Według analityków Eastfruit ceny hurtowe jabłek Gala na Ukrainie, w Mołdawii i w Polsce osiągnęły rekordowy jak na tę porę roku poziom. Jabłka Kala są najpopularniejszą odmianą wśród eksporterów i cieszą się coraz większym zainteresowaniem lokalnych konsumentów.
Ogólnie rzecz biorąc, cena jabłek Kala różni się znacznie w tych trzech sąsiadujących krajach eksportujących jabłka. Jednak do połowy października tego sezonu ceny w Mołdawii, Polsce i na Ukrainie osiągnęły zbieżny poziom i wahają się od 0,51 do 0,53 dolara za kilogram świeżych jabłek wysokiej jakości rynkowej.
Jabłka premium klasy eksportowej osiągają jeszcze wyższe ceny. „Marże na jabłkach premium w krajach Europy Wschodniej są w tym sezonie wyższe niż zwykle. Wynika to nie tylko z ogólnie zmniejszonej podaży jabłek, ale także z problemów jakościowych spowodowanych różnymi warunkami pogodowymi w okresie wegetacyjnym” – mówi ekonomista Andriy Yarmak w Departamencie Inwestycji FAO.
W ciągu miesiąca cena jabłek Gala na Ukrainie wzrosła o 36%. W Mołdawii ceny zaczęły rosnąć później, ale w ciągu ostatnich trzech tygodni wzrosły o 11%. W Polsce ceny tej samej kategorii wzrosły w ciągu dwóch tygodni o 6%, pomimo wcześniejszej tendencji spadków cen z najwyższych poziomów z początku sezonu.
Handlowcy przypisywali wzrost cen niechęci producentów do szybkiej sprzedaży. Nawet na Ukrainie, gdzie rosyjskie ataki na infrastrukturę cywilną, w tym obiekty energetyczne, są na porządku dziennym, rolnicy oczekują jeszcze wyższych cen za swoje jabłka.
Ten gwałtowny wzrost cen jabłek o tej porze roku jest niezwykły w krajach Europy Wschodniej, gdzie dostawy są zwykle najwyższe, a rolnicy spieszą się ze sprzedażą produktów, których nie mogą długo przechowywać. W rezultacie konsumenci mogą spotkać się z nieprzyjemnymi niespodziankami cenowymi jabłek w okresie zimowo-wiosennym.
Aby uzyskać więcej informacji:
Orientalne owoce
E-mail: [email protected]
Strona internetowa: www.east-fruit.com
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”