Szampan to dziwna anomalia w świecie wina. Z jednej strony jest postrzegany jako produkt luksusowy, coś, za co jesteśmy gotowi zapłacić więcej, aby przeżyć wyjątkową chwilę. Z drugiej strony rzadko umieszczamy to pod mikroskopem i robimy kolejne wino za pół ceny.
Często wydaje się, że tak naprawdę nie myślimy o szampanie jako o winie, ale jako o uroczystym napoju, cenionym za kojarzenie z prestiżem. Większość popularnych zwolenników „luksusowej marki” w rzeczywistości płaci ceny butikowe za półsyntetyczny produkt.
Z perspektywy miłośników wina szampan od dawna ma niski stosunek jakości do ceny. Wzrost popularności tak zwanych „farm szampana” w ciągu ostatnich dwóch dekad, pamiętaj o kalamburze, odwróć tekst na ten temat. Jeśli wiesz, gdzie szukać, istnieje kilka wyjątkowo dobrych butelek, które możesz kupić w stosunkowo rozsądnych cenach.
Szampan nigdy nie będzie tani, ale jeśli masz ochotę na naprawdę dobre wino, kup za grosze lub pop za grosze, Champagne Farms sprawia, że ten obszar jest wart innego spojrzenia.
Czytaj więcej:
* Świąteczny test smaku: 10 najlepszych szampanów
* Najlepszy szampan poniżej 100
* Międzynarodowy sędzia szampański dr Tony Jordan mówi, że nawet dobre błyskotki nie rywalizują
Jako region Szampanii dominuje tak zwana produkcja wina négociant, w której ludzie, którzy wytwarzają wino, nie uprawiają winogron. Zamiast tego jedna strona jest właścicielem ziemi i uprawia winogrona, a inna winiarnia lub „dom” szampana kupuje od niej winogrona i zajmuje się produkcją wina. Grower Champagne, lub jak nazywa się go w prawie francuskim Récoltant-Manipulant (RM) Champagne, wskazuje, że ludzie, którzy wytwarzają wino, uprawiają również winogrona.
Szampan jako napój to triumf pomysłowości w obliczu niesprzyjających warunków. Spójrz na mapę regionów uprawy winorośli, a to, co przyciągnie twoją uwagę w przypadku szampana, to jego położenie na północ w stosunku do większości miejsc, w których produkuje się wino. jest zimno. Jak na obszar, na którym winogrona są trudne w uprawie i dojrzewaniu, Champagne jest w stanie wyprodukować dość duże ilości wina o wysokiej wartości rynkowej rok po roku.
Champanois osiągnęło ten wyczyn, opracowując metodę produkcji wina, która umożliwiła mieszanie win z różnych winnic i różnych lat, aby zrównoważyć prawie niemożliwe sezony wegetacyjne z łatwymi do opanowania i wspaniałymi latami wegetacyjnymi. Dodanie cukru do produktu końcowego (ilość, która określa, czy twój szampan jest oceniany jako ekstra zimny, gruboziarnisty, ekstra, drugi lub pół sekundy, w kolejności od najmniej dodanego cukru do większości) i oczywiście niewiarygodnie niezawodna technika stabilny, wysoko nagazowany napój, wszystkie są ostrożnymi manipulacjami, które kompensują komplikacje wynikające z produkcji wina w miejscu, w którym dojrzewanie winogron może być trudne.
Wino musujące, które znamy i kochamy, jest mistrzowską odpowiedzią na klimat i geografię regionu.
Oczywiście wielkie innowacje nie zawsze są wykorzystywane na dobre, a ponieważ metoda produkcji szampana stała się bardziej zaawansowana, podstawowy produkt – winogrona i wciąż z niego wytwarzane wino – wydawał się mniej ważny. Dla rolników wyższe plony to większe dochody, zwłaszcza dla dużych gospodarstw domowych, jakość tych owoców nie jest tak istotna, bo mają przepis na solidny, przyjemny produkt i coraz większe budżety marketingowe, aby były atrakcyjne dla konsumentów. Kwasowość, cukier i bąbelki to oczywiście pyszny napój, dlatego Coca-Cola jest tak atrakcyjna. Ale w cenach szampana powinniśmy wiele oczekiwać od naszego wina.
Na szczęście to właśnie oferują farmy szampana. Ci niezależni producenci szampana cenią wysokiej jakości, starannie wyhodowane owoce bardziej niż rozmiar. Mają wspólne pragnienie, aby wytwarzać jak najlepsze wino, zwykle przy dużym koszcie ekonomicznym pod względem uprawy i pracochłonnych plonów, pracując w najbardziej marginalnym klimacie. Te wina są nie tylko wspaniałe do świętowania, ale są światowej klasy. Dobrą wiadomością jest to, że ceny są niewiele, jeśli w ogóle, więcej niż znanych marek, które pod względem jakości bledną w porównaniu.
Zapomnij o dużych etykietach i umieść luksus na swoim miejscu.
Oto osiem najlepszych, których możesz spróbować…
Roses de Jeanne, od 100 do 200 USD (od Truffle Food & Wine)
Cedric Bouchard, również mieszkający w Aube, robi szampana, który wymyka się konwencjom. Każde z jego win pochodzi z indywidualnych lokalizacji, jedyne w swoim rodzaju, z jednego rocznika, bez dodatku cukru, a ich wydajność jest niewiarygodnie niska, szczególnie jak na szampana, gdzie legalna maksymalna wydajność jest kryminalnie wysoka. Pierwsza fermentacja i starzenie odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej zamiast w drewnie. Chodzi o to, że istnieje bezpośrednia granica między miejscem i czasem uprawy winogron a zawartością szklanki. Czasami myślę o nich jako o antyszampańskim, ale nie tylko jest świeże czy wyjątkowe, to bardzo dobre wino. Nie zawsze są dostępne, ale skontaktuj się z Johnem z Truffle Imports, aby dowiedzieć się, jak zdobyć wszystkie butelki, których możesz użyć.
Vincent Cauchy, Chardonnay de Montgoux, Brut Nevada, 97 USD (trufla)
Jednym z wpływów świata winiarskiego na szampana plantacyjnego było pojawienie się doskonałych win z wcześniej pomijanych części regionu, jak to z południowego subregionu Aube. Geograficznie bliżej Chablis w Burgundii niż słynnych wielkich winnic Północnego Szampanii, ten niesamowity napój warzy się – delikatny, szczegółowy i pyszny.
Lamandier-Bernier, Latitude, NV 98 USD (Dahl i Nash)
Z głównego obszaru i prestiżowego Grand Cru na Cote de Blanc, współczesna historia nieruchomości odczytuje się jak historia największych touroperatorów na całym świecie. Przejście na rolnictwo biodynamiczne, spędzanie większej ilości czasu na winnicach i naturalnej fermentacji. To formuła, która sprawia, że gwiaździsta ziemia mieni się w winach mineralnych, musujących i luksusowych. Ci faceci mają coraz większą reputację.
Egly-Ouriet Grand Cru, Brut Tradition NV 150 USD (Dhall i Nash)
Świetne winiarstwo wymaga skupienia i determinacji. Wielcy winiarze mogą czasami być pewnymi ludźmi. Francis Egli sprawia wrażenie, że jest przekonany, że robi jedne z najlepszych szampanów. To może być denerwujące, jeśli nie ma racji. Rzeczy nie mają się dużo lepiej.
Vouette et Sorbee, Fidele, NV Wild Nature, 142 USD (sól)
Na etykiecie jest napisane NV lub non-Vintage, co zwykle oznacza, że jak większość szampanów, jest zrobiony z mieszanki kilku win. Właściwie ten pochodzi z rocznika. Nowa odmiana szampana farmerów zniosła wiele tradycyjnych praktyk wytwarzania szampana i jest odważnym posunięciem odrzucenia konwencji, które mogą chronić firmę Twojej rodziny przed niebezpieczeństwami złego lub nieistniejącego sezonu wegetacyjnego. Podczas swojej wizyty u Bertranda Guthrotha powiedział mi, że strata rocznych zbiorów była ceną, którą musisz być gotów zapłacić, jeśli chcesz postępować właściwie. To oddanie jest widoczne w tych wyjątkowych i jedynych w swoim rodzaju winach z innej supergwiazdy z subregionu Aube.
Chartogne-Taillet, Cuvee St Anne, Extra Brut NV, 86 USD (wiosna winiarnia)
Cuvee St Anne to wino „dla początkujących” dla tej posiadłości, które jest skrupulatnie uprawiane ręcznie i pługiem konnym. Niesamowita czystość ze słynnej historycznej krainy, w której winogrona uprawiano od VII wieku.
J. Lassalle, Preference 1er cru, Brut NV, 75 USD (Glingary)
Trzy pokolenia kobiet z rodziny LaSalle stosują tradycyjne techniki produkcji wina, a ich prasy do drewna są takie same, jak wtedy, gdy rodzina zaczęła produkować wino w 1942 roku, aby przeciwstawić się tradycji i stworzyć odważne, pełne wzory szampana, które nawiązują do wielkich białych Burgundii.
Agrapart, 7 crus, NV 98 USD (trufle)
Od ponad dekady polecam to pijakom poszukującym smaku sfermentowanej i prażonej brioszki, którą lubią w szampanie znanych marek. To wszystko, plus bogate smaki białej brzoskwini i słony, które sprawiają, że chcesz pić więcej.