Dlaczego plantacje orzechów areki powodują „małpią gorączkę”

Dlaczego plantacje orzechów areki powodują „małpią gorączkę”

Jednak brak możliwości ekonomicznych oznacza, że ​​lokalna ludność często nie ma innego wyboru, jak tylko kontynuować pracę w gospodarstwach rolnych i lasach.

„Umiem tylko wykonywać ten rodzaj pracy – nie mam żadnych innych umiejętności” – mówi Govinda, 56-letni robotnik rolny, który po zachorowaniu zapadł w tygodniową śpiączkę. Do szpitala trafiła również jego żona Laxmi. „Myślałam, że oboje umrzemy” — wspomina. „Powiedziałem mojemu synowi, żeby oddał nasze krowy komuś innemu”. Mimo nieszczęścia para wróciła do pracy w gospodarstwie.

Po śmierci Suresha Gayatri, jedyna żywicielka rodziny, czuje, że nie ma innego wyjścia, jak tylko wrócić do swojej pracy polegającej na zbieraniu orzechów areki na farmie. Uważa jednak, że ważna jest większa świadomość choroby; Mówi, że gdyby od razu zabrała Suresha do szpitala, mógłby nadal żyć.

„Nigdy wcześniej nie słyszałam o KFD” — mówi. Gdybym wiedział, może byłbym w stanie działać szybciej.

Dołącz do 1 miliona fanów Future poprzez polubienie nas Facebooklub śledź nas Świergot Lub Instagram.

Jeśli podoba Ci się ta historia, Zapisz się do cotygodniowego biuletynu bbc.comzatytułowany „The Essential List” – starannie wyselekcjonowany zbiór opowiadań z BBC przyszłyI kulturaI życie zawodoweI Podróż I wczesny Dostarczane na Twoją skrzynkę odbiorczą w każdy piątek.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *