Nowe badania pokazują, że mycie owoców nie usuwa wszystkich pestycydów

Nowe badania pokazują, że mycie owoców nie usuwa wszystkich pestycydów

Naukowcy opracowali nową metodę wykrywania niskopoziomowych pozostałości pestycydów na owocach za pomocą membrany pokrytej metalem, co sugeruje, że mycie może nie wystarczyć do usunięcia pestycydów i w celu bezpiecznego spożycia konieczne będzie ich obieranie.

W nowym badaniu przedstawiono technikę wykorzystującą wzmocnioną powierzchniowo spektroskopię Ramana (SERS) do wykrywania niskich poziomów pozostałości pestycydów w żywności, co sugeruje, że samo mycie może nie wystarczyć do usunięcia pestycydów i konieczne może być obieranie.

Pestycydy i herbicydy są niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie, jednak substancje te mogą stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa osób, które je nieświadomie połkną. Dlatego ochrona zdrowia ludzkiego wymaga czułych metod analitycznych umożliwiających identyfikację nawet śladowych poziomów potencjalnie szkodliwych substancji. Teraz w raporcie opublikowanym przez Journal of the American Chemical Society naukowcy przedstawiają wyniki swoich badań w Journal of the American Chemical Society. Nano litery Naukowcy opracowali zaawansowaną technologicznie metodę obrazowania do wykrywania niewielkich skażeń pestycydami, a jej zastosowanie do owoców pokazuje, że obecne praktyki w zakresie bezpieczeństwa żywności mogą być nieodpowiednie.

Metoda analityczna zwana wzmocnioną powierzchniowo spektroskopią Ramana (SERS) zyskuje na popularności jako nieniszcząca metoda wykrywania substancji chemicznych pochodzących z nowoczesnego rolnictwa w produktach. W przypadku SERS nanocząstki lub nanocząstki metali służą do wzmacniania sygnałów generowanych przez cząsteczki wystawione na działanie wiązki lasera Ramana.

Wzory utworzone przez rozproszone światło wzmocnione metalem działają jak markery molekularne i można je wykorzystać do identyfikacji niewielkich ilości określonych związków. Próbując poprawić czułość SERS w wykrywaniu pestycydów, Dong Dong Yi, Qi Zheng, Shaobo Han i współpracownicy zaprojektowali folię pokrytą metalem, którą mogą nakładać na produkty uprawiane w gospodarstwach rolnych. Chcieli także opracować materiał tak, aby był na tyle uniwersalny, aby można go było zastosować w szeregu innych zastosowań.

Czuła metoda analizy insektycydów jabłkowych

Czuła metoda analityczna wykazała, że ​​usunięcie pestycydów rolniczych z żywności takiej jak jabłka może wymagać czegoś więcej niż zwykłego mycia. Źródło: Na podstawie Nano Letters 2024, DOI: 10.1021/acs.nanolett.4c01513

Opracowanie nowej membrany SERS

Naukowcy rozpoczęli od hydrożelowej folii celulozowej, którą rozciągnęli Skala nano Następnie badacze zanurzyli folię w roztworze azotanu srebra, aby pokryć rowki nanocząsteczkami srebra wzmacniającymi SERS. Powstała folia była bardzo elastyczna i praktycznie przezroczysta dla światła widzialnego, co ma cechy niezbędne do wykrywania sygnałów SERS.

READ  NASA twierdzi, że parada planet zbiegnie się z 29 czerwca 2024 r. Oto, jak oglądać

Podczas testów folii powlekanej srebrem do zastosowań związanych z bezpieczeństwem żywności badacze rozpylili pestycydy tiram i karbendazym, pojedynczo lub w ich połączeniu, na jabłka, wysuszyli na powietrzu owoce, a następnie umyli je w sposób naśladujący codzienne praktyki. Kiedy nałożyli folię na jabłka, system SERS wykrył na jabłkach pestycydy, mimo że środki chemiczne były obecne w niskich stężeniach. Zespołowi udało się także wyraźnie zidentyfikować ślady rozproszonego światła każdego środka owadobójczego na jabłkach spryskanych zarówno tiramem, jak i karbendazymem, a także wykryć skażenie pestycydami przez skórkę owocu, a nawet przez zewnętrzną warstwę miąższu.

Wyniki te sugerują, że samo mycie może nie wystarczyć, aby zapobiec spożyciu pestycydów i że konieczne będzie obieranie, aby usunąć potencjalne zanieczyszczenia skórki i zewnętrznego miąższu – twierdzą naukowcy. Oprócz jabłek badacze wykorzystali system membran SERS do wykrywania pestycydów w ogórkach, krewetkach, chili w proszku i ryżu.

Odniesienie: „Nanoinżynieria powierzchni celulozy do wizualizacji bezpieczeństwa żywności” autorstwa Ziyuana Lin, Xiaotong Fu, Qi Cheng, Xiaobo Han, Zhaojie Chen i Dongdong Yi, 7 sierpnia 2024 r., Nano litery.
DOI: 10.1021/acs.nanolett.4c01513

Autorzy potwierdzają finansowanie od Chińskiej Narodowej Fundacji Nauk Przyrodniczych.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *