Zawsze postrzegaliśmy owady jako wrodzone, bezmyślne stworzenia, które reagują na świat i wszystkie jego impulsy, jak roboty.
Ale im więcej uważniej przyglądamy się, tym bardziej zaskakująco złożone zachowania znajdujemy od Pszczoły komunikują się tańcząc Do niesamowitych wyczynów związanych ze współpracą z mrówkami, a teraz mamy coraz więcej dowodów na to, że te maleńkie stworzenia, które rządzą naszym światem, mogą również cierpieć z powodu bólu.
uczucie Wykrycie przez czuciowy układ nerwowy nieprzyjemnych bodźców, w tym oparzeń chemicznych, ostrych skaleczeń i siniaków, prowadzi do różnych reakcji fizjologicznych i behawioralnych u zwierząt. Jedną z tych rzeczy może być odczuwanie bólu.
Jest dobrze udokumentowane, że owady reagują, aby uniknąć potencjalnie szkodliwego kontaktu.
Co więcej, eksperymenty z 2019 roku wykazały, że powszechnie badana muszka owocowa, muszka owocowaA Miała objawy przewlekłego bólu Po tym, jak naukowcy usunęli łodygę muszki owocowej. Gdy muszka owocowa całkowicie się zagoiła, naukowcy odkryli, że odpowiednia noga muszki owocowej stała się nadwrażliwa.
Autorzy doszli do tego, że mucha go gubi Mechanizm hamowania bólu W nerwowym akordzie. Mechanizm hamowania bólu łagodzi odczuwanie bólu, ale u muszek owocówek, gdy nerwy czuciowe są nadmiernie pobudzone, całkowicie je eliminuje.
Ale, podobnie jak bakterie Unikaj nieprzyjemnych bodźcówWykrywanie bólu w życiu pozagrobowym nie jest tak proste, jak obserwowanie negatywnej reakcji na szkodliwy kontakt. Aby świadomie rejestrować odczuwanie bólu, potrzebujemy złożonego systemu fizjologicznego, który łączy się z naszymi mózgami i Może nawet emocje.
U ssaków receptory bólu (receptory bólu) wysyłają ostrzeżenie o złych bodźcach do naszego mózgu, gdzie neurony generują poczucie negatywnego, subiektywnego, fizycznego i emocjonalnego bólu.
Badania pokazują, że odczuwanie bólu i bólu można regulować niezależnie od siebie i zidentyfikowano odrębne systemy regulujące każdy z nich.
Systemy te nie zostały w pełni zidentyfikowane u owadów.
„Jedną z cech charakterystycznych ludzkiej percepcji bólu jest to, że może być on modulowany przez sygnały nerwowe z mózgu”, neurobiolog z Queen Mary University, Matilda Gibbons. Powiedzieć Newsweek.
„Żołnierze czasami ignorują poważne obrażenia na polu bitwy, ponieważ opioidy w organizmie tłumią sygnał powodujący ból. Dlatego zapytaliśmy, czy mózg owada zawiera mechanizmy neuronalne, które uzasadniają odczuwanie bólu podobnego do bólu, zamiast zwykłego odczuwania bólu.”
Gibbons i współpracownicy dokonali przeglądu literatury naukowej i znaleźli kilka linii dowodów wskazujących, że ten mechanizm występuje u owadów.
Chociaż brakuje im genów Receptory opioidowe regulujące ból w nasPodczas traumatycznych wydarzeń produkują inne białka, które mogą służyć temu samemu celowi.
Dowody behawioralne wskazują również, że owady mają szlaki molekularne, które blokują reakcje na szkodliwy kontakt, zarówno z obwodowym, jak i centralnym układem nerwowym. Na przykład posiadanie roztworu cukru Ogranicza naturalne unikanie przez pszczoły nieprzyjemnych bodźców.
Mówiąc anatomicznie, owady mają komórki nerwowe schodzące z mózgu do tej części sznura nerwowego, z której wywodzi się ich reakcja obronna przed szkodliwym dotykiem.
Co więcej, robak tytoniowy jest nawet używany zachowania łagodzące Po zranieniu, np. podczas pielęgnacji.
Każda z tych rzeczy może nie być definitywna w odosobnieniu, ale razem wzięte sugerują, że owady mają pewien rodzaj systemu kontroli reakcji na ból, podobny do naszego.
Zespół doszedł do wniosku, że „owady prawdopodobnie posiadają centralną kontrolę nerwową nad bólem, w oparciu o dowody z neuronauki behawioralnej, molekularnej i anatomicznej”. zezwolenie. „Taka kontrola odpowiada doświadczaniu bólu”.
Ponieważ owady stanowią tak dużą i różnorodną grupę, jest całkiem możliwe, że złożoność regulacji ich przebudzenia i możliwego odczuwania bólu znacznie się między sobą różnią.
Jednak możliwość ich bólu rodzi ważne pytania etyczne do dalszych badań – szczególnie w świetle proponowanej kolektywnej hodowli tych zwierząt w przyszłości.
„Stoimy na ważnym rozdrożu, jak wyżywić populację, która ma osiągnąć 10 miliardów do 2050 roku” – powiedzieli naukowcy. Mówić.
Podczas gdy tradycyjna hodowla bydła jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do Zmiana klimatuOrganizacja Narodów Zjednoczonych zaleca masową produkcję owadów do celów spożywczych. Jednak implikacje etyczne nie zostały dokładnie rozważone, ponieważ ochrona dobrostanu zwierząt zwykle nie obejmuje owadów”.
To badanie zostało opublikowane w Procedury Royal Society B: Nauki biologiczne.