Paweł Saladynlekarz i autor „Prawa wszystkożercy”, twierdził, że większość roślin „Niejadalny, jeśli nie toksyczny dla ludzi„Zapomnij o włóknistych liściach i bulwach, ruszamy na polowanie!” – rozkazuje w książce (Od czasu opublikowania „Kodeksu mięsożercy” w 2020 r. pan Saladino ponownie wprowadził do swojej diety węglowodany wraz z owocami i miodem.)
Jak w 2023 r Artykuł w New Yorkerze szczegółowo opisujący szaleństwo mięsożerców Jednakże badania neandertalczyków wykazały, że ich dieta oprócz mięsa zawierała daktyle, bulwy i inne pokarmy liściaste. Jak ujmuje to w artykule Herman Pontzer, antropolog ewolucyjny z Duke University, ludzie to „oportunistyczni wszystkożercy”, którzy „jedzą wszystko, co jest pod ręką, czyli prawie zawsze mieszankę roślin i zwierząt (oraz miodu)”.
„The New Yorker” przytoczył także badanie przeprowadzone przez biologów Davida Raubenheimera i Stephena J. Simpson, który odkrył, że dieta bogata w białko ma szkodliwy wpływ na długość życia zwierząt. „Nasze seksowne, chude myszy, które były na diecie wysokobiałkowej i niskowęglowodanowej, żyły najkrócej w historii” – napisali naukowcy w 2014 roku. „Stworzyli imponująco wyglądające zwłoki w średnim wieku”.
Dana BuettneraDieta składająca się między innymi z pełnowartościowej żywności i posiłków roślinnych prowadzi do długiego i zdrowego życia, stwierdziła autorka, identyfikując pięć regionów na świecie, w których ludzie cieszą się szczególnie długim życiem.
„Nie znam żadnej długoterminowej kultury w historii świata, która byłaby głównie mięsożerna” – powiedział Buettner przez telefon z Włoch, gdzie prowadził dalsze badania na temat miejsc, które nazwał „niebieskimi strefami”.
Dla niektórych jedzenie mięsa wydaje się być aspektem życia Kultura doskonalenia Która dąży do samodoskonalenia poprzez tzw. biohakowanie i inne metody. Dla innych może to być aspekt okazania męskości i sukcesu poprzez spożycie steku wołowego, co jest luksusem w większości części świata. Warto zauważyć, że promotorzy internetowi publikują niemal wyłącznie filmy przedstawiające czerwone mięso, mimo że ryby są częścią diety.