Heinz zaprezentował swój pierwszy keczup „Marz Edition” z pomidorami produkowanymi na Ziemi w warunkach zbliżonych do marsjańskich. Zespół 14 astrobiologów pracował przez dziewięć miesięcy w Aldrin Space Institute w Florida Institute of Technology, uprawiając pomidory w kontrolowanym środowisku o warunkach glebowych, temperaturowych i wodnych podobnych do Marsa.
Ketchup, zrobiony z tradycyjnych ziemskich pomidorów, był podstawą w kosmosie do przygotowywania odwodnionych posiłków, powiedział były astronauta NASA Mike Massimino, ale wersja Marsa ma działanie wykraczające poza smak. Eksperyment, którego przygotowanie zajęło dwa lata, pokazuje potencjał długoterminowej produkcji żywności na Marsie.
„Wcześniej większość wysiłków zmierzających do znalezienia sposobów na wzrost w symulowanych warunkach Marsa była krótkoterminowymi badaniami wzrostu roślin. Ten projekt polegał na przyjrzeniu się długoterminowym zbiorom żywności. Uzyskanie wysokiej jakości plonów, aby stać się pomidorem Heinz „, powiedział Andrew Palmer, który kierował zespołem W Aldrin Aerospace Institute w Florida Tech: „Ketchup był wymarzonym rezultatem i udało nam się”.
Keczupu Mars nie można kupić, ale jeśli udasz się na Marsa, może to być coś, czego nie musisz pakować.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”