Dawne placówki McDonald’s w Rosji zostały ponownie otwarte pod nową nazwą

Dawne placówki McDonald’s w Rosji zostały ponownie otwarte pod nową nazwą

Restauracje McDonald’s ponownie otworzyły swoje drzwi w Moskwie pod nowym rosyjskim właścicielem i nową nazwą: Vkusno & tochka, co tłumaczy się jako „pyszne i to wszystko”.

Restauracja McDonald's w centrum Dmitrowa, rosyjskiego miasta 75 km na północ od Moskwy w Rosji.

Nowy świt na rosyjskiej scenie fast foodów będzie początkowo obejmował 15 przemianowanych restauracji otwartych w stolicy i jej okolicach po tym, jak amerykański gigant burgerowy odwrócił się od kraju w ramach tego, co Rosja nazywa „specjalną operacją wojskową” na Ukrainie.

Ponowne otwarcie placówek w niedzielę, trzy dekady po pierwszym otwarciu McDonalda w Moskwie w symbolicznej odwilży między Wschodem a Zachodem, może stanowić test na to, jak dobrze rosyjska gospodarka może stać się bardziej samowystarczalna i wytrzymać zachodnie sankcje.

Oleg Baruev, dyrektor generalny Vkusno & tochka, powiedział, że firma planuje ponownie otworzyć 200 restauracji w Rosji do końca czerwca i wszystkie 850 restauracji do końca lata.

„Naszym celem jest, aby nasi goście nie zauważyli różnicy w jakości i atmosferze”, powiedział Barov na konferencji prasowej, gdy pierwsza restauracja McDonald’s została otwarta w sowieckiej Moskwie w 1990 roku.

Alexandre Gauveur, nowy właściciel sieci, powiedział, że firma zatrudnia 51 000 osób.

Dodał: „Firma prosiła mnie przede wszystkim o utrzymanie liczby pracowników, o zapewnienie ludziom pracy. To właśnie zrobię”.

Baroev, który został mianowany dyrektorem generalnym McDonald’s w Rosji na kilka tygodni przed wysłaniem przez Moskwę dziesiątek tysięcy żołnierzy na Ukrainę 24 lutego, powiedział, że sieć fast foodów o zmienionej nazwie zachowa wnętrze starego McDonalda, ale usunie wszelkie odniesienia do jego starej nazwy.

Baruev powiedział, że firma utrzyma „rozsądne ceny”, ale nie wykluczył lekkiej podwyżki w najbliższym czasie.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *