Żadne śniadanie wielkanocne w Polsce nie jest kompletne bez makaronu jajecznego. Nazwę można przetłumaczyć na angielski jako „pasta jajeczna”, ale Amerykanie częściej rozpoznają ją jako sprawdzoną ulubioną sałatkę jajeczną. Pod wieloma względami jest to idealne ucieleśnienie polskiej kuchni: pyszne, pocieszające i proste. Zgodnie z tymi wartościami, polska żywność dobrze wykorzystuje podstawowe grupy żywności, takie jak mięso, nabiał, jaja i skrobie. Pasta jajeczna to przede wszystkim świętowanie jajek.
bardzo Sałatki jajeczne cieszą się uznaniem na całym świecieAle Polska jest prosta. Typowy przepis na makaron jagiczny wykorzystuje jajka na twardo, majonez, świeży szczypiorek i tylko obowiązkową sól i pieprz. To jest podobne do Klasyczna amerykańska sałatka jajecznawięc jeśli znasz ten stary piknikowy produkt, dobrze wiesz, jak smakuje polska wersja.
Jedynym składnikiem, który odróżnia makaron Gagiczna od amerykańskiej sałatki jajecznej, jest szczypiorek, który dodaje jasnej nuty czosnkowego smaku cebuli. Inną główną różnicą jest to, że jajka na twardo używane do makaronu jajeczna są krojone w znacznie mniejszą kostkę niż te w sałatce amerykańskiej i czasami są starte, stąd nazwa pasta jajeczna. Polska sałatka jajeczna jest łatwa do przygotowania w domu i podawana jest w Polsce przez cały rok. Jednak najlepszą okazją do skosztowania makaronu jajecznego są bez wątpienia Święta Wielkanocne.
Czytaj więcej: 12 sposobów na włączenie jajek do obiadu
W polskich zwyczajach wielkanocnych jaja odgrywają kluczową rolę
Jajka są ważnym symbolem Świąt Wielkanocnych na całym świecie, ale nigdzie nie jest to bardziej widoczne niż w Polsce. Naród w większości katolicki obchodzi cały Wielki Tydzień, zaczynając od Niedzieli Palmowej, a kończąc na Śmigusie Dyngusie, zwanym także Mokrym Poniedziałkiem, który brzmi jak jedno z najbardziej spektakularnych świąt, jakie kiedykolwiek wymyślono (dosłownie to całodniowa bitwa na wodę). Przez cały tydzień jajka są wszędzie, służąc celom dekoracyjnym, rytualnym i kulinarnym.
Polska słynie na całym świecie z ręcznie malowanych pisanek, zwanych pysankami. Lubią też czekoladę w kształcie jajka. Są to zapewne zwyczaje znane Amerykanom, ale obchody Wielkanocy w Polsce idą z jajami znacznie dalej. Na przykład tradycyjne polskie kosze wielkanocne zawierają wybór potraw o znaczeniu symbolicznym, w tym przedstawiającym nowe życie i zmartwychwstanie. Inna polska gra wielkanocna polega na tym, że dwóch zawodników uderza razem jajka na twardo, a każdy z nich próbuje rozbić jajko przeciwnika, zanim rozbije się własne.
Co najważniejsze, jajka są niezbędnym składnikiem… Posiłki wielkanocne w Polsce. Tradycyjne świąteczne śniadanie rozpoczyna się od obrania przez rodzinę jednego z jaj wielkanocnych ugotowanych na twardo i podzielenia go na równe kawałki, którymi podzielą się wszyscy członkowie. Inne klasyczne dania na bazie jajek to żurek, żytnia z jajkami na twardo, jajka faszerowane mięsem i warzywami oraz makaron jajeczna.
Pasta Jajeczna to nie jedyna polska sałatka jajeczna
Warto podkreślić, że w Polsce nie nazywa się tego dania sałatką jajeczną. Makaron Gagiczna to makaron na bazie jajek, ale serwowany według tego przepisu w Stanach Zjednoczonych jest w naturalny sposób porównywany do amerykańskiego dodatku, który przypomina. W Polsce nawiązania do sałatki jajecznej można interpretować jako zupełnie inne danie: sałatkę jarzynową.
Sałatka jarzynowa w tłumaczeniu na angielski oznacza „sałatkę warzywną”, ale w niczym nie przypomina sałatek na bazie sałaty. Zamiast tego sałatka jarzynowa skupia się wokół ziemniaków, jajek i warzyw korzeniowych, takich jak marchew, korzeń selera i korzeń pietruszki. Zwykle zawiera również ogórki kiszone i groszek. Składniki łączy majonez. Rezultat przypomina trochę skrzyżowanie amerykańskiej sałatki jajecznej i sałatki ziemniaczanej. O ile makaron jajeczna jest podstawą polskiego śniadania wielkanocnego, o tyle sałatka jarzynowa to ulubiona sałatka jajeczna na Boże Narodzenie.
Obie polskie sałatki jajeczne tradycyjnie podawane są jako dodatek świąteczny do różnego rodzaju pieczywa, mięs i serów. Nieco bardziej uniwersalny jest makaron gagiczny, którego konsystencja przypomina pastę, dzięki czemu można go stosować jako posypkę do pieczywa i kanapek. Można go nawet używać do napełniania Diabelskie jajka.
Przeczytać Oryginalny artykuł na temat codziennego posiłku.