Polska jest znaczącym producentem owoców i warzyw. Białoruś jest największym nabywcą w kraju. Polska jest czwartym największym nabywcą w Holandii. Ale jest to kraj importu netto.
W ubiegłym roku Polska sprowadziła 2,5 mln ton świeżych owoców i warzyw. Wyeksportował 1,7 mln ton. Polska jest 10. największym importerem na świecie. Zajmuje 19. miejsce jako eksporter. Według analizy faktów z owoców i warzyw.
Import Polski był nieco wyższy w 2020 roku, ale nieco niższy na początku 2021 roku. Według Eurostatu w ubiegłym roku Polska sprowadziła z Holandii 600 tys. ton świeżych owoców i warzyw. To stworzyło najważniejszego dostawcę świeżych owoców i warzyw w Holandii. Z 576 000 ton Hiszpania jest drugim największym dostawcą. Na trzecim miejscu plasują się Niemcy z 318,00 ton.
W ubiegłym roku Polska eksportowała mniej niż wcześniej. Wynikało to głównie ze spadku eksportu jej głównego produktu, jabłek. Sprzedali mniej niż ich drugi co do ważności hurtowy produkt eksportowy grzybów. Białoruś od lat jest największym nabywcą świeżych owoców i warzyw w Polsce.
Ta dominacja znacznie się zmniejszyła. Może to wynikać ze ścisłego przestrzegania przepisów. W 2016 roku Polska wyeksportowała na Białoruś 690 tys. ton. W 2019 roku było to jeszcze 350 000 ton. Ale do 2020 roku będzie to tylko 260 000 ton.
Dużo jabłek, duże warzywa pełnoglebowe, warzywa szklarniowe
Jak wspomniano, Polska jest znaczącym producentem. Rocznie produkuje pięć milionów owoców i 5,5 miliona warzyw. To jest średnia roczna produkcja. Uprawia trzy miliony ton jabłek. A więc ten produkt, najważniejszy produkt owocowy. Jedna trzecia z nich to jabłka przemysłowe.
Inne owoce to truskawki oraz czereśnie i czereśnie. Zawiera maliny, jeżyny, śliwki i paprykę. Rośnie także uprawa borówki w Polsce. Obecnie w kraju produkuje się ich 40 000 ton.
Jest to mieszanka dużych całych warzyw, takich jak kapusta, marchewka i cebula oraz konserwowanych upraw, takich jak pomidory i ogórki. Polska ma około 700 000 ton pomidorów i 140 000 ton papryki. W Holandii jest to odpowiednio 900 000 ton i 430 000 ton.
Kapusta to najlepszy produkt Polski. Spośród nich uprawia się 950 000 ton. W Holandii jest to 180 000 ton. W Polsce uprawia się 730 000 ton marchwi (570 000 ton w Holandii). I 600 000 ton cebuli (1,7 mln ton w Holandii). Inne ważne produkty to kalafior / brokuły i buraki. Produkcja pieczarek wyniosła w ubiegłym roku 178 000 ton znacznie niższa.
Polska uprawia więcej malin w UE. I piąty na świecie. Stanowi ponad połowę całkowitej produkcji UE. W latach 2004-2006 polska produkcja malin wynosiła średnio 58 tys. ton. Całkowita powierzchnia produkcyjna w tym okresie wynosiła około 16 000 hektarów.
Do 2016 roku produkcja wzrosła do 129 000 ton, a powierzchnia upraw do 29 300 hektarów. Powierzchnia malin w Polsce jest bardzo stabilna. Jednak zbiory różnią się z roku na rok. Wynika to ze zmieniającej się pogody.
Holandia jest doskonałym dostawcą; Zwłaszcza reeksport
W 2020 r. Polska importowała świeże owoce i warzywa w 2019 r. – 2,5 mln ton. To było wyższe niż w poprzednich latach. Banany to zdecydowanie najważniejszy produkt. W ubiegłym roku Polska sprowadziła z nich 560 000 ton. W poprzednich trzech latach było to 450 000 ton.
Na początku 2021 roku była znacznie niższa. Pomidory, arbuz, mandarynka, pomarańcza i cebula. Import z Holandii jest w większości reeksportowany. Banany to najlepszy produkt, który trafi do Polski. To (poprzez) Holandię.
Według Eurostatu w ubiegłym roku ponad 130 000 ton zostało reeksportowanych. Cebula to drugi najważniejszy produkt. Polska sprowadziła z Holandii 122 000 ton w 2020 roku. Pomidory, gruszki, pomarańcze, cytryny, marchewki i winogrona z Holandii. Jak w przypadku wielu produktów.
W sumie 25% całkowitego polskiego importu pochodzi z/przez Holandię. Czyli 610 000 ton. W ubiegłym roku Holandia wyeksportowała do Polski 130 000 ton świeżo uprawianych świeżych warzyw i owoców. Mówi Holenderskie Biuro Kontroli Jakości i Centrum Nowego Produktu.
Całkowity import z Hiszpanii wyniósł 576 000 ton. Był niższy niż w 2019 roku, ale wyższy niż wcześniej. Hiszpania eksportuje głównie cytrusy do Polski. W zeszłym roku było to 82 000 ton mandarynek, 70 000 ton pomarańczy i 60 000 ton cytryn. Pomidory i papryki są następujące.
Kraje eksportujące
Najważniejszym rynkiem zbytu dla Polski była Rosja. W szczytowym okresie 2013 roku Polska wyeksportowała tam 1,2 mln ton świeżych owoców i warzyw. Dotyczy to Białorusi i Litwy. W ubiegłym roku było to tylko 317,00 ton. Tutaj Białoruś eksportuje jeszcze ważniejszy, 262.000 ton. Niemcy kupują drugie co do wielkości polskie produkty. W 2020 roku zajęło 240 000 ton. Był wyższy niż 2019, ale niższy niż 2018.
Na trzecim miejscu jest Wielka Brytania z 120 000 ton. To znacznie mniej niż w poprzednich latach. Na początku tego roku eksport do Wielkiej Brytanii nieznacznie wzrósł. Ukraina i Rumunia, potem Holandia. Eksport do Holandii wahał się w ostatnich latach od 75 do 110 000 ton. Niezwykłe jest to, że najważniejszym produktem, który Holandia kupuje w Polsce jest cebula.
Eksport: głównie jabłka
Polski eksport w dużej mierze opiera się na jabłkach. Przy 645.000 ton produkt ten stanowi prawie 40% całkowitego eksportu świeżych owoców i warzyw. Egipt jest drugim po Białorusi największym odbiorcą polskich jabłek. W 2020 roku zabrali 75 000 ton, a w 2019 prawie 130 000 ton.
Polski eksport pieczarek wzrósł do 235 000 ton w 2018 roku. W 2019 roku było to 212 000 ton, a w 2020 roku było to 200 000 ton. Na początku 2021 r. wyeksportowano więcej grzybów. Ożywienie to nie dotyczy Wielkiej Brytanii, najważniejszego rynku sprzedaży tego produktu. W tym roku eksport do tego kraju uległ dalszemu zmniejszeniu. W 2020 roku Polska wyeksportowała 50 000 swoich grzybów do Wielkiej Brytanii. W poprzednich dwóch latach było to ponad 54 000 ton.
Niemcy to kolejny duży polski odbiorca pieczarek. Francja jest na trzecim miejscu. Również daleko w tyle następuje ciąg innych krajów. Polska eksportuje dużo cebuli. W 2020 roku było to 211 000 ton. Z tego 60 000 ton trafiło do Wielkiej Brytanii, a 57 000 ton do Holandii. Polski eksport gruszek to blisko 100 tys. ton. Większość pojechała na Białoruś. Na początku tego roku eksport polskich gruszek do tego kraju ponownie wzrósł.
Wiele przetworzonych produktów
W Polsce szczególnie dużo trafia do przemysłu przetwórstwa owoców. W większości przekracza granice. Sok jabłkowy jest ważnym produktem eksportowym. Wiele mrożonych owoców jest eksportowanych. Warzywa mrożone są również ważnym produktem eksportowym. Kraj eksportuje również dużo przetworów grzybowych i suszonych warzyw.
Kliknij tutaj, aby uzyskać pełną analizę (w języku niderlandzkim).
Po więcej informacji:
John Keys Boone
Fakty o owocach i warzywach
E-mail: [email protected]
Strona internetowa: www.fruitandvegetablefacts.com