Krupa Asoci uruchomiła instalację kwasu azotowego w Tarnie

Krupa Asoci uruchomiła instalację kwasu azotowego w Tarnie



















Opublikowany przez


Światowy nawóz,




Grupa Azoty uruchomiła nową instalację do produkcji stężonego kwasu azotowego o projektowej wydajności 40 000 ton rocznie, podwajając swoje obecne moce produkcyjne. W Tarnie działa już druga linia do produkcji stężonego kwasu azotowego powyżej 98%. Daje to całkowitą roczną zdolność produkcyjną zakładu w Darnovie dla tego produktu do 80 000 ton. Ponieważ Grupa Azoty jest jedynym polskim producentem stężonego kwasu azotowego, projekt ma istotne znaczenie dla zapewnienia dostaw surowców do produkcji chemii wysokowartościowej.

Budowa drugiej linii produkcyjnej, która została oddana do użytku w kwietniu 2020 roku, trwała dwa i pół roku. Odpowiednie nakłady inwestycyjne wyniosły 57,1 mln zł, aw połowie grudnia ub.r. odbył się próbny rozruch instalacji, który potwierdził osiągnięcie projektowej sprawności.

„Nowa linia do produkcji stężonego kwasu azotowego dodatkowo umacnia silną pozycję naszej grupy jako głównego dostawcy półproduktów chemicznych, w szczególności kwasów mieszanych. Nasz produkt jest obecnie dostarczany do ponad 30 klientów w 20 krajach w całej Europie, ale nasze moce produkcyjne podwoi się, moce dostawców grupy znacząco wzrosną” – mówi Tomas Hink, Prezes Zarządu Grupy Associati SA.

Stężony kwas azotowy jest wytwarzany przez zatężenie 60% kwasu azotowego w procesie korekty ekstrakcyjnej. Główne zastosowania stężonego kwasu azotowego na rynku europejskim to produkcja pianek poliuretanowych, barwników, środków ochrony roślin, dodatków do paliw ograniczających emisję spalin oraz innych związków organicznych.

Przeczytaj artykuł online: https://www.worldfertilizer.com/nitrogen/26012023/grupa-azoty-commissions-nitric-acid-unit-in-tarnw-poland/


Tobie też może się spodobać







Firma nawiązała współpracę z Indiami, aby podjąć wspólne wysiłki badawczo-rozwojowe, wspólnie promować innowacyjne rozwiązania nawozowe i dostarczać nawozy opracowane w celu zaspokojenia specyficznych potrzeb indyjskich rolników.





Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *