zdrowie
Dieta śródziemnomorska może być kluczem do pozbycia się tłuszczu z brzucha.
Nowe badanie przeprowadzone przez Prevención con Dieta Mediterránea-Plus (PREDIMED-Plus) pokazuje, że dieta śródziemnomorska w połączeniu z aktywnością fizyczną może przeciwdziałać zmianom w organizmie związanym ze starzeniem się, takim jak zwiększona ilość tkanki tłuszczowej i utrata masy mięśniowej.
Badanie, opublikowane w JAMA Network Open 18 października, miało na celu ustalenie, czy dieta może zapobiegać chorobom układu krążenia, ale w międzyczasie oceniano podgrupę w celu pomiaru wpływu diety na skład ciała po okresie trzech lat.
Wyniki wykazały, że stosowanie niskoenergetycznej (niskokalorycznej) diety śródziemnomorskiej i zwiększenie aktywności fizycznej wydaje się zmniejszać przyrost masy ciała i utratę mięśni związaną ze starzeniem się.
Łącznie 1521 uczestników w średnim i starszym wieku z nadwagą lub otyłością i zespołem metabolicznym podzielono na dwie grupy.
Pierwsza grupa stosowała dietę śródziemnomorską, ograniczając o 30% kalorie i zwiększając aktywność fizyczną.
Druga grupa stosowała dietę śródziemnomorską bez ograniczeń kalorycznych i zmian w aktywności fizycznej.
Według naukowców uczestnicy pierwszej grupy doświadczyli „klinicznie znaczących” zmian w składzie ciała w trakcie trzyletniego badania.
Obejmowało to 5% lub więcej poprawę masy tłuszczowej, trzewnej (brzusznej) masy tłuszczowej i utratę beztłuszczowej masy mięśniowej już po roku stosowania diety.
Fox News Digital zwróciła się do badaczy z prośbą o komentarz.
Dietetyczka Ilana Muhlstein, która nie była zaangażowana w badanie, powiedziała Fox News Digital, że dieta śródziemnomorska „była reklamowana przez wiele lat jako najzdrowsza dieta na świecie”.
Dodała: „Chociaż może to być prawda, udzielanie zwykłej osobie porady przez pracownika służby zdrowia jest bardzo arbitralną”.
Muhlstein powiedział, że dieta obejmuje „szeroki zakres porad”, wykraczających poza skupianie się wyłącznie na pełnowartościowej żywności.
Dietetyk stwierdził, że „wspaniałe aspekty” diety obejmują fasolę, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze, nasiona, orzechy i przystawki zawierające ryby.
Niskoenergetyczna dieta śródziemnomorska różni się od pierwotnej diety tym, że zawiera więcej białka, zmniejsza ilość dodanych cukrów i zawiera większe ilości świeżych warzyw lub owoców zamiast suszonych owoców.
„Jednak najzdrowszą częścią diety śródziemnomorskiej, którą wielu Amerykanów ignoruje, jest absolutna obsesja na punkcie świeżych warzyw i ziół” – powiedział Muhlstein.
„Te wysokokaloryczne, bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne składniki stanowią serce i duszę prawdziwej diety śródziemnomorskiej i niestety są odrzucane”.
Według dietetyka w krajach o „znacznie lepszym zdrowiu układu krążenia niż Ameryka”, takich jak Izrael czy Grecja, występuje „obfitość” warzyw w każdym posiłku.
„Te kraje nie tylko jedzą warzywa, ale też je celebrują i nigdy nie pomyślałyby o zjedzeniu posiłku bez nich” – powiedziała.
„Kiedy podają dipy, takie jak hummus i tzatziki, zawsze towarzyszy im taca z pokrojonymi w plasterki ogórkami lub mieszaną sałatką”.
„Jednak w Stanach Zjednoczonych widzę ludzi obżerających się wysokokalorycznymi daniami kuchni śródziemnomorskiej, takimi jak chleb pita, shawarma i falafel, prawie bez warzyw w zasięgu wzroku, co mija się z sednem” – dodała.
Mieszkańcy tych innych krajów „zwykle żyją zdrowiej”, ponieważ „łatwo utrzymują prawidłową wagę, jedząc codziennie dużo warzyw o niskiej zawartości skrobi” – stwierdził Muhlstein.
Zachęcała Amerykanów, aby ograniczyli chleb pita i wypełnili połowę talerzy podstawowymi produktami diety śródziemnomorskiej, takimi jak grillowany bakłażan, marynowany jarmuż i siekane sałatki.
Jeśli chodzi o aktywność fizyczną, Muhlstein zalecił 45 minut ćwiczeń sześć dni w tygodniu, aby dopasować się do „naturalnie aktywnego stylu życia” mieszkańców Morza Śródziemnego.
Przez cały czas trwania badania trzy razy w miesiącu z uczestnikami badania kontaktowali się przeszkoleni dietetycy, co zdaniem Muhlstein prawdopodobnie doprowadziło do „znaczącej poprawy” ich relacji z jedzeniem.
„Niestety w Ameryce nasz pogląd na jedzenie stał się naprawdę niezdrowy” – powiedziała.
„Zachęcano nas do jedzenia węglowodanów i cukru dla komfortu emocjonalnego oraz do nie przechodzenia na warzywa, chyba że musieliśmy przejść na dietę”.
„To może skutkować niezdrową mentalnością” – zauważyła [in] Zły stan zdrowia i otyłość… Zapewnienie uczestnikom możliwości spotkania z dietetykiem i regularnej i trwałej poprawy ich zachowań żywieniowych i relacji z jedzeniem jest kluczem do osiągnięcia długotrwałych rezultatów.
Załaduj więcej…
{{#isDisplay}}
{{/isDisplay}}{{#isAniviewVideo}}
{{/isAniviewVideo}}{{#isSRVideo}}
{{/isSRVideo}}