dr Sue Mitra
Wspieraj lokalną prasę. Subskrypcja cyfrowa jest niezwykle przystępna cenowo i sprawia, że jesteś najbardziej poinformowaną osobą w okolicy. Kliknij tutaj i kontynuuj dzisiaj.
Rak trzustki jest śmiertelną chorobą, rzadko wykrywaną na wczesnym etapie.
Jest to trzecia najczęstsza przyczyna zgonów z powodu raka w Stanach Zjednoczonych.
Szacuje się, że do końca tego roku zostanie zdiagnozowany rak trzustki u ponad 60 000 Amerykanów, a ponad 48 000 osób umrze z tego powodu.
Dokładne przyczyny raka trzustki wciąż nie są dobrze poznane.
Czynniki zwiększające ryzyko raka trzustki obejmują cukrzycę, palenie tytoniu, przewlekłe zapalenie trzustki, wywiad rodzinny w kierunku zaburzeń genetycznych, które mogą zwiększać ryzyko raka, wywiad rodzinny dotyczący raka trzustki i podeszły wiek.
Dodatkowe czynniki, które mogą zwiększać ryzyko, to dieta bogata w czerwone lub przetworzone mięso oraz otyłość.
Poprzednie trzy kolumny dr Mitry:
Rak trzustki zaczyna się w trzustce – narządzie w jamie brzusznej, znajdującym się za dolną częścią żołądka.
Trzustka pełni dwie podstawowe funkcje: wytwarza enzymy trawienne, takie jak amylaza i lipaza. Wytwarza również hormony, takie jak insulina, które kontrolują sposób, w jaki organizm magazynuje i wykorzystuje glukozę – cukier, który jest głównym źródłem energii organizmu.
Istnieją dwa rodzaje raka trzustki: zewnątrzwydzielniczy i endokrynny.
Rak endokrynologiczny stanowi około 95 procent wszystkich przypadków.
Raki endokrynologiczne są również znane jako nowotwory endokrynologiczne trzustki lub guzy komórek wysp trzustkowych.
Gruczolakorak przewodowy trzustki stanowi około 85 procent wszystkich guzów trzustki.
Gruczolakorak przewodowy trzustki rozpoczyna się w komórkach przewodowych, które przenoszą enzymy trawienne wytwarzane przez komórki trzustki do dwunastnicy.
Chociaż niektóre z tych czynników ryzyka są poza twoją kontrolą, oto kilka wyborów dotyczących stylu życia, które możesz podjąć, aby zmniejszyć ryzyko:
Jeśli palisz, spróbuj przestać. Porozmawiaj ze swoim lekarzem o strategiach rzucania palenia, w tym o lekach, grupach wsparcia i nikotynowej terapii zastępczej.
Pracuj nad utrzymaniem zdrowej diety. Wykonuj codzienne ćwiczenia aerobowe z dietą bogatą w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Typowe objawy obserwowane u pacjentów z zewnątrzwydzielniczym rakiem trzustki to zmęczenie, niezamierzona utrata masy ciała, zmniejszony apetyt, ból brzucha, ciemny mocz, żółtaczka, nudności, wymioty, tłuste stolce i ból pleców.
Oznaki i objawy raka trzustki zwykle nie pojawiają się, dopóki choroba nie rozwinie się.
Stan jest rzadko wykrywany we wczesnych stadiach, kiedy jest najłatwiejszy do wyleczenia.
Wczesne wykrywanie pomaga ratować życie. Ucz się więc i dziel się faktami, objawami i czynnikami ryzyka raka trzustki, motywuj zdrowych wyborów i udzielaj wskazówek, kiedy szukać porady genetycznej.
Listopad to Miesiąc Świadomości Raka Trzustki, który przygotowuje grunt pod możliwość poznania czynników ryzyka tego wysoce śmiertelnego nowotworu złośliwego, zainspirowania społeczeństwa do podjęcia działań i postępu w badaniach nad lekiem.
Listopad to miesiąc inspiracji dla społeczności dotkniętych rakiem trzustki.
na co czekasz? Skontaktuj się z lekarzem, aby pomóc Ci podjąć odpowiednie kroki w celu zapobiegania rakowi trzustki, szukać natychmiastowej interwencji i edukować innych.
Dr Sue Mitra posiada certyfikat Board Certified in Internal Medicine i praktykuje w hrabstwie Brevard od 2022 roku. Dr Mitra jest dostępna pod numerem 321-622-6222. Możesz ją odwiedzić na www.suemitra.com i umówić się na spotkanie. Zadzwoń teraz, aby dowiedzieć się więcej o raku trzustki i ocenić ryzyko tej choroby.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”