Kool’s Chicken i Gracias Tex-Mex zamykają swoje podwoje na dobre

Kool’s Chicken i Gracias Tex-Mex zamykają swoje podwoje na dobre

Popularna restauracja Whanganui Kool’s Chicken na wynos zostanie zamknięta na dobre w przyszłym tygodniu. Załączone zdjęcie

Dwie restauracje Whanganui – Kool’s Chicken i Gracias Tex-Mex – zamykają się po tym, co obaj właściciele opisali jako zestaw stresorów.

Mary Bagot, właścicielka Kool’s Chicken, kilka razy stanęła przed perspektywą zamknięcia swojej firmy, ale powiedziała, że ​​niedawna inflacja, rosnące płace i Wysokie koszty żywności zadały ostateczny cios jej biznesowi.

„Włożyłem w to całe serce i duszę, wszystkie moje oszczędności przepadły, wszystko, na co tak ciężko pracowałem. Mam 50 lat i straciłem wszystko w ciągu ostatnich dwóch lat” – powiedziała.

Bagot powiedziała, że ​​świadomość, że będzie musiała zwolnić 10 pracowników, których wspiera w pracy w Kool’s Chicken, była trudna.

„Smutne jest to, że ludzie muszą zamykać swoje drzwi, a potem tracą pracę, to okropne błędne koło w małym miasteczku”.

Ponieważ KFC znajduje się po drugiej stronie ulicy od jej firmy, Bagot powiedziała, że ​​perspektywa podniesienia cen, aby Kool’s Chicken przetrwała i osiągnęła zysk, była niemożliwa, ponieważ nie byłaby w stanie konkurować z międzynarodowymi franczyzami.

„Bardzo trudno jest zarobić pieniądze” – powiedział Bagot.

Jednak pomimo tego Baggott mówi, że jest „bardzo, bardzo szczęśliwa”, że może zmienić lokalizację Kool’s Chicken w inny punkt gastronomiczny, a plany mają zostać ujawnione w nadchodzących tygodniach.

Właściciel Gracias Tex-Mex, Titaha Townsend, powiedział, że rodzinna firma nie nadąża za kosztami.

„Podwyższenie czynszu było głównym powodem, a potem wzrost kosztów prowadzenia działalności jest absurdalny i podnosi nasze stawki”.

Townsend powiedziała, że ​​„płakała tygodniami” po tym, jak rodzina podjęła decyzję o zamknięciu Gracias Tex-Mex.

„Trudno jest porzucić coś, co pielęgnowałeś i budowałeś przez tyle lat”.

Pomimo dużej liczby klientów i niesłabnącej popularności Townsend powiedział, że tygodniowe koszty Gracias Tex-Mex stały się zbyt wysokie.

Firma borykała się z ciągłymi niepowodzeniami z dwoma włamaniami w ciągu jednego tygodnia w 2022 roku i wzmocnieniami po trzęsieniu ziemi przeprowadzanymi na terenie przez osiem miesięcy.

Rodzina zmienia kierunek działalności, powiedział Townsend, ale szczegóły tego, jak może wyglądać ich nowe przedsięwzięcie, nie zostały jeszcze potwierdzone.

Kool’s Chicken i Gracias Tex-Mex zmagają się z trwającym wpływem pandemii i brakiem personelu z powodu COVID i niedoborów pracowników.

Gracias Tex-Mex po raz ostatni zamknął swoje podwoje 24 marca, a ostatnim dniem otwarcia Kool’s Chicken będzie 6 kwietnia.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *