Podróż Michaela i Annette ku kulinarnemu sukcesowi była pełna wybojów. Zdjęcie: Tony Nyberg
Kiedy Michael Derith, urodzony w USA Judge Master Chef z Nowej Zelandii, postawił stopę na nowozelandzkiej ziemi w wieku 22 lat, został oczarowany.
„To jest Turangawa, to uczucie zadzwoniło do mnie z Nowej Zelandii. Zakochałem się” – powiedział Michael Weekly.
Teraz, 30 lat później, 52-latek zbudował życie, o jakim marzył przed laty, wychowując rodzinę w Aotearoa i otwierając wraz ze swoją żoną Annette dwie najsłynniejsze restauracje w Nowej Zelandii.
Chociaż teraz mogą cieszyć się swoim sukcesem, droga Michaela i Annette do kulinarnego sukcesu była wyboista.
Michael poznał 52-letnią Annette podczas pracy w restauracji w San Francisco i kiedy sprawy zaczęły się robić poważnie, Michael powiedział jej, że chce zejść na dół i otworzyć własną restaurację. Widząc na własne oczy piękno naszego kraju, skoczyła z wiarą i postanowiła do niego dołączyć.
Pobrali się na Wyspach Cooka, aw 2003 spakowali swoje życie i przenieśli się przez świat, aby rozpocząć nową przygodę.
„Kiedy po raz pierwszy się tu przeprowadziliśmy, pomyślałam: „O mój Boże, co zrobiliśmy?” – wspomina Annette. „Chociaż byłam po drodze, było to dla mnie trudne. Zostawiliśmy wszystkich w tyle.”
Spędzili kolejne 18 miesięcy, szukając odpowiedniej lokalizacji, najlepszych szefów kuchni i razem zebrali każdy dolar, jaki mogli znaleźć, aby otworzyć wykwintną restaurację, którą chcieli.
„Otworzyliśmy The Grove za pomocą kart kredytowych i pożyczek, które się wyczerpały” — mówi Michael. „Byliśmy menedżerami i właścicielami i pracowaliśmy w szalonych godzinach. Każda zmiana The Grove była otwarta, pracowaliśmy na to – codziennie lunche i kolacje”.
„Jedynym dniem, który zamknęliśmy, była niedziela” – dodaje Annette.
Chociaż godziny były długie i minęły lata, zanim zarobili dobre pieniądze, Michael mówi, że dzień, w którym po raz pierwszy otworzyli drzwi The Grove, jest czymś, czego nigdy nie zapomni. „Pamiętam emocje towarzyszące odhaczaniu tego pola i marzenie o otwarciu restauracji”, mówi. „To trwa aż do narodzin moich dzieci i małżeństwa”.
Jednak kilka lat później żongluje prowadzeniem restauracji i wychowuje dwójkę dzieci: Ezrę, który ma teraz 15 lat, i 12-letnią Lucię. Jako dziecko przebywał w Connecticut.
Próbował kilka razy na przestrzeni lat, ale plany wciąż zawodzą. Potem, w 2012 roku, wydarzyła się tragedia, kiedy Michael szybko stracił babcię, ojca i matkę.
Michael dorastał niedaleko Sandy Hook w Connecticut, a jego matka zmarła tego samego dnia, w którym zastrzelono 26 dzieci i nauczyciela w miejscowej szkole podstawowej. Wrócił do Ameryki nie tylko opłakując ukochaną matkę, ale także przeżył straszną tragedię w swoim rodzinnym mieście.
Kiedy wrócił do Auckland, Michael był w jednym z najsłabszych etapów swojego życia.
„Był zdruzgotany” – mówi Annette.
Ale droga do domu z lotniska okazała się odmienić życie, gdy zatrzymali się w dzielnicy Wynyard w Oakland, gdzie odkrył zadaszony sklep. Stanie się domem jego drugiej restauracji, Baduzzi.
„Otwarcie Baduzzi było głębokie i inspirujące” – mówi Michael. „W menu są zdjęcia mojej rodziny, więc codziennie widuję się z mamą, tatą i dziadkami. Niektóre z dań, które po raz pierwszy nauczyłam się robić z mamą, są w menu. To włosko-amerykańskie jedzenie naprawdę rozbudziło moją miłość do jedzenie i gościnność.
„Są rzeczy, które chciałabym, aby mój tata i mama tylko dzisiaj zobaczyli i pokochali. Ale myślę, że byli dumni, że goniliśmy za naszymi marzeniami i mamy tak wspaniałe życie”.
Przez lata Michael i Annette wprowadzili do swoich kuchni jedne z największych talentów kulinarnych w kraju, więc kiedy miał okazję być sędzią Three’s MasterChef NZ, skorzystał z tej szansy.
„Czuję się, jakbym został do tego stworzony” – mówi Michael. „Uwielbiam pracować z młodymi umysłami. Przez lata pracowałem z wieloma młodymi ludźmi i wielu z nich otworzyło własne restauracje lub zostało szefami kuchni”.
A jeśli ktoś wie, co pochodzi z pościgu za dzikim celem, to jest nim Michael Derth.
„Podążałem za moim wewnętrznym kompasem, który kazał mi przyjechać do Nowej Zelandii. Jestem po prostu wdzięczny, że jestem w tym zakątku świata i mogłem kopać to życie”.
MasterChef NZ wyświetla w niedziele o 19:00, a trzeciego w poniedziałki i wtorki o 19:30.
„Ekspert Internetu. Introwertyk. Uzależniony od ulicy. Ewangelista kawy. Pisarz. Myśliciel. Miłośnicy skrajnej śpiączki. Wykładowca”.