Od białych ziemniaków po tofu, mrożone warzywa, a nawet chleb: dietetyk obala mity, że niektóre produkty spożywcze są „złe dla zdrowia”
- Dietetyk z Sydney ujawnił zdrowsze artykuły spożywcze, niż myślisz
- Rebecca Gawthorne, 33 lata, wymieniona żywność, którą ludzie uważają za „złą dla ciebie”, ale tak nie jest
- Białe ziemniaki są sycące, pożywne i zdrowe źródło węglowodanów
- 33-latek powiedział również, że chleb pełnoziarnisty jest bogaty w składniki odżywcze i błonnik
- Inne zdrowe produkty to tofu, soczewica w puszkach, suszone owoce i fasola w puszkach
Czołowa australijska dietetyk ujawniła swoje ulubione artykuły spożywcze, które wielu uważa za niezdrowe, ale w rzeczywistości są dla ciebie dobre.
Rebecca Gawthorne udostępniła film „Chodź na zakupy ze mną” 155 000 obserwujących na Instagramie i wymieniła zdrową, ale wciąż znaną żywność, w tym białe ziemniaki, mrożone warzywa i chleb pełnoziarnisty.
„Te produkty spożywcze mają złą reputację, ale w rzeczywistości są bardzo pożywne!” Mama Sydney napisała w podpisie.
Przewiń w dół, aby zobaczyć wideo
Rebecca Gawthorne, dietetyk z Sydney (na zdjęciu) obaliła mit, że niektóre „złe” pokarmy, w tym chleb, ziemniaki, suszone owoce i tofu, są dla ciebie złe
33-latek powiedział, że białe ziemniaki są zdrowym źródłem węglowodanów, składników odżywczych i prebiotyków, jeśli są gotowane i przechowywane w lodówce, podczas gdy mrożone warzywa są tak samo pożywne jak świeże.
Białe ziemniaki są często postrzegane jako jedne z najbardziej niezdrowych warzyw, ponieważ zawierają dużo węglowodanów i skrobi, ale Rebecca powiedziała, że są „nasycone i pożywne”.
„Są zdrowym źródłem węglowodanów i innych składników odżywczych oraz dobrym źródłem prebiotyków, jeśli są gotowane i przechowywane w lodówce” – napisała.
Chociaż istnieją pewne nadmiernie przetworzone rodzaje chleba, które nie są dla ciebie zbyt dobre, Rebecca powiedziała, że pełnoziarniste odmiany mają wiele korzyści odżywczych.
„Chleb pełnoziarnisty jest doskonałym źródłem wolno palących się węglowodanów, bogatych w składniki odżywcze i dobrym źródłem błonnika dla zdrowego trawienia” – wyjaśniła.
33-letni dietetyk powiedział, że mrożone warzywa są wygodną alternatywą dla świeżych produktów, ponieważ szybko zamrożone zachowują mniej więcej taką samą ilość składników odżywczych.
Powiedziała, że konwencjonalne suszone owoce nie będą zawierały dodatku cukru, jak wielu uważało, a fasola w puszkach i soczewica są „bardzo wszechstronnym źródłem białka, błonnika i minerałów pochodzenia roślinnego”.
„Tofu jest doskonałym źródłem białka roślinnego i nie zmienia hormonów, jak wielu twierdzi” – powiedziała Rebecca.
„Również bogaty w wapń, jeśli wybierzesz zestaw zawierający wapń (poszukaj siarczanu wapnia 516 na składnikach).”
Rebecca mówi, że tradycyjne suszone owoce nie mają dodatku cukru i są wygodną alternatywą dla świeżych owoców bogatych w składniki odżywcze.
Rebecca powiedziała, że soczewica i fasola w puszkach są „bardzo wszechstronnym źródłem białka, błonnika i minerałów pochodzenia roślinnego”, a mrożone jagody są świetną alternatywą dla świeżych, poza sezonem lub drogich jagód.
„Są bogate w witaminy, błonnik i inne korzystne związki roślinne” – powiedziała.
Wreszcie, Rebecca obaliła mit, że świeże owoce mogą być bogate w cukier i powiedziała, że pomaga utrzymać zdrową wagę.
„To dobre źródło naturalnych cukrów wraz z wieloma innymi witaminami, minerałami, błonnikiem i przeciwutleniaczami” – powiedziała.
Wielu fanów Rebeki w komentarzach było wdzięcznych za pomocne rady żywieniowe.
’tak!! Noce ziemniaków, chleba i owoców w drodze. Dzięki za wskazanie dezinformacji żywieniowej Rebecco! krzyknął jeden z wyznawców.
’wszystkie te! Zwłaszcza chleb. Chleb dostaje dużo nienawiści. Inny napisał: Smutno mi.
„Tak, białe ziemniaki są zdrowe” – skomentował trzeci.
Inny powiedział: „Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak zdrowe są w rzeczywistości niektóre z tych produktów – zwłaszcza mrożone warzywa”.
Reklamy