Dzięki częstej promocji w mediach społecznościowych orzechy włoskie zyskały w ostatnich latach dużą popularność. Chociaż w Stanach Zjednoczonych produkuje się nieco ponad 160 000 ton orzechów włoskich, stanowi to 10% całkowitej światowej produkcji. Eksportowane na cały świat W 2010 r. liczba ta osiągnęła 324 700 na koniec 2021 r. Obecnie światowy rynek orzechów włoskich osiągnął wartość 8,8 miliarda dolarów, Do każdej analizyOczekuje się, że do końca dekady wzrośnie do ponad 11 miliardów dolarów.
Chociaż nie można zaprzeczyć słodkiemu smakowi orzecha, wyjątkowemu aromatowi i satysfakcji, wiele osób nie jest świadomych jego wartości odżywczych ani tego, do ilu potraw powszechnie dodaje się orzech. „Orzechy włoskie są wszechstronne i można je jeść na surowo w dużych ilościach, posypywać sałatkami, płatkami zbożowymi i płatkami owsianymi i są powszechnie stosowane w wielu potrawach. wypieki „Przepisy” – mówi Roksana EHSłonecznydyplomowany dietetyk i certyfikowany dietetyk sportowy.
Co to jest orzech włoski?
Orzech włoski to drzewo orzechowe, które powstało Około 7000 lat temu Gdzie dziś znajduje się Iran. Uprawia się ją w wielu krajach, ale największymi producentami na świecie są Stany Zjednoczone, Chiny, Iran, Chile i Ukraina. Prawie wszystkie orzechy włoskie uprawiane w Stanach Zjednoczonych produkowane są w Kalifornii, ponieważ klimat tego stanu i żyzna gleba są idealne do ich uprawy. Według California Grown.
Drzewa orzechowe mogą żyć do 300 lat, ale większość kalifornijskich sadów orzechowych jest przesadzana co 35 lat, ponieważ wraz z wiekiem drzewa stają się mniej produktywne. Chociaż na całym świecie dostępnych jest wiele rodzajów orzechów włoskich, większość ludzi je orzechy czarne lub angielskie, przy czym angielski jest znacznie bardziej powszechny. Orzech angielski jest czasami nazywany orzechem perskim ze względu na wczesną uprawę orzecha włoskiego w tym regionie świata.
Czy orzechy włoskie są dla ciebie dobre?
Bez względu na to, jaki rodzaj lubisz, orzechy włoskie są pełne składników odżywczych. Zawiera wapń, witaminę B6, magnez, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, mangan, witaminę C, fosfor, potas, cynk i stanowi duży procent dziennego zapotrzebowania organizmu na żelazo, według Departament Rolnictwa USA.
„Orzechy włoskie są również doskonałym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), niezbędnego kwasu tłuszczowego omega-3” – mówi Christina Peterson, lekarz medycyny, adiunkt nauk o żywieniu na Texas Tech University. Sugeruje to spożywanie większych ilości kwasu alfa-linolenowego są powiązane Poprawiając zdrowie serca, w tym zmniejszając ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Badania kliniczne „Badania wykazały również, że jedzenie orzechów włoskich obniża poziom cholesterolu LDL – czasami zwanego złym cholesterolem” – dodaje.
Ehsani chwali orzechy włoskie, ponieważ zawierają „największą ilość kwasu alfa-linolenowego ze wszystkich orzechów” i dodaje, że są one również doskonałym źródłem białka: „Zawierają 4 gramy białka roślinnego na 1 uncję” – mówi. „Zawiera również 2 gramy błonnika, który pomaga wspierać zdrowie jelit i zapewnia uczucie sytości”.
Orzechy włoskie mają również właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne To zostało pokazane Poprawa funkcji mózgu i spowolnienie spadku funkcji poznawczych związanych ze starzeniem się.
Czy jedzenie orzechów włoskich szkodzi?
Pomimo tych korzyści, orzechy włoskie najlepiej spożywać z umiarem. Po pierwsze, zawiera wysoki procent kalorii – Około 800 kalorii W jednej filiżance obrane. U niektórych osób nadmierne spożycie orzechów włoskich wiąże się również z występowaniem kamieni nerkowych. Dzieje się tak dlatego, że orzechy włoskie są bogate w szczawiany, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni szczawianowych wapnia – najczęstszego rodzaju kamieni nerkowych. z tego powodu, Narodowy Instytut Cukrzycy oraz Chorób Trawiennych i Nerek Zaleca się, aby osoby cierpiące na kamienie nerkowe unikały spożywania orzechów włoskich.
Ehsani ostrzega, że każdy, kto ma stwierdzoną alergię na orzechy, powinien unikać ich jedzenia. Ale dla innych, jak mówi: „Orzechy włoskie to pokarm bogaty w składniki odżywcze i świetny orzech, który można włączyć do każdej zbilansowanej diety”.