Historia w skrócie
- Według danych z 2020 roku choroba Alzheimera dotyka 5 milionów ludzi w Stanach Zjednoczonych.
- Naukowcy pracują nad zrozumieniem różnych czynników ryzyka, które mogą przyczyniać się do rozwoju choroby.
- Naukowcy zbadali rolę nowo zidentyfikowanego mikrobiałka w mitochondriach neuronalnych.
Nowe badania ujawniają rolę, jaką określone białko może odgrywać w chorobie Alzheimera, chorobie, która dotyka 5 milionów ludzi w Stanach Zjednoczonych, według Szacunki od 2020 roku.
W badaniu opublikowanym dzisiaj w Psychiatria molekularnaNaukowcy zidentyfikowali nowy gen mitochondrialnego DNA, który koduje „mikroproteinę” o nazwie SHMOOSE. Przeanalizowali domyślne i zmutowane wersje tego małego białka i odkryli, że zmutowana wersja była związana ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera, atrofii mózgu i zmian w metabolizmie energetycznym.
Najnowsze odkrycie SHMOose budzi wątpliwości co do autentyczności Szukasz amyloidu Albo płytki, które tworzą się w mózgu.
Zespół jest przekonany, że SHMOOSE, który znaleźli w mitochondriach neuronów, jest ważny dla sygnalizacji energetycznej i metabolizmu w ośrodkowym układzie nerwowym. Poziomy drobnych białek znajdujących się w płynie mózgowo-rdzeniowym są związane z innymi objawami choroby Alzheimera.
W jednym eksperymencie podali SHMOOSE bezpośrednio do mózgu myszy i znaleźli dowody na to, że białko było aktywne w: Solidne uszkodzenie Zoo i curlJest to część mózgu, która wytwarza hormony specyficzne dla temperatury ciała, tętna i głodu. Inne eksperymenty in vitro z wykorzystaniem hodowanych komórek potwierdziły, że niezmodyfikowane formy mikroproteiny mogą wpływać na metabolizm mitochondriów.
„To odkrycie otwiera ekscytujące nowe kierunki w opracowywaniu precyzyjnych terapii choroby Alzheimera opartych na medycynie, z naciskiem na SHMOOSE jako obszar docelowy” – mówi Benchas Cohen, profesor gerontologii, medycyny i nauk biologicznych i główny autor badania. komunikat prasowy. „Podawanie analogów SHMOOSE osobom, które są nosicielami mutacji i wytwarzają zmutowane białko, może okazać się korzystne w chorobach neurodegeneracyjnych i innych chorobach związanych z wiekiem”.