z Stały wzrost cen żywnościCzęsto sugeruje się kupowanie hurtowe jako łatwy sposób na zrobienie tego Cięcie kosztów.
Ale czy to zawsze dobra strategia?
Podczas gdy kupowanie dużych ilości niektórych produktów może zaoszczędzić pieniądze, składowanie innych może być niewłaściwą ekonomią.
Oto pięć produktów do kupienia luzem i pięć, których należy unikać:
Czytaj więcej:
* Budżet a marka: ile Nowozelandczycy mogą zaoszczędzić na jedzeniu?
* Wysokie koszty produktów dla dzieci wywierają presję na rodziny
* Pięć tanich i zdrowych alternatyw dla pozbawionego gotówki kiwi
Kupowanie hurtem: kosmetyki
Produkty takie jak mydło, dezodorant, szampon i odżywka nie mają daty ważności, więc kupowanie hurtowe ma sens, zwłaszcza jeśli robisz zakupy dla rodziny. Na przykład butelka szamponu Sunsilk o pojemności 350 ml kosztowała 6,50 USD w czwartkowe odliczanie, podczas gdy butelki 700 ml były wyjątkowe za 9 USD — dwa razy więcej małych głowic myjących za jedyne 2,50 USD.
Unikaj: świeżej kawy
Nie bez powodu miłośnicy kawy kupują ziarna w małych torebkach – najlepiej smakująca filiżanka pochodzi ze świeżo palonych ziaren. Aby uniknąć nudnej jesieni, kupuj tylko tyle kawy, ile wypijesz za tydzień lub dwa.
Zakup hurtowy: suszona fasola
Suszona fasola jest tania, pożywna i ma długi okres przydatności do spożycia. Jest to również ogólnie lepsza wartość niż odmiany w puszkach, ponieważ nie płacisz za płyn wokół niego.
Unikaj: orzechów
Często taniej jest kupować orzechy w większych ilościach, ale ich wysoka zawartość tłuszczu (co sprawia, że są tak smaczne) może spowodować ich bardzo szybkie zepsucie. Jeśli znajdziesz więcej orzechów, niż możesz zjeść, pozostaną świeże nawet przez rok, gdy są zapakowane i przechowywane w zamrażarce.
Kupowanie luzem: ryż i makaron
Ryż to stare, ale dobre danie – trwa prawie wiecznie i pasuje do każdego białka, które na niego wrzucisz. Suszony makaron jest na drugim miejscu i będzie przechowywany do dwóch lat, o ile jest przechowywany w szczelnym pojemniku w chłodnej, ciemnej szafce.
Unikaj: świeżych produktów
Jeśli masz miejsce w zamrażarce, jedz orzechy, gdy zobaczysz coś wyjątkowego w świeżym mięsie, owocach lub warzywach. W przeciwnym razie kupowanie większej ilości świeżych produktów, niż faktycznie spodziewasz się spożyć, zanim się zepsują, często prowadzi do marnowania żywności i pieniędzy.
Kupowanie hurtowe: pieluchy
Każdy wie, kto używał jednorazowych pieluch Ile bloku wyjmują z budżetu tygodniowego. Jeśli zauważysz dobrą ofertę specjalną lub dużą przecenę, warto zaopatrzyć się w zapasy (pamiętaj o gwałtownych wzrostach, aby nie zostać z dziesiątkami zbyt małych pieluch). Lub pracuj na rzecz środowiska i zainwestuj w szereg nowoczesnych pieluch materiałowych, z których wiele można modyfikować w miarę wzrostu dziecka.
Unikaj: kremów przeciwsłonecznych
Kosztem niektórych filtrów przeciwsłonecznych Setki dolarów za litrNa początku lata może kusić zakup dużej butelki. ale Składniki blokujące promieniowanie UV w kremie przeciwsłonecznym mogą z czasem zacząć ulegać degradacjiTo sprawia, że wszelkie resztki z czasem stają się mniej skuteczne.
Kupowanie luzem: konserwy
Pokarmy w puszkach, takie jak ryby i zupy, są nie tylko często znacznie tańsze niż świeże, ale mają również długi okres przydatności do spożycia. Nie musisz nawet przychodzić z najlepszą randką wcześniej.
Unikaj: drożdży
Po otwarciu drożdże powinny wytrzymać do 4 miesięcy w lodówce lub 6 miesięcy w zamrażarce, więc to, ile możesz uzyskać kupując luzem, zależy w dużej mierze od tego, ile pieczesz. Zawsze dobrze jest sprawdzić datę ważności na pudełku lub słoiku przed zakupem (zwłaszcza jeśli przechowujesz) i ponownie przed pieczeniem, aby uniknąć rozczarowania słabym bochenkiem.
inna rzecz:
Kupując hurtowo, zawsze otrzymujesz lepszą ofertę w przeliczeniu na jednostkę, ale opłaca się dokładnie sprawdzić.
Aby obliczyć cenę jednostkową — cenę litra, grama, kilograma lub sztuki tego, co chcesz kupić — podziel cenę produktu przez standardową jednostkę miary.
Na przykład, gdy worek mąki 1,5 kg jest sprzedawany za 3 dolary, cena jednostkowa wynosi 2 dolary za kilogram. Torba o wadze 5 kg, która kosztuje 8,50 USD, to 1,70 USD za kilogram – wyższy koszt początkowy, ale warty wydania, jeśli dużo pieczesz.
Większy jest lepszy tylko wtedy, gdy jest naprawdę tańszy i masz pewność, że wszyscy go użyjesz, więc podejdź realistycznie do swojego zużycia i zawsze kalkuluj.