Najwyżej sklasyfikowana restauracja Kiwi to wykwintna restauracja The French Café w Auckland, prowadzona przez Sid & Chand Sahrawat, którzy stoją także za miejskimi lokalami Cassia & KOL.
„Nasz wspaniały personel był bardzo szczęśliwy! To była długa zima i byli bardzo podekscytowani, że ich wysiłki zostały docenione” – powiedział główny szef kuchni Syed Sehwat.
„Jesteśmy również dumni, że w porównaniu z ubiegłym rokiem zwiększyliśmy nasz ogólny wynik o cztery punkty”.
To był trudny czas dla nowozelandzkiej sceny hotelarsko-gastronomicznej, szczególnie tej z eleganckich restauracji, ponieważ koszty utrzymania były bolesne.
Sahrawat mówi; „Nie widzieliśmy czegoś podobnego od 2009 roku, kiedy mieliśmy recesję. Biznes zwolnił po Wielkanocy, a teraz po wyborach przyspiesza, prawdopodobnie dlatego, że jest okres świąteczny”.
„Istnieje realna obawa o przyszły rok, gdyż dochody rozporządzalne naszych klientów są ograniczone ze względu na wysokie stopy procentowe, a jedzenie poza domem jest raczej luksusem niż koniecznością. Dopóki będziemy w stanie utrzymać naszą działalność, nie będziemy szukamy zysków, które chcemy po prostu przetrwać”. Jako firmy w tych trudnych czasach”.
W trudnych warunkach gospodarczych najważniejsza jest dobra kuchnia – mówi Catherine George, współwłaścicielka popularnej restauracji Paris Butter w Ponsonby, która po raz pierwszy została wyróżniona w „La Liste”.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”