Dr Jacqueline Rewarth: Przyszłość rolnictwa jest pozytywna, pomimo niejasnych perspektyw

Dr Jacqueline Rewarth: Przyszłość rolnictwa jest pozytywna, pomimo niejasnych perspektyw

Pewną nadzieję na lepsze ceny może przynieść zbliżająca się światowa aukcja produktów mlecznych.

opinia

Przy otaczającym nas wszystkich modelach, prognozach, algorytmach i przewidywaniach nic dziwnego, że rolnicy czują się przytłoczeni, ale warto zachować pozytywne nastawienie, pisze dr Jacqueline Rewarth.

Jaką wiarę społeczeństwo powinno żywić w modele, prognozy, algorytmy i przewidywania?

Zdolność „kanałów” do wysyłania przepisów, zdjęć członków rodziny królewskiej i tajemnic ukrytych przedmiotów, wystarczy je raz „stuknąć”, jest o wiele większa niż możliwość wskazania pogody czy ceny mleka – chociaż wydano miliony na próby przewidywać. kierunek.

Biorąc pod uwagę zasoby Próbuję przewidzieć przyszłość Na poziomie globalnym i regionalnym nie jest zaskakujące, że ludzie, w tym rolnicy, czują się zdezorientowani.

Do kolejnej światowej aukcji produktów mleczarskich (5 września) pozostał jeszcze tydzień, który może nieść nadzieję na lepsze ceny – w zależności od tego, ile produktów trafi na aukcję na platformie i czy eksperci, korzystając ze swoich modeli i algorytmów, mają rację co do przyszłości popyt. .

Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju oraz Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa spodziewają się, że w perspektywie średnioterminowej w miarę wzrostu dochodów i liczby ludności wzrośnie spożycie produktów mlecznych, co oznacza wzrost o 1,5% rocznie.

Do 2032 r. Nowa Zelandia pozostanie głównym źródłem masła i pełnego mleka w proszku na rynku międzynarodowym, a jej udział w rynku ma wynieść odpowiednio około 40% i 60%.

Na poparcie tego dyrektor generalny Fonterry Miles Hurrell wskazał już, że popyt na mleko rośnie.

Jednocześnie, gdy popyt rośnie, polityka zrównoważonego rozwoju w niektórych krajach i regionach półkuli północnej oznacza, że ​​dostawy są ograniczone.

Dodaj do tego logiczną sugestię, że świat potrzebuje żywności produkowanej w sposób zrównoważony, która zaspokaja potrzeby żywieniowe człowieka, a nowozelandzkie produkty mleczne i mięsne powinny znajdować się na czele popytu.

Nadzieja dla rolników leży w przyszłości.

Jednak obecnie wsparcie dla działań rolników jest większe, niż im się wydaje. Potrzebujemy wsparcia w postaci pozytywów, aby pokonać negatywy.

Pod koniec ubiegłego roku 70 procent Nowozelandczyków zgodziło się, że rolnictwo jest dobre dla gospodarki; Tylko 8 procent tego nie zrobiło.

Potwierdzając, że mają rację, wierząc, w zeszłym tygodniu Minister Rolnictwa Hon Damien O’Connor Ogłosiła, że ​​przychody z eksportu żywności i błonnika wyniosły 57,4 miliarda dolarówustanawiając nowy rekord i przekraczając oczekiwania na poziomie 56,2 miliarda dolarów na rok kończący się w czerwcu 2023 r.

„Oznacza to znaczny wzrost o ponad 4,3 miliarda dolarów (8 procent) w porównaniu z rokiem poprzednim do 30 czerwca 2022 roku” – stwierdził.

Gospodarka zyskuje o 1,2 miliarda dolarów więcej niż pierwotnie oczekiwano, co jest również dobrym wynikiem, biorąc pod uwagę rosnące zadłużenie sektora publicznego.

Ale nie tylko wkład gospodarczy jest ważny i jest to dobra wiadomość, społeczeństwo dostrzega także wkład rolników w środowisko.

A Pierwsza ankieta badawcza Lipcowy raport ujawnił, że 68 procent ludzi uważa, że ​​rolnictwo dobrze lub dostatecznie radzi sobie z wpływem na środowisko.

Oznacza to, że 32 procent (spadek z 36 procent rok wcześniej) uważa, że ​​zarządzanie jest złe.

Dla porównania, 44 procent osób uważa, że ​​wpływ rozwoju obszarów miejskich na środowisko jest źle zarządzany, a 47 procent uważa, że ​​działalność przemysłowa jest zła.

Doktor Jacqueline Roworth.
Doktor Jacqueline Rworth.

Ogólnie rzecz biorąc, ludzie są coraz bardziej pozytywnie nastawieni do sektora rolnego.

W Wyniki badania ResearchFirst podano w czerwcu Że rolnicy i rolnicy mają najwyższy odsetek respondentów skłaniających się ku pozytywom.

„W tym przypadku podsektory owiec, wołowiny i produktów mlecznych doświadczyły znaczących pozytywnych zmian w odsetku wskazującym na zwiększone pozytywne postrzeganie i brak znaczących zmian w negatywnym postrzeganiu” – stwierdzili naukowcy.

Wydaje się, że większość negatywnych komentarzy w ankiecie dotyczyła cen i kosztów artykułów spożywczych, a nie rolników i samych rolników.

Część tych informacji jest filtrowana i przekazywana decydentom w Wellington.

Ogłoszenie w połowie sierpnia, że ​​od przyszłego roku zniesiony zostanie podatek od towarów i usług na świeże owoce i warzywa, wpisuje się w świadomość, że „koszty życia” wpływają na myślenie ludzi ponad dwukrotnie bardziej niż zmiany klimatyczne (65 proc. w porównaniu do 27 proc.). ).

Jeśli chodzi o rolników, minister Damian O’Connor powiedział 18 sierpnia, że ​​emisje gazów cieplarnianych w sektorze pierwotnym zostaną „wliczone w cenę” dopiero w czwartym kwartale 2025 r.

Nałożył także „obowiązek ustalenia ceny na jak najniższym poziomie, aby osiągnąć cele obniżkowe”.

Biorąc pod uwagę, że sektor pierwotny jest już na dobrej drodze do osiągnięcia celu redukcji emisji o 10% do 2030 r., powinno to uspokoić.

Na ten spadek miała wpływ wydajność, podobnie jak zalesianie, urbanizacja, ekspansja owoców kiwi, awokado i styl życia.

Kiwi i awokado, choć pyszne, nie zostały wymienione w raporcie OECD. Był to nabiał i mięso.

Oczekuje się, że światowe spożycie owiec i wołowiny wzrośnie odpowiednio o 15% i 10% do roku 2032.

Prognozy i badania dostarczają wielu dobrych wiadomości dla plantatorów i hodowców.

Im dłuższe będą dni, tym więcej słońca i ciepła będzie. Oczekiwania prawdopodobnie wzrosną, a nadzieja powróci.

Męstwo psychiczne znów się pojawi, jeśli skupisz się na pozytywach, nie klikasz na negatywy i nigdy nie będziesz pytać Internetu o jednorożce.

Jednak kliknięcie najnowszego sondażu politycznego może być interesujące w okresie poprzedzającym wybory. Jeśli którakolwiek ze stron uzna, że ​​część pomocy będzie pomocna, Federacja Rolników Nowej Zelandii ma kilka pomysłów, jak pomóc.

  • Dr Jacqueline Rewarth, adiunkt na Uniwersytecie w Lincoln, członek Rady Naukowej Światowej Organizacji Rolników i dyrektor DairyNZ, Ravensdown, Deer Industry NZ i NZ Animal Evaluation Ltd. Przedstawione tutaj pomysły i analizy są jej własnymi pomysłami i analizami. @gmail.com.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *