Deser był kiedyś czymś, co można podziwiać po kolacji poza domem, ale teraz w Wielkiej Brytanii obserwuje się niepokojący trend polegający na tym, że puff i choux znikają z menu wielu restauracji lub zmniejszają się dzięki pysznym potrawom.
Może istnieć „kombinacja kilku różnych rzeczy”, która doprowadziła do upadku deseru, powiedziała Marisa Bidois, dyrektor generalny Stowarzyszenia Restauracji.
„Coraz więcej osób martwi się o zdrowie, a ceny towarów rosną, co dotyka zarówno rodziny, jak i firmy” – powiedziała Seven Sharp.
„Być może to brak umiejętności w Wielkiej Brytanii, wiemy, że tam też walczą o szefów kuchni, więc jest wiele rzeczy, które mogą wpływać na ten trend i go tworzyć”.
Ale czy nadszedł czas, aby pożegnać się z tutejszymi gateaux?
Niedawna ankieta przeprowadzona przez Stowarzyszenie Restauracji wykazała, że 30% jego członków zauważyło „różnicę w praktykach menu deserów Kiwi”.
„Nasza firma mówi, że więcej osób dzieli się słodyczami, niektórzy ludzie [are] Decydują się w ogóle nie jeść deserów, częściej wybierają przystawki i dania główne”.
„Widzimy pewne trendy, ale z pewnością nie tak silne, jak to, o czym piszą w Wielkiej Brytanii”.
Nowy trend znajduje odzwierciedlenie w „niewielkim spadku zaufania naszych właścicieli firm”, ponieważ coraz więcej Nowozelandczyków decyduje się wydawać mniej na posiłki poza domem.
„Istnieją pewne oznaki, że sprawy mogą nie być tak wspaniałe, jak kiedyś” – powiedziała.
Ale to jeszcze nie czas, by martwić się ciastem.
„Nie widzę, jak desery znikają i naprawdę mam nadzieję, że pozostaną mocne w menu” – powiedział Beddois.
„Wielu cukierników, których znam, wkłada dużo pracy w doskonalenie swojej sztuki, a kto nie lubi dobrego deseru, aby uczcić specjalną okazję?
„Trendy mogą przychodzić i odchodzić, ale naprawdę mam nadzieję, że to się nie utrzyma”.