Maroko wpływa na trendy w pomidorach wiśniowych w Polsce

Jak wskazuje Yeastfruit, w ostatnim czasie Maroko odnotowało znaczny wzrost swojego udziału w polskim sektorze pomidorów szklarniowych. Wielkość bezpośredniego importu marokańskich pomidorów do Polski utrzymuje się od trzech lat na niezmiennie wysokim poziomie i waha się od 30 000 do 36 000 ton. W pierwszej połowie tego roku pojawienie się marokańskich pomidorów na polskim rynku osiągnęło apogeum.

Bezpośredni import z Maroka wyniósł w zeszłym roku około 30 000 ton, co oznacza niewielki spadek w porównaniu z rokiem poprzednim ze względu na wyzwania związane z pogodą. Kwota ta była jednak ponad dwukrotnie większa niż w 2019 r. W tym roku odrodzenie się marokańskiego przemysłu szklarniowego pomogło eksporterom wyeksportować do Polski 22 000 ton pomidorów od stycznia do czerwca. Rzeczywista penetracja rynku jest jeszcze większa, gdyż znaczna część produkcji marokańskiej dociera do Polski przez Hiszpanię, Niemcy, Francję i Holandię.

Pomimo postępu w lokalnej uprawie warzyw szklarniowych, w 2023 r. Polska stała się ósmym co do wielkości importerem pomidorów szklarniowych na świecie. W Europie pod względem importu pomidorów ustępuje jedynie Niemcom, Francji, Wielkiej Brytanii, Rosji i Holandii. Polskie firmy ustanowiły nowy rekord, importując w 2023 r. 216 tys. ton pomidorów, co oznacza 15% wzrost importu w pierwszej połowie roku w porównaniu z analogicznym okresem 2023 r. Całkowity import pomidorów do Polski wzrósł w ciągu ostatnich pięciu lat. Jedna trzecia.

Najwięcej pomidorów szklarniowych w Polsce pochodzi z pięciu głównych krajów: Holandii, Turcji, Hiszpanii, Maroka i Niemiec, które stanowią 92-95% całkowitego importu. W 2023 roku głównym dostawcą została Turcja ze względu na złą pogodę w Hiszpanii i Maroku, co doprowadziło do znacznych obniżek cen. Jednak turecka oferta, przede wszystkim czerwone, okrągłe pomidory, nie zastąpiła całkowicie produktów hiszpańskich i marokańskich. Maroko wyróżnia się na polskim rynku koncentracją na szerokiej gamie pomidorów koktajlowych, w tym standardowych pomidorach koktajlowych okrągłych, pomidorach wiśniowych, pomidorach wiśniowych tatterini, mieszankach wiśniowych i wiśniach winorośli. Polscy importerzy doceniają ważną rolę Maroka w wyznaczaniu trendów w segmencie pomidorów koktajlowych, przy czym sektor HoReCa w Polsce szczególnie dostosował się do standardów wprowadzonych przez dostawców z Maroka.

Źródło: Owoce wschodnie

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *