dostarczony
Chillis kosztował 229,99 dolarów za kilogram w New World Blenheim w tym tygodniu.
Lokalnie uprawiane papryczki chili stają się gorące – w rzeczywistości prawie za gorące – przy ponad 220 dolarów za kilogram.
Oszałamiająca cena zszokowała australijską parę Mark i Joan Radnor, której córka Emily wysłała im zdjęcie ceny w New World Blenheim.
„Mamy dwie córki w Nowej Zelandii, podróżujemy tam, kiedy Covid nam na to pozwala, a ceny w nowozelandzkich supermarketach sprawiają, że łzawią nam oczy” – powiedział Mark.
„Jedna z naszych córek wysłała nam niedawno zdjęcie chili w swoim supermarkecie, a ja odpowiedziałem jednym z naszych kawałków chili z supermarketu, dosłownie jedną dziesiątą ceny”.
Czytaj więcej:
* Dżem, ale bez całego cukru
* Wystarczająco gorąco dla ciebie? Poradnik miłośnika upałów po uprawie chili
* Piekące uczucie z chili
Zdjęcie pokazało, że luźna czerwona papryka uprawiana w Nowej Zelandii kosztowała 229,9 USD za kilogram.
Zdjęcie Marka australijskiej papryki w lokalnej Woolworths w Wangaratta w stanie Wiktoria wykazało, że sprzedawano ją za 26 dolarów za kilogram (28,92 NZ).
Papryka, czyli papryka, jest łagodniejszym w smaku członkiem rodziny ostrych papryczek.
„Nazywamy to drogim” – powiedział.
„Ginger kosztuje 45 dolarów za kilogram, a na Victoria Street w Melbourne 9,95 dolara”.
Rzecznik Woolworths w Australii powiedział, że klimat jest cieplejszy i lepiej nadaje się do uprawy papryczek chili i zapewnienia ich całorocznej podaży.
Lokalnie uprawiane papryczki chili są uprawiane w szklarniach i w tym roku brakuje ich w tym roku ze względu na brak światła słonecznego i niedawne przeziębienie, powiedziała Emma Wooster, szefowa ds. PR ds. żywności.
„Podczas gdy cena za kilogram papryki uprawianej w Nowej Zelandii może wydawać się wysoka, kilka pikantnych warzyw jest bardzo drogie, a klienci zwykle kupują jedną lub dwie, aby urozmaicić swoje posiłki”.
Wszystkie papryczki chili były poza sezonem w okresie zimowym, powiedział Ajay Gina, dyrektor zarządzający Jina’s World of Fresh Produce.
„Jest jednak kilku wybranych rolników w całym kraju, którzy mogą zaoferować, przy zwiększonych kosztach, o tej porze roku poza sezonem” – powiedział.
Powiedział, że brak zapasów został spotęgowany przez dużego rolnika, który wcześnie wycofał swoje uprawy.
Doprowadziło to do zwiększenia niedoboru. Wraz ze stale rosnącymi kosztami i niedoborem podaży, cena chili poszybowała w górę”.
Gina powiedziała, że najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby uniknąć podwyżek cen, jest kupowanie w sezonie, kiedy lato jest najtańszym okresem.
„Kup ich dużo i zamrażaj. Dobrze zamrażają, a następnie będą niedrogie i wygodne w dowolnym momencie.”
W październiku ubiegłego roku miłośnicy chili zostali wezwani do samodzielnej uprawy po tym, jak cena za kilogram osiągnęła 121,99 USD.