Listopad to Miesiąc Świadomości Raka Trzustki. Poznaj oznaki i objawy

Listopad to Miesiąc Świadomości Raka Trzustki.  Poznaj oznaki i objawy

dr Sue Mitra

Wspieraj lokalną prasę. Subskrypcja cyfrowa jest niezwykle przystępna cenowo i sprawia, że ​​jesteś najbardziej poinformowaną osobą w okolicy. Kliknij tutaj i kontynuuj dzisiaj.

Rak trzustki jest śmiertelną chorobą, rzadko wykrywaną na wczesnym etapie.

Jest to trzecia najczęstsza przyczyna zgonów z powodu raka w Stanach Zjednoczonych.

Szacuje się, że do końca tego roku zostanie zdiagnozowany rak trzustki u ponad 60 000 Amerykanów, a ponad 48 000 osób umrze z tego powodu.

Dokładne przyczyny raka trzustki wciąż nie są dobrze poznane.

Czynniki zwiększające ryzyko raka trzustki obejmują cukrzycę, palenie tytoniu, przewlekłe zapalenie trzustki, wywiad rodzinny w kierunku zaburzeń genetycznych, które mogą zwiększać ryzyko raka, wywiad rodzinny dotyczący raka trzustki i podeszły wiek.

Dodatkowe czynniki, które mogą zwiększać ryzyko, to dieta bogata w czerwone lub przetworzone mięso oraz otyłość.

Poprzednie trzy kolumny dr Mitry:

dr Sue Mitra

Rak trzustki zaczyna się w trzustce – narządzie w jamie brzusznej, znajdującym się za dolną częścią żołądka.

Trzustka pełni dwie podstawowe funkcje: wytwarza enzymy trawienne, takie jak amylaza i lipaza. Wytwarza również hormony, takie jak insulina, które kontrolują sposób, w jaki organizm magazynuje i wykorzystuje glukozę – cukier, który jest głównym źródłem energii organizmu.

Istnieją dwa rodzaje raka trzustki: zewnątrzwydzielniczy i endokrynny.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *