Naukowcy zajmujący się żywnością ujawnili gigantyczny klopsik wykonany z laboratoryjnie wyhodowanego mięsa wymarłego mamuta włochatego, twierdząc, że białko z przeszłości wskazało drogę przyszłej żywności.
Lśniący klopsik pod szklanym słojem został wystawiony przez australijską firmę mięsną Vow w Muzeum Nauki NEMO w Amsterdamie w Holandii.
Ale mały patyk nie jest jeszcze gotowy do spożycia, ponieważ liczące tysiąclecia białko wymaga przetestowania bezpieczeństwa, zanim współcześni ludzie będą mogli wejść.
„Wybraliśmy mięso mamuta włochatego, ponieważ jest to symbol straty, zniszczonej przez poprzednie zmiany klimatu” – powiedział agencji AFP Tim Noakesmith, współzałożyciel Vow.
„Stoimy w obliczu podobnego losu, jeśli nie będziemy robić rzeczy inaczej, w tym zmieniać praktyk, takich jak rolnictwo na dużą skalę i sposób, w jaki jemy”.
Mięso było hodowane przez kilka tygodni przez naukowców, którzy po raz pierwszy określili sekwencję DNA mioglobiny mamuta, kluczowego białka, które nadaje mięsu jego smak.
Wypełnili luki w sekwencji mamuta, używając genów słonia afrykańskiego, najbliższego żyjącego krewnego mamuta, a następnie wprowadzili je do komórek owcy za pomocą ładunku elektrycznego.
Jeśli ten proces ci nie przeszkadza, mogą to być kwestie bezpieczeństwa.
„W tej chwili nie brałbym tego, ponieważ nie widzieliśmy tego białka od 4000 lat” – powiedział Ernst Wolfitang z Australijskiego Instytutu Bioinżynierii Uniwersytetu Queensland, który współpracował z Vow nad projektem.
„Ale po testach bezpieczeństwa byłbym naprawdę ciekawy, jak to smakuje”.
Jak wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, demonstracja związku między zmianami klimatycznymi a przyszłą żywnością przez mega klopsiki ma miejsce, gdy globalne spożycie mięsa prawie się podwoiło od wczesnych lat 60.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) stwierdziła, że światowa hodowla zwierząt odpowiada za około 14,5% emisji gazów cieplarnianych powodowanych przez człowieka, ponieważ zmiany klimatyczne spowodowały ocieplenie planety.
Oczekuje się, że spożycie mięsa wzrośnie o ponad 70% do 2050 r., a naukowcy coraz częściej zwracają się ku alternatywnym produktom, takim jak mięso pochodzenia roślinnego i mięso hodowane w laboratoriach.
Noakesmith, który zdeklarował się jako „weganin-nieudacznik”, powiedział, że jego start-up w Sydney nie miał na celu powstrzymania ludzi od jedzenia mięsa, ale miał „dać im coś lepszego” i nakłonić ich do idei białka stworzonego w laboratorium.
„Zdecydowaliśmy się zrobić ogromnego klopsa, aby zwrócić uwagę na fakt, że przyszłość żywności może być lepsza i bardziej zrównoważona”.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”