Dwa naleśniki, boczek i jajka – niefortunne połączenie.
Dwa tygodnie temu tytuł Aotearoa’s Best Bacon and Egg Pie trafił do niewłaściwego piekarza.
Błąd został zauważony przez Sok Hieng Ngon z Taste Café w Avondale w Auckland, który zdał sobie sprawę, że to jego zgłoszenie na Bakels NZ Pie Awards otrzymało najwyższe rachunki.
„W czwartek lub piątek w zeszłym tygodniu pojawiło się zdjęcie zwycięskiego bekonu i jajek i zdałem sobie sprawę, że to mój naleśnik z powodu zdjęcia”.
Powiedział, że każdy placek miał na wierzchu swój podpis – i powiedział, że jest zwycięzcą.
Po skontaktowaniu się z Bakels potwierdziła, że wystąpił błąd podczas anonimizacji wpisów.
„Gdy ocenisz to ciasto, z pewnością nie jest to nazwa piekarni” – powiedział Brent Kersel, dyrektor zarządzający Buckles NZ.
„Następnie numer jest dopasowany do piekarni. Stało się tak, że został dopasowany do niewłaściwej piekarni.”
Nagroda została omyłkowo przyznana Hamilton’s Avalon Bakery, firmie, która nadal produkuje pyszne ciasto z bekonem i jajkiem.
„Mój klient przyszedł dzisiaj, wszyscy są dobrzy i mówią, że nasze ciasta są nadal najlepsze w Hamilton” – powiedział Sam Gamba.
Avalon otrzymał wysokie oceny w kategorii steków i znalazł się w pierwszej dziesiątce w kategorii mielonej wołowiny i sera.
Baklowie pozwolili Avalonowi zatrzymać nagrodę pieniężną z kategorii bekonu i jajek, chociaż Jampa zdecydował się zrezygnować ze złotej nagrody.
Ciasto z nagrodami nie polega tylko na chwaleniu się — prowadzi do zwiększenia sprzedaży — a Bakels sprawdzi swój system, aby upewnić się, że podobny błąd się nie powtórzy.
Po wczorajszej wiadomości o jego późnej wygranej, Nguon powiedział, że sprzedał 10-20 tart bekonowych i jajecznych dziennie do około 50 dziś o 10 rano.
– To ekscytujące – powiedział Ngon.
„Ekscytujące i trochę współczujące dla drugiej strony, muszą stracić tytuł”.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”