Dietetyk Pooja Mikhija pokazuje, jak spożywać posiłki w odpowiedniej kolejności

Dietetyk Pooja Mikhija pokazuje, jak spożywać posiłki w odpowiedniej kolejności

Zawsze mówiono nam, że zdrowe odżywianie jest prawdopodobnie najważniejszym aspektem zachowania formy. Zalety zbilansowanej diety i odpowiednich ćwiczeń zostały obszernie wyjaśnione przez ekspertów na całym świecie. Ale czy wiesz, że kolejność, w jakiej jesz jedzenie na talerzu, może mieć również wpływ na Twoje zdrowie? Dietetyk Pooja Mikheja podkreślił ten temat w swojej osi czasu w mediach społecznościowych. W Instagram Reels wyjaśniła, dlaczego najpierw należy jeść warzywa i białka, a następnie węglowodany. W Instagram Reels pojawia się dietetyk z talerzem pełnym różnych składników odżywczych, które są potrzebne do przygotowania zbilansowanego posiłku.

Danie Pooja Mukhija zawiera posiekane warzywa, w tym pomidory, warzywa, chapati, miski dal, ryż i dwa curry. Pokazując nam swoje danie, Pooja wyjaśniła, że ​​kolejność, w jakiej przyjmujesz te pokarmy, a raczej wkładasz je do ust, może mieć wpływ na wiek, wagę ciała, a także hormony.

(Przeczytaj również: Węglowodany nie są złe: 5 ziaren, którymi można się cieszyć każdego dnia Rotis)

W szczegółowym komentarzu poinformowałem, że w nowym badaniu naukowcy z Weill Cornell Medical College w Nowym Jorku stwierdzili, że kolejność spożywania różnych rodzajów żywności ma znaczący wpływ na poziom glukozy i insuliny po posiłku. u osób otyłych.

Wyjaśniła również, że gdy warzywa i białko były spożywane przed węglowodanami, naukowcy stwierdzili, że poziom glukozy był o 29%, 37% i 17% niższy w 30, 60 i 120-minutowych testach w porównaniu do tego, kiedy węglowodany były spożywane jako pierwsze. Stwierdzono również, że poziom insuliny jest znacznie niższy, gdy uczestnicy najpierw jedli warzywa i białko.

Mówiąc o praktyce polegającej na jedzeniu najpierw warzyw i białka, powiedziała: „W pewnym sensie wprowadzamy węglowodany. Spłaszczamy krzywą glukozowo-insulinową, używając najpierw błonnika, aby spowolnić opróżnianie żołądka, a tym samym zmniejszyć skoki cukru”.

Pooja dodał, że dzięki temu można uzyskać lepszą równowagę hormonalną, lepszą płodność, zmniejszone łaknienie, poprawę skóry, zmniejszenie stanu zapalnego, spowolnienie starzenia się i zmniejszenie ryzyka chorób.

READ  Farmaceuta El Paso Walgreens przypadkowo podał kobietom szczepionkę przeciw Covid, a nie szczepionkę przeciw grypie

Spójrz:

Dzięki temu hackowi będziesz cieszyć się jedzeniem we właściwej kolejności dla lepszego zdrowia. Pooja Micheja nazwał to „Właściwym odżywianiem, dobrym jedzeniem i inteligentnym jedzeniem”.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *