Najlepsza restauracja w Amisfield usuwa z menu jadalne pounamu po skargach MasterChefa

Najlepsza restauracja w Amisfield usuwa z menu jadalne pounamu po skargach MasterChefa

Restauracja Central Otago usunęła jadalne pounamu ze swojego menu po reakcji na włączenie tego dania do MasterChef New Zealand.

Amesfielda, Najlepsza Restauracja Roku 2021/22 wg Cuisine Magazinespotkał się z krytyką za zielone cukierki, które są wykonane z mrożonej mieszanki kawakawa i piñot Grace i są uszyte z kumary.

Danie pojawiło się w odcinku 13, który został wyemitowany 26 czerwca, w którym ośmiu najlepszych uczestników reality show gotuje jedzenie w Amisfield, gdzie szefem kuchni jest sędzia MasterChef Vaughan Mabee.

To jadalne danie w stylu ponamo, które pojawiło się w ostatnim odcinku programu MasterChef New Zealand, zostało usunięte z menu.

Odkrycie

To jadalne danie w stylu ponamo, które pojawiło się w ostatnim odcinku programu MasterChef New Zealand, zostało usunięte z menu.

W programie Mabe powiedział, że danie „naprawdę reprezentuje to, gdzie jesteśmy”, ale nie wszyscy widzowie widzieli to w ten sposób.

Dyrektor ds. żywności i napojów w Amisfield, Tony Stewart, powiedział, że był świadomy „dwuznaczności w mediach społecznościowych” co do ponamo, które spowodowało nadużycie, ale otrzymał tylko jedną oficjalną skargę.

Właśnie oglądałem MasterChef [Three]„Przeczytaj e-mail ze skargą”. Kay wygląda świetnie, ale widok pustyni „Pounamo” był bardzo nieprzyjemny.

„Jestem pewien, że wiesz, że to liczy się jako skarb/taonga Maorysów, aby zobaczyć, jak powtarza się jako jedzenie, jedz to, a potem w końcu zostanie obrócone w bzdury, prawda?! Dosłownie zamieniając cenny Taonga w s.. …

Czytaj więcej:
* „Nigdy bym nie zgadł, jakie to było emocjonalne”: Nadia Lim, Vaughan Mabe i Michael B. Derth są sędziami MasterChef NZ
* Najlepsze miejsca w Nowej Zelandii, aby spróbować maoryskiego jedzenia?
* Zabawna kolacja: odwiedź rodzinną restaurację Central Otago

Czy była jakaś konsultacja z Maorysami przed zrobieniem tego dania?

Stewart powiedział, że czytanie e-maila sprawiło, że poczuł się „trochę chory”.

„Byłem trochę rozczarowany, że do tego momentu nie kontynuowałem i rozważałem wykorzystanie Maorysów” – powiedział.

Szef kuchni w Amisfield Vaughan Mabee (po lewej), sędzia w MasterChef New Zealand oraz dyrektor ds. żywności i napojów Tony Stewart (po prawej).

dostarczony

Szef kuchni w Amisfield Vaughan Mabee (po lewej), sędzia w MasterChef New Zealand oraz dyrektor ds. żywności i napojów Tony Stewart (po prawej).

Stewart powiedział, że Bonamo jest na liście od około czterech lat i nie zgłosił żadnych skarg.

Powiedział, że danie zostało opracowane z największym szacunkiem, ale bez konsultacji. Mabe „po prostu postrzegał to jako oznakę siły i many oraz naprawdę fajny sposób na zakończenie posiłku”.

Jednak kiedy otrzymał e-mail, Stewart natychmiast podjął kroki w celu usunięcia przedmiotu z listy i poprosił o konsultację z lokalnym Iwi Ngai Tahoe.

Ngai Tahu potwierdził, że Amisfield podszedł do niego i zaplanowano spotkanie z Kāi Tahu ki Tuawhenua Kāhui, grupą reprezentującą iwi z regionu Central Otago.

„Cieszymy się, że restauracja Amisfield przyznała, że ​​przyjęli złe podejście podczas projektowania tego dania i powinni najpierw zająć się bezpośrednio Mana whenua” – powiedziała rzeczniczka Paulette Tamati-Elif.

„Chociaż doceniamy, że restauracja starała się postępować właściwie, było to niewłaściwe i stanowiło naruszenie takiej [tikanga] Tworzyć i sprzedawać jadalne ponamo ze względu na znaczenie tauka [taonga]. „

Stewart powiedział, że zbrodnia zrodziła się z „całkowitej naiwności” ze strony Amesfielda.

„Większość ludzi nie chce czerpać korzyści z kultury, zwłaszcza takiej, która jest bardzo zatopiona” – powiedział.

„Używamy tylko składników z Nowej Zelandii i jesteśmy bardzo dumni z kierunku, w jakim nasze jedzenie i kreatywności, jakie wnosi, ale musi to iść w parze z lepszym zrozumieniem znaczenia kulturowego”.

Rzecznik Warner Bros. powiedział: Discovery, który produkuje MasterChef, The Cultural Consultant, współpracował z zespołem MasterChef New Zealand.

Mabe z jury MasterChef Michael B.  Derth i Nadia Lim.  Discovery powiedział, że był doradca kulturalny w sprawie produkcji.

dostarczony

Mabe z jury MasterChef Michael B. Derth i Nadia Lim. Discovery powiedział, że był doradca kulturalny w sprawie produkcji.

„Zawsze zamierzamy szanować wszystkie kultury i żałujemy, że włączenie jadalnego ponamo do Masterchef New Zealand wywołało obrazę” – powiedzieli.

„Zrozumieliśmy, że inspiracją stojącą za deserem był hołd dla maoryskiej tikangi i chociaż wierzymy, że intencja Amisfielda była prawdziwa, od tego czasu dowiedzieliśmy się, że kulturowa aprobata nie była poszukiwana w formalny sposób”.

Stewart powiedział, że jest mu bardzo przykro i że jego obowiązkiem jest „poruszać się naprzód i naprawiać zło”.

„Myślę, że to świetna okazja” – dodał. „Zawsze żałowałem, że nie mogę lepiej zrozumieć kultury Maorysów. Źle się o tym dowiedziałem i jestem z tego powodu bardzo podekscytowany.”

Powiedział, że zna trzy inne restauracje, które używają pounamu „ze względu na kunszt i kreatywność” w swoich menu.

Po tym, jak Stewart odpowiedział widzowi, który narzekał, mówiąc, że danie zostało usunięte i przepraszając, widz odpowiedział.

Przeprosili za ton ich oryginalnej wiadomości, mówiąc, że jest „zbyt niejasny”.

„Dziękuję za rozwiązanie moich problemów i poświęcenie czasu na wdrożenie kroków, które rozpoznają maoryską tikangę, to naprawdę wiele znaczy nie tylko dla mnie, ale dla wszystkich Maorysów” – napisali.

Tammy Lowe

„Ekspert Internetu. Introwertyk. Uzależniony od ulicy. Ewangelista kawy. Pisarz. Myśliciel. Miłośnicy skrajnej śpiączki. Wykładowca”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *