Płaski chleb z cebulą i karmelizowaną ciecierzycą. Zdjęcia: Kelsey Pocock
Zainspirowana podróżami i kuchnią z całego świata Kelsey Pocock, wpływowa influencerka specjalizująca się w kuchni kiwi, dzieli się trzema zdrowymi przepisami ze swojej nowej książki: Kelsey's Healthy Travel Kitchen: przepisy wegetariańskie z całego świata.
Płaski chleb z cebulą i karmelizowaną ciecierzycą
Służy 4
W Egipcie jedliśmy dużo podpłomyków, a sporo z nich podawano z hummusem lub hummusem. Kiedy wróciliśmy do domu, wpadłem na pomysł połączenia przyprawionej ciecierzycy, karmelizowanej cebuli i podpłomyka, a efekt był niebiański.
chleb
- 2 ½ szklanki mąki zwykłej lub bezglutenowej
- 1 ½ szklanki letniej wody
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
Byczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżka syropu klonowego
- Puszka 200 gramów ciecierzycy, umytej i odsączonej
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżka suszonych mieszanych ziół
- sól
droga
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski włóż wszystkie składniki do pieczenia, dobrze je wymieszaj i odłóż na bok.
- Na małej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć około 10 minut, aż będzie miękka. Dodaj syrop klonowy i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Usiądź na boku.
- W misce wymieszaj ciecierzycę, paprykę i czosnek w proszku. Wrzucić do płaszcza.
- Wlać mieszaninę chlebową na blachę do pieczenia i mokrymi palcami rozprowadzić ją na duży płaski chleb.
- Posyp przyprawioną ciecierzycą, karmelizowaną cebulą, suszonymi ziołami i szczyptą soli.
- Piec na środku piekarnika przez 20 minut, następnie przenieść na górną część piekarnika na 5 minut, aż ciecierzyca lekko się zarumieni. Wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki.
Sałatka Gado Gado
Służy 2
Odwiedzamy Indonezję niemal co roku odkąd pamiętam. Tak naprawdę pierwszy raz jadłam tofu w Indonezji. Z biegiem czasu gado gado stało się jednym z moich ulubionych dań indonezyjskich. To moja adaptacja, super chrupiące, słodko-orzechowe, połączenie ziemniaków, tofu i sosu orzechowego jest pyszne.
- 4 średnie ziemniaki, posiekane
- Sól i pieprz
- Skropić oliwą z oliwek
- 300 gramów tofu pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego lub tamari
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- Pół szklanki posiekanej czerwonej kapusty
- 1 sałata, posiekana
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
- 50 gramów fasolki szparagowej przekrojonej na pół
- ½ ogórka, pokroić w cienkie plasterki
- 2 zielone cebule, pokrojone w plasterki
- 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
Kremowy sos orzechowy
- ⅓ szklanki gładkiego masła orzechowego
- 1 łyżeczka octu winnego ryżowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 cm kawałek imbiru, starty
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1-2 łyżki wody, aż masa stanie się puszysta
Wymieszaj wszystkie składniki razem.
droga
- Aby przygotować kremowy sos orzechowy: Wymieszaj wszystkie składniki i odłóż na bok, aż będą gotowe do użycia.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki ułożyć na blasze, posypać solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Piec 30 minut na złoty kolor, w połowie obracając.
- Do miski dodaj tofu z sosem sojowym i miodem. Gotuj na średnim ogniu przez 5-10 minut, aż uzyskasz złoty kolor.
- Ułóż kapustę, sałatę, marchewkę, fasolkę szparagową, ogórki, zieloną cebulę i ostrą paprykę w dwóch miskach.
- Na wierzch połóż ugotowane ziemniaki i tofu i obficie skrop sosem orzechowym.
ważny punkt W tym przepisie dobrze sprawdzają się resztki ugotowanych ziemniaków.
Różowy makaron
Służy 2
Włochy to jeden z moich ulubionych krajów europejskich. Skończyło się na tym, że jadłem przez każde miasto. Duża część ich jedzenia jest bardzo świeża i żywa. W Wenecji jedliśmy wspaniały makaron z burakami, co moim zdaniem było fajnym pomysłem. Okazuje się, że ubicie razem zajmuje tylko około 15 minut. Lubię dodać do niego fetę i pistacje, aby uzyskać więcej koloru!
- 180 gramów makaronu opcjonalnie, opcjonalnie bezglutenowy
- 1 duży burak, przekrojony na ćwiartki
- ¾ szklanki orzechów nerkowca lub nasion słonecznika bez orzechów namoczonych przez noc lub 10 minut we wrzącej wodzie
- Ćwierć szklanki mleka roślinnego
- Pół szklanki bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- Garść porwanej bazylii
Służyć
- Feta warzywna
- Pistacje, pomiń je, jeśli nie zawierają orzechów
- Gałązka bazylii
droga
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Buraki gotujemy na parze do miękkości. Do blendera dodać orzechy nerkowca, mleko, bulion warzywny, czosnek, sól i sok z cytryny. Aż do gładkiej mieszanki.
- Makaron polej sosem z buraków, dodaj bazylię i wymieszaj. Posyp fetą i pistacjami. Udekoruj całą gałązką bazylii.
Kubeczki z granolą malinową
Porcja 6-8
Ponieważ dużo podróżuję i jestem ogólnie zajęty, bardzo pomocne jest posiadanie zdrowych przekąsek w drodze. Te malinowe kubki z granolą będą świetną popołudniową przekąską, a nawet śniadaniem. Nadzienie z jagód chia jest przyjemne i orzeźwiające, a polewa czekoladowa dodaje mu miękkości.
baza
- 2 szklanki musli lub granoli, bez orzechów i bez glutenu, opcjonalnie
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
pożywny
- 1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżki wody
Byczy
- 50g ciemnej wegańskiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
droga
- Umieść musli w robocie kuchennym i zmiksuj na gładką masę. Dodaj olej kokosowy i syrop klonowy i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Zrób równomiernie 6-8 otworów w formie na muffiny i włóż do lodówki, aż masa stwardnieje.
- Przygotuj nadzienie, mieszając jagody i nasiona chia w misce z wodą na średnim ogniu. Dokładnie wymieszaj składniki, aż zaczną gęstnieć, a jagody zamienią się w pastę. Wyłóż masę na bazę musli i włóż ją z powrotem do lodówki.
- W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuść czekoladę i olej kokosowy, a następnie polej je malinowym nadzieniem. Wstawić do lodówki do stężenia na 1 godzinę.
Z Kelsey's Healthy Travel Kitchen: Przepisy wegetariańskie z całego świata autorstwa Kelsey Pocock, sugerowana cena detaliczna 49,99 USD, opublikowane przez Bateman Books.