W tym tygodniu na polskim rynku hurtowym rozpoczęła się hurtowa sprzedaż pomidorów z lokalnych szklarni. Jednocześnie tegoroczny sezon na lokalne pomidory szklarniowe rozpoczął się z miesięcznym opóźnieniem – informują analitycy EastFruit Project notatką na stronie New Market.
Pierwsze partie polskich pomidorów szklarniowych pojawiły się na rynku 20 lutego ubiegłego roku, a ceny zaczynały się od 20 zł/kg. W tym sezonie pierwsza partia czerwonych pomidorów z lokalnych kompleksów szklarniowych trafiła na rynek w zeszłym tygodniu, a ich cena wynosiła 25 zł/kg (5,74 USD/kg). Od 22 marca ceny pomidorów szklarniowych spadły średnio o 13%, ale w ujęciu rocznym są teraz o 38% wyższe niż rok temu.
Ogromny wzrost kosztów produkcji warzyw szklarniowych oraz problemy z dostępem do paliwa spowodowały ogromne opóźnienia w rozpoczęciu sezonu produkcyjnego, co wpłynęło na bieżącą podaż lokalnych pomidorów. Do tego ceny większości importowanych pomidorów są bardzo wysokie, co jest w krajach głównych dostawców – głównie w Hiszpanii, ale także w Turcji (która zakazała eksportu pomidorów, ale zniosła zakaz w ciągu kilku dni) i Maroku.
Po więcej informacji: East-fruit.com
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”