Dlaczego światowe ceny przetworów mlecznych są tak wysokie? Oto, co musisz wiedzieć

Dlaczego światowe ceny przetworów mlecznych są tak wysokie?  Oto, co musisz wiedzieć

Ostatnio światowe ceny nabiału pobić rekord.

W zeszłym tygodniu średnia cena na dwutygodniowej globalnej aukcji produktów mlecznych wzrosła o 5,1 procent do 5065 USD (7370 NZD) za tonę, po wzroście o 4,2 procent na poprzedniej aukcji.

Wykres cen mleka WYNTK

Zdjęcie: RNZ / Vinay Ranchod

Światowy indeks cen handlu produktami mleczarskimi osiągnął 1593, bijąc poprzedni rekord 1573 ustanowiony w kwietniu 2013 r.

Wzrosły również ceny innych produktów – pełnego mleka w proszku, masła, odtłuszczonego mleka w proszku i sera cheddar.

Pod koniec lutego Fonterra podniosła oczekiwaną cenę mleka rolniczego na bieżący sezon Do rekordowego punktu środkowego 9,60 USD za kilogram suchej masy mlecznej.

W styczniu Synlait Milk spodziewał się zapłacić rekordową rekompensatę swoim dostawcom – Spodziewałem się, że ceny pozostaną wysokie przez jakiś czas.

Dlaczego więc ceny są tak wysokie i co oznaczają dla naszych rolników? RNZ jest tutaj, aby to wyjaśnić.

Dlaczego ceny są tak wysokie?

W lutym dyrektor generalny Fonterra Miles Hurrell powiedział, że są Dobry poziom popytu na produkty mleczne, podczas gdy globalny wzrost podaży mleka utrzymywał się poniżej średniej.

Hurrell powiedział, że na produkcję mleka w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych nadal wpływały wyższe koszty paszy i nie oczekuje się, że zmieni się to w nadchodzących miesiącach.

A w Nowej Zelandii utrzymujące się trudne warunki pogodowe nadal wpływały na warunki uprawy chwastów.

Mark Rivers, dyrektor finansowy Fonterry, powiedział: Podcast z wiadomościami na temat wsi Najprostszym sposobem myślenia o tym jest to, że „popyt był dość statyczny, więc nie jest to historia napędzana popytem… to tak naprawdę wydarzenie napędzane podażą”.

„Tu w Nowej Zelandii było raczej sucho i jego kombinacje [of milk solids] Wygląda na to, że trochę się pogorszyli w porównaniu z poprzednim sezonem, więc to jeden z czynników.

„Drugim jest to, że widzieliśmy na przykład bardzo ograniczone dostawy w Europie, nie zaobserwowaliśmy odpowiedzi w zakresie podaży. Nie zaobserwowaliśmy również ogromnej reakcji podaży w Ameryce Północnej.

„Prawdopodobnie częściowo napędzany wyższymi cenami zbóż, czynnikiem, a następnie oczywiście w kontekście globalnej pandemii, zakłóceń w łańcuchu dostaw, klienci są naprawdę zaniepokojeni możliwością uzyskania czegoś, co wydaje się być ograniczoną podażą.

„Macie oczywiście presję środowiskową, która ogranicza zdolność do zwiększania produkcji, nie tylko w Nowej Zelandii, ale także w miejscach takich jak Europa”.

Ciekawą rzeczą, powiedział Rivers, jest sprawdzenie, jak krótki jest problem, zanim sam się rozwiąże Raport z wiadomości wiejskich.

Fonterra twierdzi, że zmniejszona podaż wzmacnia jej koncentrację na zapewnieniu, że mleko trafia do produktów o wyższej wartości.

Jak działa ustalanie cen – co rolnicy otrzymują z powrotem?

Fonterra odpowiada za około 80 procent produkcji mleka Aotearoa.

Z tego powodu nie ma ceny rynkowej mleka, która byłaby niezależna od ceny, jaką płaci Fonterra, mówi.

„W rezultacie, od momentu powstania w 2001 r., Fonterra obliczyła cenę mleka w gospodarstwie rolnym, która umożliwia alokację całkowitego zwrotu między płatnościami za mleko a zwrotami z kapitału zainwestowanego przez rolników Fonterra i posiadaczy jednostek w funduszu udziałowców Fonterra” – powiedział Rivers.

Rada Fonterra ustala całkowitą kwotę, jaką Fonterra musi zapłacić za całe mleko dostarczane jej w Nowej Zelandii każdego sezonu.

„Międzynarodowe ceny nabiału są potężnym wyznacznikiem: (a) ceny mleka Farmgate – ilości, jaką rolnicy otrzymują za swoje mleko; oraz (b) hurtowej ceny mleka – ceny nowozelandzkich firm mleczarskich, w tym Fonterra, które promują nowe marki Zelandczycy (FBNZ) kontra mleko, które wytwarzają na produkty konsumenckie, takie jak świeże mleko, ser i jogurt”.

Możesz dowiedzieć się więcej o tym, jak to działa i jak to zorganizować tutaj.

Jak długo to zajmie?

Rabobank ujmuje to po prostu w oświadczeniu zatytułowanym „Oczekuje się, że ceny mleka pozostaną wysokie w najbliższym czasie, ale perspektywy długoterminowe są mniej pewne”.

Patrząc na sezon 2022/23, ceny są mniej pewne, mówi Emma Higgins, starszy analityk ds. rolnictwa w Rabobank.

Zależy to od zachowań konsumentów i naturalnych warunków rynkowych — które są nieprzewidywalne w kontekście eskalacji konfliktu rosyjsko-ukraińskiego — powiedziała.

Jednak inwazja ta odegrała rolę w podnoszeniu cen produktów mlecznych wraz z rosnącymi obawami dotyczącymi bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. Oczekuje się, że będą kontynuować działalność w nadchodzących miesiącach.

„Spodziewamy się, że światowe produkty mleczarskie pozostaną na wysokim poziomie w połowie roku przy ograniczonej globalnej podaży. Jednak wraz z presją inflacyjną rozprzestrzeniającą się na całym świecie i spowolnieniem globalnego wzrostu gospodarczego, rodzi się pytanie: „Jak wysokie pójdą ceny przetworów mlecznych i jak długo się utrzymają tam?'” „.

„Drogie produkty mleczne mogą zmniejszyć apetyt niektórych importerów, ale z drugiej strony widzieliśmy, jak wyższe ceny oleju wspierały ceny pełnego mleka w proszku (WMP) w przeszłości”.

Jednak sytuacja szybko się rozwija, mówi Higgins.

Na przykład, jeśli Chiny wspierają Rosję i narażają się na sankcje, mogą one zostać nałożone na 25 procent światowych produktów mlecznych, mówi.

„Jeśli tak się stanie, spowoduje to tragiczną sytuację dla Chin i ich partnerów handlowych, przy czym najbardziej ucierpi Nowa Zelandia, ponieważ będzie musiała znaleźć alternatywne rynki dla prawie 40 procent swojego eksportu mleka”.

Co to oznacza dla rolników i gospodarki Nowej Zelandii?

Fonterra twierdzi, że obecna prognozowana średnia cena mleka w gospodarstwie, wynosząca 9,60 NZ za kg metylu, stanowi zastrzyk gotówki w wysokości ponad 14 miliardów dolarów w gospodarce Nowej Zelandii poprzez same płatności za cenę mleka.

To także dobra wiadomość dla rolników, którzy mają do czynienia Wysokie koszty gospodarstwaw tym z inflacji i rosnących stóp procentowych, mówi Fonterra.

„Wyższa cena mleka oczekiwana od gospodarstwa wywiera presję na marże we współpracy z konsumentami i usługami gastronomicznymi, ale ceny w naszej branży składników nadal sprzyjają cenom mleka i zyskom.

„Globalne ceny przetworów mlecznych mogą być niestabilne, dlatego przy ustalaniu naszych cen zawsze patrzymy długoterminowo. Jednak w przypadku trwałego wzrostu światowych cen przetworów mlecznych możemy rozsądnie oczekiwać, że ceny te wpłyną na ceny konsumenckie. koniec.”

Tim McClell, dyrektor generalny Dairy New Zealand, mówi, że chociaż wzrost cen mleka jest pozytywny, rolnicy również borykają się z szeregiem wyższych kosztów.

„Wzrost wydatków jest spowodowany kosztami zadłużenia wynikającymi z prognozowanych podwyżek stóp procentowych i nawozów, na które wpływ miały wyższe koszty frachtu i zmiany geopolityczne.

„Praca to także duży koszt — rekordowo niskie bezrobocie i zamykanie granic oznaczają, że rolnicy i ich rodziny biorą na siebie duże obciążenie pracą, pomimo wyższych płac, aby przyciągnąć pracowników.

„Wraz z wprowadzeniem przez rząd poważnych zmian regulacyjnych, rolnicy już teraz borykają się z wyższymi kosztami i muszą przeznaczać budżet na bieżące koszty regulacyjne.

„Pozytywnie, społeczności regionalne i Nowa Zelandia jako całość skorzystają na spodziewanym wzroście cen mleka. Szacuje się, że produkty mleczne przyniosą Nowej Zelandii około 49 miliardów dolarów w latach 2021/22 (w tym dochody bezpośrednie i wpływy do gospodarki). z około 37 miliardów dolarów w 2020/21”.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *