Czy życie w „Błękitnej Strefie” jest sekretem dłuższego życia i zachowania zdrowia do późnej starości?

Czy życie w „Błękitnej Strefie” jest sekretem dłuższego życia i zachowania zdrowia do późnej starości?

W niektórych miejscach na świecie odsetek stulatków cieszy się doskonałym zdrowiem fizycznym i psychicznym. Zdjęcie/Getty Images

W ciągu ostatnich kilku dekad ludzie Średnia długość życia Liczba ta stale rośnie – obecnie żyjemy dłużej niż kiedykolwiek wcześniej. Ale choć wszyscy pragniemy długiego życia, Jak jednocześnie żyć dobrze? Odpowiedzią mogą być „niebieskie strefy” na świecie – określone regiony lub kraje, w których ludzie zwykle zachowują zdrowie do późnej starości. Okazuje się, że chodzi przede wszystkim o społeczność, odżywianie, niski poziom stresu i kilka innych czynników związanych ze stylem życia, więc jak zastosować dietę tzw. „Niebieskiej Strefy”?

Starzenie się jest nieuniknioną częścią życia, co może wyjaśniać naszą intensywną fascynację dążeniem do długowieczności. Pokusa wiecznej młodości napędza wielomiliardowy przemysł, oferujący produkty przeciwstarzeniowe, suplementy diety i diety dla osób pragnących przedłużyć swoje życie.

Jeśli spojrzeć na przełom XIX i XX wieku, średnia długość życia w Wielkiej Brytanii wynosiła około 46 lat. Dziś ma blisko 82 lata. W rzeczywistości żyjemy dłużej niż kiedykolwiek wcześniej, być może dzięki postępowi medycyny oraz lepszym warunkom życia i pracy.

Ale dłuższe życie miało też swoją cenę. Obecnie obserwujemy wyższy wskaźnik chorób przewlekłych i zwyrodnieniowych, a choroby serca niezmiennie zajmują pierwsze miejsce na liście. Tak więc, chociaż fascynuje nas to, co może pomóc nam żyć dłużej, być może powinniśmy bardziej interesować się dłuższym zdrowiem. Poprawa „średniej długości życia w zdrowiu” pozostaje wyzwaniem globalnym.

Co ciekawe, odkryto, że w niektórych miejscach na świecie odsetek stulatków cieszy się doskonałym zdrowiem fizycznym i psychicznym. Na przykład badanie AKIA przeprowadzone na Sardynii we Włoszech zidentyfikowało „niebieską strefę” (nazwaną tak, ponieważ została oznaczona niebieskim ołówkiem), w której w środkowo-wschodnich regionach górskich żyło więcej miejscowej ludności, która osiągnęła swój standard żyjący. Jego setne urodziny w porównaniu z szerszą społecznością Sardynii.

Od tego czasu ten hotspot długowieczności rozszerzył się i obecnie obejmuje wiele innych regionów na całym świecie, w których również większa liczba zdrowszych ludzi żyje dłużej. Wraz z Sardynią te niebieskie regiony są obecnie znane w Grecji jako Ikaria; Okinawa, Japonia; Nicoya, Kostaryka; Loma Linda w Kalifornii.

Ludzie w "Niebieskie obszary" Wydaje się, że wszystkich ludzi na świecie łączy kilka cech wspólnych, takich jak bycie częścią społeczności, utrzymywanie niskiego poziomu stresu i wykonywanie codziennych ćwiczeń lub zadań fizycznych.  Zdjęcie/123RF
Wydaje się, że ludzi w „niebieskich strefach” świata łączy kilka wspólnych cech, takich jak bycie częścią społeczności, utrzymywanie niskiego poziomu stresu i wykonywanie codziennych ćwiczeń lub zadań fizycznych. Zdjęcie/123RF

Poza długim życiem ludzi żyjących na tych obszarach wydaje się także łączyć kilka innych cech wspólnych, które dotyczą bycia częścią społeczności, posiadania celu w życiu, spożywania pożywnej i zdrowej żywności, utrzymywania niskiego poziomu stresu i angażowania się w znaczące codzienne czynności. ćwiczenia fizyczne. Zadania.

Ich długowieczność można również powiązać ze środowiskiem, w którym żyją (głównie obszary wiejskie (lub mniej zanieczyszczone)) lub z określonymi genami odpowiedzialnymi za długowieczność.

Badania sugerują jednak, że geny mogą odpowiadać jedynie za około 20–25% długowieczności, co oznacza, że ​​długość życia danej osoby to złożona interakcja między stylem życia a czynnikami genetycznymi, które przyczyniają się do długiego i zdrowego życia.

Czy sekret tkwi w naszej diecie?

Jeśli chodzi o dietę, każda niebieska strefa ma swoje własne podejście, więc żaden konkretny pokarm ani składnik odżywczy nie wyjaśnia obserwowanej długowieczności. Co jednak ciekawe, dieta bogata w produkty roślinne (takie jak lokalnie uprawiane warzywa, owoce i rośliny strączkowe) wydaje się być w tych regionach w miarę spójna.

Dieta bogata w pokarmy roślinne wydaje się być w miarę spójna we wszystkich niebieskich strefach.  Zdjęcia/123RF
Dieta bogata w pokarmy roślinne wydaje się być w miarę spójna we wszystkich niebieskich strefach. Zdjęcia/123RF

Na przykład adwentyści dnia siódmego w Loma Linda są w większości wegetarianami. W przypadku stulatków z Okinawy wysokie spożycie flawonoidów (związku chemicznego zwykle występującego w roślinach) z fioletowych słodkich ziemniaków, soi i warzyw powiązano z poprawą zdrowia układu krążenia – w tym niższym poziomem cholesterolu oraz mniejszą częstością występowania udaru i chorób serca.

W Nicoya spożycie lokalnie produkowanego ryżu i fasoli wiązało się z dłuższą długością telomerów. Telomery to elementy strukturalne na końcach chromosomów, które chronią nasz materiał genetyczny. Nasze telomery stają się krótsze przy każdym podziale komórki, a zatem wraz z wiekiem stają się coraz krótsze.

Niektóre czynniki związane ze stylem życia (takie jak palenie i zła dieta) mogą również prowadzić do skrócenia długości telomerów. Uważa się, że długość telomerów działa jak biomarker starzenia, zatem dłuższe telomery mogą być częściowo powiązane z dłuższą żywotnością.

Na przykład na Sardynii mięso i ryby są spożywane z umiarem, oprócz lokalnie uprawianych warzyw i tradycyjnej żywności.  Zdjęcia/123RF
Na przykład na Sardynii mięso i ryby są spożywane z umiarem, oprócz lokalnie uprawianych warzyw i tradycyjnej żywności. Zdjęcia/123RF

Ale dieta wegetariańska to nie jedyny sekret. Na przykład na Sardynii mięso i ryby są spożywane z umiarem, a także lokalnie uprawiane warzywa i tradycyjne potrawy, takie jak chleb żołędziowy, pane caracao (podpłomyk na zakwasie), miód i miękkie sery.

W wielu obszarach Niebieskiej Strefy odnotowuje się także dodawanie do herbaty oliwy z oliwek i wina (z umiarem – około 1-2 filiżanek dziennie). Wszystkie zawierają silne przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić nasze komórki przed uszkodzeniami w miarę starzenia się.

Być może zatem połączenie ochronnego działania różnych składników odżywczych w diecie tych stulatków wyjaśnia ich wyjątkową długowieczność.

Kolejną uderzającą obserwacją z tych miejsc, które cieszą się długowiecznością, jest to, że posiłki są zwykle przygotowywane na świeżo w domu. Tradycyjne diety Niebieskiej Strefy również nie wydają się zawierać żywności ultraprzetworzonej, fast foodów ani słodkich napojów, które mogą przyspieszać starzenie. Być może zatem ważne jest również przyjrzenie się, czego nie robią te dłużej żyjące populacje, a także to, co robią.

Wydaje się, że istnieje również wzorzec jedzenia do 80% sytości (innymi słowy, częściowa redukcja kalorii. Może to być również ważne we wspieraniu sposobu, w jaki nasze komórki radzą sobie z uszkodzeniami w miarę starzenia się, co może oznaczać dłuższe życie).

Wiele czynników składających się na diety Niebieskiej Strefy – przede wszystkim roślinna, naturalna, pełnowartościowa żywność – wiąże się z niższym ryzykiem chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i nowotwory. Diety te mogą nie tylko przyczynić się do dłuższego i zdrowszego życia, ale mogą także wspierać bardziej zróżnicowany mikrobiom jelitowy, który jest również powiązany ze zdrowym starzeniem się.

Może wtedy nauczymy się czegoś od tych niesamowitych stulatków. Chociaż dieta to tylko część szerszego obrazu, jeśli chodzi o długowieczność, jest to obszar, w którym możemy coś zrobić. W rzeczywistości może leżeć u podstaw poprawy nie tylko jakości naszego zdrowia, ale także jakości sposobu, w jaki się starzejemy.

Dodatkowe raporty, New Zealand Herald

Pat Stephenson

„Obrońca popkultury. Pytanie o pustelnika w komedii. Alkoholista. Internetowy ewangelista”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *