Jakie są najlepsze tanie miejsca do jedzenia w Singapurze i gdzie można dostać najlepszą kawę?

Jakie są najlepsze tanie miejsca do jedzenia w Singapurze i gdzie można dostać najlepszą kawę?

Jesteś w Singapurze i nie masz pojęcia, gdzie zjeść? Dzięki tym rekomendacjom Twój brzuch będzie pełny, Twój portfel będzie zadowolony, a czas będzie dobrze spędzony.

Przy 48 godzinach na dobę może być trudno określić najlepsze lokalizacje do poznania Singapuru, nie mówiąc już o ograniczeniu budżetu w najdroższym mieście do wynajęcia na świecie.

Z biegiem czasu postawiłem sobie więc zadanie. Znajdź najlepsze tanie miejsca do jedzenia w Singapurze, a także znajdź idealną poranną kawę i ciastka.

Mieszkałem w pobliżu Katong, rozwijającej się dzielnicy, która na szczęście miała jedne z najlepszych rekomendacji w całym Singapurze, w odległości krótkiego spaceru i kilku straganów, które znajdowały się kilka minut jazdy od Ubera, ale warte podróży.

Od słynnego wyróżnionego gwiazdką Michelin dania z kurczaka i ryżu Tian Tian po legendarną laksa – oto pięć świetnych miejsc, w których można zjeść w Singapurze, gdy brakuje Ci czasu.

328 Katong Laksa

Jeśli chodzi o posiłki w celi śmierci, moja laksa będzie trwać wiecznie i jest to posiłek, który warto zabrać do grobu.

Zdecydowanie najpopularniejsza laksa w Singapurze, 328 Katong Laksa, zdobyła uznanie, pokonując nawet szefa kuchni Gordona Ramsaya w wyzwaniu straganiarzy.

Laksa z kurczakiem i krewetkami wyróżnia się bulionem kokosowo-limonkowo-pomarańczowym, olejem chili, krewetkami oraz obecnością ciężkiego i posiekanego makaronu – co oznacza, że ​​do jego zjedzenia wystarczy tylko łyżka. Miałem mniejszą miskę, która wystarczyła na pełny posiłek i sprawiła, że ​​byłem bardzo zadowolony aż do ostatniej kropli bulionu. Ten szum jest tego wart i jest to zdecydowanie jedna z najlepszych tanich restauracji, jakie Singapur ma do zaoferowania.

cena: Mały/średni Laksa 6,30 USD (7,50 USD)

Gdzie to znaleźć: 51 East Coast Road, Katong

328 Katong Laksa.  Zdjęcie/Nowa Zelandia Herald
328 Katong Laksa. Zdjęcie/Nowa Zelandia Herald

Dom Makaronów i Pierogów Wang

Mrugnij, a możesz to przegapić, ale warto poszukać małego, małego Wang’s Noodle and Dumpling House. Ta singapurska restauracja, mieszcząca się w małym stoisku Hawker w kącie, jest pełna smaku.

Zamówiłem Red Chilli Dumpling Lamian, a jakość oszołomiła mnie. Ręcznie robiony makaron miał idealną ilość kęsa, knedle z wieprzowiną i szczypiorkiem były ogromne i pełne smaku, a olej chili miał idealną ilość ciepła i chrupkości, które równoważyły ​​gładkość dania.

Tablice również nie są trudne do zauważenia, ponieważ są wydrukowane w kolorze niebieskim i białym. Nie przegap tego miejsca.

cena: Pierogi Lamian z czerwoną papryką: 4,50 USD (5,40 USD)

Gdzie to znaleźć: 80 Marine Parade Central (ostatnio pod nowym zarządem) lub 630 Bedok Reservoir Road (stary zarząd i szef kuchni)

Dom Makaronów i Pierogów Wang.  Zdjęcie/Nowa Zelandia Herald
Dom Makaronów i Pierogów Wang. Zdjęcie/Nowa Zelandia Herald

Tian Tian Hainanese Kurczak i Ryż

To stragany z zewnątrz nie wyglądają zbyt imponująco, ale jeśli przyjrzysz się uważnie, odkryjesz, że mogą poszczycić się tym, o czym większość restauracji może tylko marzyć – gwiazdką Michelin. Chociaż kolejki do tego stoiska w godzinach głównych posiłków są zwykle długie, poszłam o 10:45 i przede mną stała tylko jedna osoba.

Zamawiając słynnego, ale prostego kurczaka z ryżem – danie odpowiedzialne za gwiazdę – podano mi kurczaka, aż zabłysnął. Kurczak był delikatny i soczysty i rozpadał się w ustach, a sos był idealnym partnerem z odpowiednią równowagą słonego, słodkiego i risotto. Do zestawu dodano także ostry sos, który dobrze komponował się z niesamowitą miękkością kurczaka.

cena: Kurczak i ryż 5 USD (6 USD)

Gdzie to znaleźć: Centrum Żywności Maxwell, Kadayanallur Road 1

Tian Tian Kurczak i Ryż.  Zdjęcie/Nowa Zelandia Herald
Tian Tian Kurczak i Ryż. Zdjęcie/Nowa Zelandia Herald

Lody Rajskie Ptaki

Ta butikowa restauracja z lodami, nowoczesna pod względem estetyki i smaku, wykorzystuje prawdziwe, naturalne składniki, zioła i przyprawy, aby nadać smak swoim pysznym lodom.

Ich najpopularniejszym smakiem jest bazylia truskawkowa. Próbowałem tego z białą chryzantemą i oba były lekkie w smaku, ale odważne w świeżości. W sklepie panuje wspaniała atmosfera i jest to idealny wybór, aby cieszyć się i ochłodzić po upalnym dniu pod singapurskim słońcem.

Jeśli jednak nie jesteś w pobliżu Birds of Paradise, po prostu zdobądź kolejną gałkę lodów w singapurskim bajglu, który jest dostępny na wielu straganach w całym Singapurze i zwykle kosztuje 1-2 dolary. Uatrakcyjnij zabawę wybierając opcję pieczenia tęczowego.

cena: Kubek o pojedynczym smaku 4,70 USD (5,60 USD)

Gdzie to znaleźć: 63 East Coast Road, Katong

Lody Rajskie Ptaki.  Zdjęcie/Nowa Zelandia Herald
Lody Rajskie Ptaki. Zdjęcie/Nowa Zelandia Herald

Kawa skromnego pochodzenia

Znalezienie idealnego, płaskiego, białego koloru podczas podróży może być trudne, ale Humble Origins dało mi idealne rozwiązanie na poranek, do którego chętnie wracam. To miejsce jest urocze, z ekologiczną atmosferą – z tekturowymi siedzeniami i małym, ale starannie dobranym menu z wyjątkową kawą.

Ziarna kawy były odważne i bogate, kawa była doskonale zaparzona z gładkim mlekiem i cudowną, prostą i praktyczną filiżanką z możliwością wielokrotnego zamykania.

cena: Płaski biały 5 USD (6 USD)

Gdzie to znaleźć: Droga Joo Chiat 475

Kawa Humble Origins w Singapurze.  Zdjęcie/Nowa Zelandia Herald
Kawa Humble Origins w Singapurze. Zdjęcie/Nowa Zelandia Herald

Pat Stephenson

„Obrońca popkultury. Pytanie o pustelnika w komedii. Alkoholista. Internetowy ewangelista”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *