Finał MasterChef NZ: Zwycięzca pokonuje rywala deserem z owoców morza „Oddly Cool”

Finał MasterChef NZ: Zwycięzca pokonuje rywala deserem z owoców morza „Oddly Cool”

Po siedmiu tygodniach oglądania – a wcześniej siedmiu latach przerwy – nowy zwycięzca MasterChef New Zealand został ukoronowany.

30-letni Sam Lowe z Oakland zdobył tytuł podczas niedzielnego Wielkiego Finału, pokonując 27-letniego Elliotta McClemonta, również z Auckland.

Sam Low został ukoronowany zwycięzcą nagrody MasterChef Award.

dostarczony

Sam Low został ukoronowany zwycięzcą nagrody MasterChef Award.

Początkujący szefowie kuchni otrzymali zadanie dostarczenia restauracji swoich marzeń i stworzenia trzech popisowych dań, które mają w swoim menu, a każdą rundę oceniali sędziowie Nadia Lim, Vaughan Mabe i Michael B. Derith.

Low wpadł na pomysł tytułowej nowoczesnej chińskiej restauracji, w której na przystawkę robi się pāua congee, na dania główne gotowany na parze niebieski dorsz i ryż, a na deser lody inspirowane morzem.

Czytaj więcej:
* Podsumowanie MasterChef NZ: Wtedy były dwa
* Streszczenie MasterChef NZ: Katastrofa „Fricking candyfloss” prawie zagłuszyła eleganckiego Elliota
* Covid-19 zmusza konkurentów MasterChef NZ Hanę Kirk i Naomi Grace do izolacji

McClemont opisał restaurację Home, która byłaby „taka sama na talerzu”, a każde danie inspirowane było czasem spędzonym w Wielkiej Brytanii, Sri Lance i Nowej Zelandii. Zrobił parfait z wątróbki drobiowej, curry z krewetkami ze Sri Lanki i deser inspirowany cytryną, limonką i słodko-gorzkim smakiem.

W pierwszej rundzie prowadził McClemont z 25 punktami za wejście – o jeden punkt przed Low.

To był finał, a McClemont prowadził przez większość wieczoru o jeden punkt.

dostarczony

To był finał, a McClemont prowadził przez większość wieczoru o jeden punkt.

Biegacze zremisowali o danie główne, każdy z 27 punktami.

Ale to cukierki przyniosły Lowowi doskonały wynik 30 punktów, wyprzedzając McClemonta o zwycięstwo.

Lim określił deser – który zawiera również nori, kakao i matchę – jako „dziwnie wspaniały” i jedno z najlepszych dań jakie jadłem w całym konkursie.

cukierek

dostarczony

Deser „Dziwnie genialny”, który osiągnął niski poziom.

Dla Lowa był to szczególnie imponujący wysiłek, ponieważ startował w konkursie, myśląc, że słodycze są jego słabym punktem.

Po wybraniu zwycięzcy Low in Tears zadedykował zwycięstwo swojemu młodszemu ja.

„Dla Sama, który był tak przestraszony i zastraszany w szkole, który nie miał odwagi wyjść, musiał nauczyć się i posiadać swoje dziedzictwo i kulturę oraz wykorzystać je jako siłę” – powiedział.

Dodał, że konkurs pomógł mu zrozumieć, że jest godny i „wystarczający”.

Sędziowie Michael Derth, Nadia Lim i Vaughan Mabe byli pod wrażeniem wysiłków zawodników.

dostarczony

Sędziowie Michael Derth, Nadia Lim i Vaughan Mabe byli pod wrażeniem wysiłków zawodników.

Wcześniej mówił, że wygrana w konkursie oznacza, że ​​będzie miał szansę stać się wzorem do naśladowania, który chciałby być od niego młodszy.

Lou i McClemont okazali się jednymi z czołowych kandydatów w konkursie w ciągu kilku tygodni, ponieważ duet grał na ekranie rywalizacji.

Lou McClemont przyznał, że zmusiło go to do „twardości” w konkursie.

Low dołączył do MasterChef jako stosunkowo dobrze znana twarz, mająca ponad 20 000 obserwujących na Instagramie. Zyskał rozgłos w 2020 roku, przygotowując posiłki, które otrzymywał podczas pobytu w zarządzanym ośrodku izolacyjnym. Jest także mistrzem baristy i latte art.

Pakiet nagród, który Low dostał do domu, zawierał półroczne artykuły spożywcze z New World, 6 000 dolarów zniżki na urządzenia Neff, blender Kenwood i umowę na książkę kucharską z wydawcą Allenem i Unwinem.

Dopiero okaże się, jakie możliwości czekają wicemistrza McClemonta, ale zdobywczyni trzeciego miejsca Alice Taylor dostała propozycję pracy w Dereth’s Restaurant Oakland Buddies.

Tammy Lowe

„Ekspert Internetu. Introwertyk. Uzależniony od ulicy. Ewangelista kawy. Pisarz. Myśliciel. Miłośnicy skrajnej śpiączki. Wykładowca”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *