Według nowego badania, w trakcie pandemii naukowcy dowiedzieli się, że koronawirus może prowadzić do wielu trwałych problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy.
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie BMC Medicine w tym miesiącu pokazują, w jaki sposób COVID-19 może również narazić osobę na ryzyko rozwoju cukrzycy – zarówno typu 1, jak i typu 2 – po zakażeniu. badania Jest to metaanaliza, co oznacza, że zbiera i analizuje dane z innych badań na ten sam temat.
Do analizy włączono dziewięć badań, w których wzięło udział prawie 40 milionów uczestników. Sześć badań przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych, dwa kolejne w Anglii i jedno w Niemczech. W siedmiu badaniach uczestniczyli tylko dorośli, w jednym tylko młodzież, aw jednym nie było ograniczeń wiekowych. Ogółem ponad 4 miliony uczestników miało COVID-19, a ponad 34 miliony w grupie kontrolnej nie. W sumie po zachorowaniu na COVID-19 zapadalność na cukrzycę wynosiła około 15 na 1000 osób w danym roku.
„Według naszej wiedzy jest to jak dotąd największa i najobszerniejsza analiza tego rodzaju” – zauważyli autorzy badania.
Według badań stały wzrost ryzyka rozwoju cukrzycy po COVID-19 zaobserwowano we wszystkich grupach wiekowych i był najwyższy w pierwszych trzech miesiącach po zakażeniu. Badanie wykazało, że pacjenci z ciężkim COVID-19 byli bardziej narażeni na rozwój cukrzycy po zakażeniu, ale nawet ci z łagodną infekcją COVID-19 byli bardziej narażeni.
Według badania „podobne wyniki odnotowano u pacjentów zakażonych innymi wirusami, ze zwiększoną częstością występowania cukrzycy w porównaniu z pacjentami niezakażonymi”.
Cukrzyca, przewlekła choroba, która wpływa na sposób, w jaki organizm przetwarza żywność w energię, jest siódmą najczęstszą przyczyną śmierci w Stanach Zjednoczonych, Według Centrów Kontroli i Prewencji Chorób. Istnieją trzy główne typy cukrzycy: Typ 1i typ 2 i Cukrzyca ciążowaktóre mogą wystąpić w czasie ciąży.
według Amerykańskie Stowarzyszenie DiabetykówOgólnie rzecz biorąc, osoby z cukrzycą są narażone na zwiększone ryzyko wystąpienia cięższych objawów i powikłań po zakażeniu jakimkolwiek wirusem, w tym COVID-19. Ale nowe badania pokazują teraz, jak ważne jest, aby lekarze leczący pacjentów z COVID-19 ściśle monitorowali ich pod kątem cukrzycy po wyzdrowieniu.
„Wzmacnia to potrzebę zwracania przez klinicystów uwagi na metabolizm glukozy u pacjentów w post-ostrej fazie COVID-19” – stwierdzili naukowcy.