Czy masło jest dla nas złe?
Alternatywy dla masła, takie jak margaryna, istnieją od wieków, ale wiele z nich zyskało popularność w latach 80. i 90. XX wieku podczas szaleństwa beztłuszczowego. Przekaz dla konsumentów był jasny: Tłuszcz był wrogiem.
Weźmy na przykład kultową serię reklam masła w sprayu z lat 90. z udziałem włosko-amerykańskiego aktora i modela Fabio Lanzoniego. W słabo oświetlonym świecie fantasy młoda kobieta lamentuje (lub marzeniaw zależności od oglądanej reklamy). Zło masła. Włóż długowłosego przystojniaka Lanzoniego trzymającego butelkę margaryny w sprayu, a nawet ona powie – „Nie mogę uwierzyć, że to nie masło!”
Czym jest zdrowe masło?
Masło może idealnie pasować do zdrowej diety, mówi dyplomowany dietetyk Abby OstryMasło od krów karmionych trawą to najzdrowsze masło, jakie można kupić za pieniądze.
Zanim przejdziemy do korzyści zdrowotnych płynących z tego rodzaju masła, przyjrzyjmy się ogólnie zawartości tłuszczu w maśle. Masło składa się głównie z tłuszczów nasyconych, chociaż istnieje pewien procent tłuszczów jednonienasyconych. Podczas gdy tłuszcze nasycone były historycznie demonizowane jako niezdrowe, badania wykazały Nie ma istotnej korelacji między tłuszczami nasyconymi a chorobami układu krążenia.
Jednak tłuszcze nienasycone są wysoko cenione jako zdrowy wybór — są zdrowe dla serca i zwiększają lipoproteiny o dużej gęstości, czyli „dobry” cholesterol.
Masło zawiera również krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas masłowy, które mają korzystny wpływ na zdrowie jelit i potencjalną kontrolę wagi, mówi Sharp. ona ma sprzężony kwas linolowy, Kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciw otyłości.
Kiedy twoje masło pochodzi od krów karmionych trawą, zyskujesz więcej tych korzyści.
„Ponieważ krowy są karmione trawą zamiast kukurydzy, ich pasza sama w sobie zawiera większe ilości Witamina K2 A trawa w rzeczywistości zawiera wyższy poziom krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i kwasów omega-3” — mówi Sharp, dodając, że kukurydza lub ziarno paszowe zwykle zawiera wyższy poziom tłuszczów omega-6.
Alejki w sklepach spożywczych mają „lekkie” masła, które są reklamowane jako zdrowsze niż zwykłe masło, ale Sharp twierdzi, że nie jest to takie proste. W rzeczywistości lekkie masło to po prostu zwykłe masło z ubitym powietrzem lub wodą, aby zachować swój kształt.
„Ma mniej kalorii i tłuszczu tylko dlatego, że jest rozwodniony” – mówi Sharp. „Może na przykład działać do smarowania tostów, ale jeśli z nim gotujesz, i tak będziesz musiał dodać więcej oleju”.
I chociaż masło od krów karmionych trawą jest najzdrowszą opcją przechowywania w lodówce, Sharp twierdzi, że najlepszym sposobem na włączenie masła i oleju do codziennej diety jest uzyskanie zrównoważonej różnorodności.
„Wszystkie różne tłuszcze i oleje, w tym masło, oliwa z oliwek, olej z awokado… wszystkie mają swoje unikalne profile kwasów tłuszczowych, a każdy z tych kwasów tłuszczowych ma swoje unikalne zalety” — mówi Sharp. „Więc nie chcemy się rozłączyć, który z nich jest plusem; najlepiej, chcemy spróbować uzyskać jak największą różnorodność”.
Na przykład Sharp mówi, że mogłaby się obudzić i ugotować śniadanie w mieszance masła i oleju z awokado lub oliwy z oliwek. Masło ma niski punkt dymienia, co oznacza, że nie chcesz gotować z nim w wysokich temperaturach, ale ma właściwości odżywcze, których nie chcesz przegapić. Później w ciągu dnia może użyć wysokiej jakości oleju lnianego do swojej sałatki, ponieważ jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Aby później dosłodzić, upiecze w oleju kokosowym, ponieważ uwielbia smak, który dodaje.
Gotowanie z olejem:Czy olej rzepakowy jest dla ciebie dobry? Oto najzdrowszy wybór do Twojej kuchni
Czy potrzebujesz suplementów diety?:Definicje, korzyści i inne ważne informacje, które warto znać
Czy masło jest dla ciebie złe?
Nie, masło nie jest dla ciebie złe, chociaż substytuty masła z pewnością tak Spróbuj promować masło jako niezdrowe przez dekady.
„Wywodzi się to z czasów, kiedy naprawdę nauczyliśmy się bać tłuszczów nasyconych i ogólnie tłuszczów… To był czas, gdy margaryna zyskiwała na popularności, ponieważ krążyły wiadomości o tym, że tłuszcze nasycone są bardzo szkodliwe dla zdrowia” – mówi Sharp .
Tłuszcz nasycony Nie jest bezpośrednio odpowiedzialny za choroby serca lub zgonów i może być bezpiecznie włączony do diety, zgodnie z badaniem z 2022 roku opublikowanym w European Journal of Preventive Cardiology.
„Oczywiście wiemy, że zastąpienie tłuszczów nasyconych pokarmami bogatymi w błonnik lub tłuszcze wielonienasycone może być korzystne, ale nie chcemy zastępować ich bardziej przetworzonymi węglowodanami, których nauczyliśmy się wcześniej” – mówi Sharp.
Jeśli martwisz się spożyciem sodu, spróbuj kupić niesolone masło, aby mogli kontrolować spożywaną ilość.
„Słone masło było czymś, co ludzie kupowali dla wygody” — mówi Sharp. „Ogólnie rzecz biorąc, myślę, że najlepiej kupować produkty niesolone, a następnie dodawać sód lub dodawać przyprawy”.
Margaryna kontra masło
Sharp mówi, że margaryna jest trwałym skutkiem strachu kultury dietetycznej przed tłuszczem. Niekoniecznie jest to dla ciebie zdrowsze, nawet jeśli naprawdę „nie wierzysz, że to nie masło”.
„Kiedy produkowaliśmy margarynę, stworzyliśmy tłuszcze trans, więc wiele oryginalnych margaryny zawierało tłuszcze trans” – mówi Sharp. „Jednak większość margaryn wykorzystuje dziś inną technologię do produkcji tłuszczów trans, więc nie jest to wielkim problemem”.
Tłuszcze trans powszechnie występują w postaci częściowo uwodornionego oleju Zwiększ ryzyko chorób sercaudar i cukrzyca typu 2.
Nie ma nic złego w margarynie, która nie zawiera częściowo uwodornionego oleju, chociaż brakuje w niej niektórych korzystnych kwasów tłuszczowych, które ma zwykłe masło, takich jak Maślan i kwas mirystynowy. Jednak margaryna ma niższą zawartość tłuszczów nasyconych niż masło.
„Jeśli twój lekarz powie ci, że chcą, abyś zmniejszył zależność od tłuszczów nasyconych, margaryna może być świetną opcją” – mówi Sharp. „Ale jest bogaty w kwasy omega-6, których większość ludzi wciąż ma za dużo”.
Omega-6 jest stanem zapalnym, gdy spożywasz go w nadmiernych i niezrównoważonych proporcjach w porównaniu z kwasami tłuszczowymi Omega-3. Diety północnoamerykańskie mają tendencję do spożywania większej ilości kwasów omega-6, które znajdują się w wysoko przetworzonej żywności, mówi Sharp, więc nie musimy spożywać więcej kwasów omega-6 niż już to robimy.
To samo dotyczy masła roślinnego lub masła roślinnego, które często przygotowuje się w taki sam sposób jak margarynę, łącząc wodę i olej. Jeśli kupujesz zamienniki masła, spójrz na tył opakowania, aby zobaczyć, z jakiego oleju jest wykonany.
Masło roślinne z awokado lub oliwy z oliwek jest zdrowszą opcją, ale wiedz, że wiele firm je promuje Wykonane z oliwy z oliwek zawierające spready Trochę oliwy z oliwek Głównie olej rzepakowy, olej roślinny lub olej szafranowy.
„To trochę chwyt marketingowy” — mówi Sharp. „Jeśli nie czujesz się komfortowo gotując z dużą ilością oleju rzepakowego lub oleju palmowego, prawdopodobnie będziesz chciał tego uniknąć”.