Jak mieć pewność, że resztki będą bezpieczne do spożycia

Jak mieć pewność, że resztki będą bezpieczne do spożycia

Po raz pierwszy opublikowano w dniu Rozmowa

Rozmowa

Autor: Primrose Freestone*

Jedzenie w pojemniku.

Obraz pliku.
zdjęcie: 123rf

Jedzenie resztek może być świetnym sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy, urozmaicenie narzędzi kuchennych i ograniczenie marnowania żywności.

Jednak jedzenie resztek może być również ryzykowne, ponieważ żywność ta została już narażona na działanie bakterii znajdujących się w środowisku. Jeśli nie przechowujesz i nie podgrzewasz prawidłowo resztek, możesz narazić się na ryzyko potencjalnie zagrażającego życiu zatrucia pokarmowego.

Ale to nie znaczy, że powinieneś zacząć unikać resztek. Przestrzegając właściwych praktyk w zakresie bezpieczeństwa żywności, możesz mieć pewność, że unikniesz szkód podczas jedzenia resztek.

Jak szybko mogę schłodzić lub zamrozić resztki?

Bakterie można znaleźć wszędzie na świecie, także w kuchniach i znajdującej się w nich żywności. Bakterie powodujące psucie się żywności mogą szybko rosnąć przy odpowiednich składnikach odżywczych, wilgoci i temperaturze. Niektórzy podwajają liczbę w mniej niż 20 minut.

Ważne jest, aby wszelkie resztki jedzenia umieścić w lodówce lub zamrażarce tak szybko, jak to możliwe, w ciągu maksymalnie dwóch godzin. Porada dotycząca tego czasu zależy od tego, jak szybko bakterie rozwijają się w żywności przechowywanej w temperaturze nieschłodzonej, co oznacza, że ​​resztki stają się mniej bezpieczne do spożycia, im dłużej są przechowywane w temperaturze powyżej 5°C. Należy także pamiętać o zakryciu resztek jedzenia. Plastikowa folia i hermetyczne pokrywki zapobiegają przedostawaniu się powietrza do żywności. Jest to ważne, ponieważ większość patogenów potrzebuje tlenu do wzrostu.

Jak długo przechowują się w lodówce resztki?

Lodówkę należy przechowywać w temperaturze od 0 do 5 stopni Celsjusza, ponieważ zapobiega to rozwojowi bakterii powodujących zatrucie pokarmowe na resztkach jedzenia.

Resztki należy zjeść w ciągu dwóch dni, gdyż dłuższe danie daje więcej czasu na rozwój szkodliwych bakterii. W rzeczywistości patogeny takie jak Listeria, które mogą powodować objawy grypopodobne, mogą rozwijać się w temperaturach chłodniczych i prawdopodobnie rosną przez ponad dwa dni – dlatego jest to zalecany limit czasu przechowywania resztek.

Jeśli uważasz, że nie zjesz resztek w tym czasie, rozważ ich zamrożenie. Resztki można przechowywać do trzech miesięcy, jeśli zostaną zamrożone w temperaturze -18°C.

Jaki jest najbezpieczniejszy sposób na podgrzanie resztek?

Odgrzewając resztki, należy upewnić się, że potrawa jest całkowicie gorąca. Jeśli nie, nie jedz tego.

Resztki jedzenia należy ponownie podgrzać do temperatury wewnętrznej co najmniej 165°F (74°C). Sosy, gulasze, zupy i buliony najlepiej doprowadzić do pełnego wrzenia, mieszając przez co najmniej trzy minuty. Praktyki te zabiją większość bakterii i dezaktywują wszelkie obecne toksyny bakteryjne wrażliwe na ciepło.

Zupa z kurczaka w garnku nad ogniem.

Zdjęcie plikowe: Pozostałą zupę najlepiej zagotować i mieszać przynajmniej trzy minuty przed jedzeniem.
zdjęcie: 123rf

Jeśli podgrzewasz resztki w piekarniku, ustaw temperaturę piekarnika na co najmniej 163°C (325°F lub Gas Mark 3) i piecz wystarczająco długo, aby całkowicie podgrzać potrawę do temperatury co najmniej 74°C. Jeśli podgrzewasz resztki w kuchence mikrofalowej, przed spożyciem upewnij się, że osiągnęły temperaturę wewnętrzną 74°C.

Odgrzewanie żywności w powolnej kuchence nie jest dobrym pomysłem, ponieważ pozostawienie żywności w temperaturze poniżej 50°F przez kilka godzin może spowodować rozwój bakterii, co zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego.

Czy można odgrzać resztki więcej niż raz?

Nie należy podgrzewać resztek więcej niż raz. Za każdym razem, gdy żywność się podgrzewa i schładza, zapewnia odpowiednią temperaturę i ilość czasu potrzebną, aby szkodliwe bakterie zaczęły ponownie rosnąć.

Utrudnia to ciepło zabicie wszystkich obecnych patogenów przy następnym podgrzewaniu resztek. Jeśli nie sądzisz, że zjesz całą pozostałą żywność w ciągu dwóch dni, rozważ jej zamrożenie.

Czy można odgrzewać gotowe posiłki?

To, czy przygotowane potrawy można bezpiecznie podgrzać, zależy od sposobu ich przechowywania.

Jeśli był przechowywany w ciepłym miejscu z tyłu samochodu lub pozostawiony w temperaturze pokojowej w domu na dłużej niż dwie godziny, posiłek może stwarzać ryzyko zatrucia pokarmowego – szczególnie jeśli już go dotknąłeś lub częściowo zjadłeś (co powoduje wprowadzenie bakterii ). Do jedzenia).

Jeśli jednak nie będziesz zbyt często dotykał jedzenia i włożysz je do lodówki w ciągu dwóch godzin od zakupu, gotowe posiłki można bezpiecznie podgrzać – pod warunkiem, że następnym razem zostaną podgrzane do temperatury co najmniej 74°C. Nie należy go przechowywać w lodówce dłużej niż dwa dni.

Jest kilka gotowych potraw, których należy uważać, aby nie zachować jako resztek. Gotowane dania z ryżu są prawdopodobnie najbardziej niebezpieczne w konserwowaniu. Niegotowany ryż może zawierać Bacillus cereus – bakterię powodującą zatrucie pokarmowe.

Podczas gdy bakterie macierzyste giną podczas gotowania ryżu, ich zarodniki mogą przetrwać temperaturę wrzącej wody. Jeśli ryż nie zostanie schłodzony w ciągu dwóch do trzech godzin od ugotowania, zarodniki mogą przerodzić się w bakterie, które z kolei uwalniają toksyny ryżowe, które prowadzą do objawów zatrucia pokarmowego, takich jak biegunka, ból brzucha i wymioty. Im dłużej zanieczyszczony ugotowany ryż stoi w temperaturze nieschłodzonej, tym więcej będzie w nim bakterii B. cereus i tym bardziej niebezpieczne stanie się danie.

Jeśli ugotowany ryż wymaga konserwacji, należy go przykryć po ugotowaniu i szybkim schłodzeniu (najlepiej w ciągu 2 godzin), a następnie przechowywać i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 24 godziny. Pozostały ugotowany ryż powinien być bardzo gorący po ponownym podgrzaniu i nie należy go podgrzewać więcej niż raz.

Resztki mogą być bezpieczne do spożycia, pod warunkiem podjęcia odpowiednich środków ostrożności. Jeśli jednak masz jakiekolwiek wątpliwości lub uważasz, że nie zjesz go w ciągu kilku dni, przechowywanie go w zamrażarce zapewni większą elastyczność niż przechowywanie go w lodówce.

* Primrose Freestone jest starszym wykładowcą mikrobiologii klinicznej na Uniwersytecie w Leicester

-Ta historia została po raz pierwszy opublikowana przez Rozmowa

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *