Zła pogoda przyczyniła się do ogólnokrajowego niedoboru cebuli, co doprowadziło do znacznego wzrostu cen. Zdjęcie/Duncan Brown
Jedna z podstawowych przypraw do grillowanych kiwi będzie trudna do zdobycia tego lata po tym, jak niedobór cebuli spowodował gwałtowny wzrost cen.
Dane z Stats NZ z zeszłego tygodnia pokazują, że brązowa cebula była o około 72 centy za kilogram droższa niż w zeszłym roku o tej samej porze, a czerwona cebula była jeszcze droższa.
Ceny owoców i warzyw również wzrosły o 17 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym.
Lance Roper, założyciel Roper & Son Limited, która zwykle produkuje od 500 do 800 ton obranej czerwonej cebuli rocznie, powiedział, że pogoda odegrała dużą rolę w niedoborze cebuli w Nowej Zelandii.
„Ze względu na pogodę, jaką mieliśmy w ciągu ostatnich 18 miesięcy, cebula nie urosła tak, jak mogła, co utrudniło zbieranie wysokiej jakości cebuli” – powiedział.
Roper mówi, że miało to ogromny wpływ na ich działalność finansową.
„Jesteśmy teraz w trakcie importu i musieliśmy prosić Stany Zjednoczone o wiele więcej niż zwykle” – powiedział Roper.
Roper mówi, że do grudnia w Nowej Zelandii pojawią się nowe nasiona cebuli, ale nie będzie ich więcej niż w połowie stycznia.
Roper mówi, że region Canterbury zwykle kwitnie około dwa miesiące po Pukekohe.
Sklep KFC w Hastings umieścił na swoich drzwiach tabliczkę informującą fanów czerwonej cebuli, że z powodu ogólnokrajowych braków niektóre z ich burgerów mogą jej nie zawierać.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”