Kinder Surprise Maxi 100g Jaja z określonym numerem partii i datą ważności wycofane w Nowej Zelandii. obraz / 123rf
Osoby, które mają w domu czekoladowe jajka Kinder Surprise, zostały poproszone o sprawdzenie etykiety żywności po tym, jak krajowy Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wycofał produkt z powodu obaw o salmonellę.
Produkty Kinder Surprise wyprodukowane w belgijskiej fabryce zostały wycofane na całym świecie po przypadkach salmonelli za granicą. W Nowej Zelandii nie ma potwierdzonych przypadków.
W szczególności powiadomienie o wycofaniu dotyczy 100g Kinder Surprise Maxi (Kolekcja Natoons) o numerze partii L298R03UNB i najlepszej dacie przed 23 sierpnia 2022 r.
Cukierki czekoladowe są szczególnie popularne wśród dzieci, powiedział Vincent Arbuckle, zastępca dyrektora generalnego NZ Food Safety i wezwał Nowozelandczyków do zachowania czujności.
„Skutki zakażenia salmonellą mogą być poważne, szczególnie u dzieci poniżej 5 roku życia, dorosłych w wieku 65 lat i starszych oraz osób z osłabionym układem odpornościowym”.
Arbuckle powiedział, że produkty Kinder są produkowane w wielu krajach, ale produkt, którego dotyczy problem, pochodzi z jednej belgijskiej fabryki, więc osoby, które mają ten produkt, powinny dokładnie sprawdzić numer partii.
Każdy, kto nabawił się produktów w domu, nie powinien ich spożywać, a raczej wyrzucić lub zwrócić w miejscu zakupu.
„Jeśli Ty lub Twoja bliska osoba spożyłaś produkt, którego dotyczy wycofanie produktu i masz obawy dotyczące swojego zdrowia, zasięgnij porady lekarskiej”.
Większość osób z salmonellą rozwija biegunkę, gorączkę i skurcze żołądka od sześciu godzin do sześciu dni po ekspozycji na bakterie.
Choroba zwykle trwa od czterech do siedmiu dni, a większość zdrowych osób dorosłych wraca do zdrowia bez leczenia.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”