123RF
Najlepsze miejskie i regionalne restauracje w kraju zostaną nagrodzone podczas ceremonii wręczenia nagród, która odbędzie się 7 sierpnia w SkyCity Auckland.
Najlepsze restauracje w kraju zostały zawężone zgodnie z oceną magazynu Cuisine, z listą ponad 250 restauracji, które znajdą się w przewodniku Good Food Guide 2023/2024.
7 sierpnia menu zostanie jeszcze bardziej ograniczone, a 18 zwycięzców kategorii i restauracji Hatted zostanie wybranych w konkursie Cuisine Good Food Awards. Restauracje uznane za najlepsze z najlepszych otrzymają jeden, dwa lub trzy kapelusze, odpowiednik nowozelandzkich gwiazdek Michelin we Francji.
„Wybierając nasze restauracje, szukamy miejsc, które stworzyły swoją niszę i dotrzymały obietnicy złożonej klientom” — powiedziała główna jurorka Keri Tyak.
„Nagradzamy punkty za nastrój, wystrój i obsługę, ale naszym głównym celem jest jedzenie: smak, technika, innowacyjność i równowaga”.
Tyack powiedział, że wszystkie restauracje zostały ocenione przez 40-osobowe jury Good Food Guide, składające się z pisarzy kulinarnych, krytyków, szefów kuchni i specjalistów z branży hotelarskiej.
Jane Dixon jest współwłaścicielką Mussel Inn w Golden Bay i działa w branży od ponad 30 lat i po raz pierwszy znalazła się na liście Food Guide.
„To takie fajne, ponieważ szanuję kuchnię. To było świetne miejsce tutaj, a my nadal jeździmy ciężarówkami.”
Opisany jako „chatka z wełny kiwi / chata wspinacza spotyka australijską farmę”, Nixon zbudował restaurację w 1992 roku i reklamował swoje jedzenie jako „proste, zdrowe i przygotowane w jak największym stopniu w naszej własnej kuchni”.
Restauracja Nero w Palmerston North była wcześniej na liście, ale Yvette Kennedy, która była właścicielem firmy wraz z mężem Scottem Kennedym, nie pamiętała, kiedy to było.
„Naprawdę wspaniale jest być rozpoznawanym przez region. Stajemy się tutaj silni. Dobrze być zauważonym.”
Mark Lewis z Hour of Glass w New Plymouth powiedział, że był „napędzany” i przypisał jego włączenie do przewodnika po raz pierwszy wysiłkom jego personelu.
„Chcielibyśmy wygrywać, ale najważniejsze są dla nas przyjaźnie, które zbudowaliśmy z naszymi klientami”.
Sam Webb właśnie otworzył Frank’s Oyster Bar and Eatery w Blenheim w maju zeszłego roku i był to również jego pierwszy raz w przewodniku.
„Jesteśmy szczęśliwi; dobrze jest być rozpoznawanym i rozpoznawanym, a także dla innych w Marlborough”.
Marlboro ma silną pozycję w przewodniku po jedzeniu z ośmioma. Inne to Arbor, Cloudy by Jack Raw Bar, Gramado, Harvest, The Marlboro, St. Clair Vineyard Kitchen, Sisu i Raw River Wines Restaurant.
W przewodniku kulinarnym dominują duże centra Auckland (48 z kolejnymi 46 w CBD) i Wellington (15 z kolejnymi 24 w CBD).
Numery dla innych regionów to: Canterbury 17, Hawke’s Bay 16, Bay of Plenty 11, Nelson-Tasman 6, Manawatu-Wanganui 4, Otago 22, North Otago 2, Northland 9, Ruapehu 1, Southland 1, Taranaki 8, Waikato 7 i Wairarapa 10.
Redaktor kuchni, Kelly Brett, powiedziała, że do przewodnika 2023/2024 dodano nową sekcję „Miejsca docelowe jedzenia”, aby umożliwić szersze skupienie się na obszarach regionalnych i metropolitalnych.
„Miejsca kulinarne podkreślą te doświadczenia, których nie chcesz przegapić odwiedzający”.
Ceremonia rozdania nagród Cuisine Good Food Awards odbędzie się 7 sierpnia w SkyCity Auckland, gdzie zostanie wybranych 18 zwycięzców kategorii, w tym prestiżowe nagrody dla Szefa Roku i Restauracji Roku.
Kliknij Tutaj, aby zobaczyć pełną listę przewodnika po dobrym jedzeniu 2023/2024.
„Ekspert Internetu. Introwertyk. Uzależniony od ulicy. Ewangelista kawy. Pisarz. Myśliciel. Miłośnicy skrajnej śpiączki. Wykładowca”.