Eksport tuńczyka do Polski wzrósł w ciągu dwóch miesięcy o 786%.

Eksport tuńczyka do Polski wzrósł w ciągu dwóch miesięcy o 786%.

Obecnie Polska generuje prawie 2% całkowitych przychodów Wietnamu z eksportu tuńczyka i jest czwartym co do wielkości konsumentem wietnamskiego tuńczyka w UE.

Przede wszystkim tuńczyk w puszkach i mrożone mięso/polędwice z tuńczyka to dwie najpopularniejsze grupy produktowe na polskim rynku, przy czym w omawianym okresie głównym towarem eksportowym był tuńczyk w puszce, stanowiący 91% całkowitej wartości eksportu.

Ponieważ import tuńczyka do Polski znacząco wzrósł w ciągu ostatnich czterech lat, na rynku pojawiają się pozytywne sygnały dla wietnamskiego eksportu tuńczyka, ujawnił ekspert VASEP, Nguyen Ha.

W rzeczywistości Polska jest także głównym dostawcą tuńczyka do kilku krajów członkowskich UE, takich jak Niemcy, Rumunia i Włochy.

Chociaż rynek nie nałożył jeszcze barier technicznych, lokalnym przedsiębiorstwom zaleca się podniesienie jakości swoich produktów przed eksportem na ten rynek, zauważył Ha.

Co więcej, przedsiębiorstwa w dalszym ciągu borykają się z trudnościami w eksporcie tuńczyka do Polski lub innych państw członkowskich UE ze względu na „żółtą kartkę” nałożoną na Wietnam przez Komisję Europejską (KE) za nielegalne, nieraportowane i nieuregulowane połowy (NNN).

Posunięcie to stanie przed lokalnymi firmami związanymi z ogólnym niedoborem krajowych surowców i wyzwaniami związanymi z importem surowców. Wietnamskie przedsiębiorstwa powinny zdywersyfikować źródła surowców tuńczyka, aby w przyszłości zwiększyć eksport na rynek.

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *