Zamrażanie żywności zabija bakterie i wirusy
Biorąc pod uwagę ile Mrożone jagody i wirusowego zapalenia wątroby typu A w ciągu ostatnich kilku miesięcy, ten mit na szczęście traci trochę na popularności, powiedział Arbuckle. Ale żeby było jasne, zamrażanie niekoniecznie zabija zarazki, które mogłyby zanieczyścić żywność. Niedawne zerwanie mrożonych jagód jest dobrym przypomnieniem, że wirusy, takie jak zapalenie wątroby typu A, mogą przetrwać zamrażanie, liofilizację i ogrzewanie poniżej 85°C. Również mycie mrożonych jagód nie rozwiązuje problemu. Gdy jagody zaczynają się topić, cieplejsze warunki pozwalają bakteriom obudzić się i rozpocząć rozmnażanie. Jeśli chcesz mieć pewność, że jagody są bezpieczne do spożycia, gotuj je lub gotuj przez co najmniej 1 minutę w temperaturze powyżej 85°C. Następnie ponownie zamroź w pojemniku na lód, aby mieć go pod ręką w razie potrzeby.
Przeczytaj więcej o bezpiecznym jedzeniu mrożonych jagód tutaj.
Najlepszym sposobem na rozmrożenie jedzenia jest pozostawienie go na kuchennym blacie
Pozostawienie rozmrożonej żywności na stole jest w rzeczywistości najlepszym sposobem, aby dać bakteriom czas na wzrost w przyjemnym, ciepłym otoczeniu. Bakterie namnażają się w temperaturze od 5°C do 60°C, więc aby zmniejszyć możliwość namnażania się bakterii i psucia żywności oraz wywoływania chorób, rozmrażaj ją w lodówce lub w kuchence mikrofalowej. Ciekawostka: bakterie to jedne z najszybciej rozmnażających się organizmów na Ziemi – ich liczba może podwajać się co 4 do 20 minut!
Przeczytaj więcej o bezpiecznym przygotowywaniu i przechowywaniu żywności w domu tutaj.
Można jeść surowe ostrygi, o ile są świeże
Kiwi uwielbiają owoce morza – a wiele osób tradycyjnie zbierało i jadło skorupiaki, takie jak małże, eukaliptus i pipi na surowo.
Niestety czasy się zmieniły. Vibrio to rodzaj bakterii żyjących naturalnie w morzu, a niektóre szczepy mogą powodować zapalenie żołądka i jelit po spożyciu. Częściowo dzięki wyższym temperaturom morza jest więcej Vibrio, więc jedzenie surowych lub niedogotowanych skorupiaków, nawet jeśli są świeże, może spowodować, że ty i Wanao będziecie bardzo chorzy. Przypadki i hospitalizacje Vibrio parahaemolyticus wzrastają każdego roku w okresie letnim.
Dlatego, aby zapobiegać chorobom, trzymaj zebrane ostrygi żywe i chłodne, dokładnie je gotuj przed zjedzeniem i trzymaj surowe ostrygi z dala od innych gotowanych lub gotowych do spożycia pokarmów (aby Vibrio nie przenosiło się do nieskażonej żywności).
Przeczytaj więcej o tym, jak zbierać, przechowywać i gotować ostrygi – w tym przepisy – tutaj.
Przed gotowaniem należy umyć surowego kurczaka
Kurczak w Nowej Zelandii został już umyty, więc nie ma potrzeby robienia tego ponownie. Chociaż Campylobacter, Salmonella i inne bakterie chorobotwórcze żyją na surowym kurczaku, mycie ich w domu nie jest dobrym pomysłem. Płukanie lub mycie pozwala tym bakteriom rozprzestrzenić się na inne obszary kuchni. Jeśli martwisz się o soki z kurczaka, po prostu osusz je czystym ręcznikiem papierowym, a następnie wyrzuć papierowy ręcznik. Skoro już jesteśmy przy temacie kurczaka, to również nie jest w porządku używać tej samej deski do krojenia, przyborów lub naczynia do surowego i gotowanego kurczaka. Wszystko, co dotknęło surowego kurczaka, powinno zostać umyte gorącą wodą z mydłem przed użyciem go do jakiegokolwiek innego jedzenia – dotyczy to również rąk.
Przeczytaj więcej o bezpiecznym obchodzeniu się z kurczakiem tutaj.
Jedzenie po „terminie ważności” jest w porządku.
Wiemy, że czasy są trudne i bardzo niewiele osób może sobie pozwolić na jedzenie, ale jeśli data przydatności do spożycia na zapakowanym produkcie w lodówce lub spiżarni minęła, zrób zapasy. Jedzenie nie jest bezpieczne. W rzeczywistości sprzedaż żywności po terminie przydatności do spożycia jest nielegalna. Jednak żywność powinna nadal nadawać się do spożycia po upływie terminu przydatności do spożycia, ale możliwe jest, że utraci trochę jakości. Sklepy mogą sprzedawać żywność po najlepszym terminie, o ile nadal nadaje się do spożycia przez ludzi. Pamiętaj, aby sprawdzić datę na etykietach żywności, abyś mógł dobrze zadzwonić, czy zjeść, czy wyrzucić jedzenie.
Przeczytaj więcej o etykietach żywności tutaj.
Plastikowe deski do krojenia są zdrowsze niż drewniane
Kluczem do czystej deski do krojenia jest dokładne mycie jej po każdym użyciu gorącą wodą z mydłem – zwłaszcza jeśli używasz jej do krojenia surowego mięsa, ryb lub skorupiaków. Ale, aby obalić mit, badania przeprowadzone przez eksperta w dziedzinie mikrobiologii i toksykologii, dr Deana O. Cleavera, wykazały, że drewniane deski do krojenia zatrzymują mniej bakterii niż plastikowe, zwłaszcza jeśli plastik został uszkodzony przez noże, zapewniając bakteriom wygodne miejsca do ukrycia się przed Wprowadzać się. inne jedzenie.
Stwierdzono, że drewno, ponieważ jest porowate, wchłania bakterie – i chociaż bakterie nie umierają od razu, to nie wracają też na powierzchnię deski. Najlepszym wyborem jest więc drewno. Jeśli chodzi o deski do krojenia wykonane ze szkła i stali nierdzewnej, nie są tak porowate jak drewno i nie rysują się tak łatwo jak plastik, więc utrzymuj je w czystości i siekaj z przyjemnością!
Przeczytaj więcej o bezpieczeństwie żywności w domu tutaj.
Można zjeść trochę surowego ciasta na ciasteczka lub mieszanki ciast
Niestety, to nie jest w porządku. Surowa mąka – i wszystko inne surowe, które możesz dodać do ciasta – może przenosić chorobotwórcze bakterie. Chleb zabije bakterie. Chociaż w Nowej Zelandii istnieją jasne normy żywieniowe i wytyczne dotyczące bezpieczeństwa żywności, surowa mąka może być zanieczyszczona salmonellą, więc pamiętaj o rymie: „Tylko polizanie może sprawić, że zachorujesz!”
Przeczytaj o bezpiecznych wskazówkach dotyczących gotowania tutaj.
Nie musisz myć workowanych warzyw ani sałatek
Każda sałata, sałatka lub jakikolwiek inny rodzaj warzyw, które kupujesz w torebkach, należy nadal myć przed użyciem. Wystarczy pod bieżącą wodą w czystym durszlaku w zlewie. Zmniejszy to wszelkie zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności spowodowane bakteriami lub pozostałościami chemicznymi.
Przeczytaj inne wskazówki dotyczące czyszczenia tutaj.
Jeśli upuścisz jedzenie na podłogę i podniesiesz je w ciągu 5 sekund, można je bezpiecznie zjeść
Przepraszamy, zasada pięciu sekund to mit. Niezależnie od tego, czy jest to minuta, czy dziesięć sekund, wszystkie bakterie i wirusy, których potrzebujesz, aby dostać się do jedzenia — i do jelit — są w jakimkolwiek kontakcie. Chociaż wilgoć i lepkość do jedzenia wpływają na to, ile zarazków przylgnie do jedzenia, dla bezpieczeństwa, jeśli upuścisz je w drodze do ust, najlepiej je wyrzucić — i umyć ręce. Jeśli upuściłeś go podczas przygotowywania jedzenia – a można go uratować (nie mówimy o rozlanym mleku i rozbitych jajkach) – i jeśli naprawdę nie możesz go wyrzucić, opłucz go i upewnij się, że jest ugotowany zabić niechcianych złych facetów.
Przeczytaj więcej o zatruciach pokarmowych tutaj.
Jedzenie spleśniałego jedzenia jest w porządku, o ile odetnę spleśniałą część
Miejsce pleśni, które zeskrobujesz z chleba lub miejsce, w którym odcinasz ser, to wierzchołek góry lodowej. Pleśń ma zarodniki i korzenie, które dostają się do jedzenia, czego często nie widać. Mogą również wytwarzać toksyczne chemikalia zwane mykotoksynami, które mogą powodować poważne choroby. Nie wszystkie pleśnie są złe – niektóre wytwarzają lekarstwa ratujące życie (penicylinę) i pyszne sery. Ciekawostka: nazwa pochodzi od formy używanej do produkcji Camemberta i Brie Penicillium cambertipo tym, jak ser został po raz pierwszy wyprodukowany pod koniec XVIII wieku w Camembert we Francji.
Przeczytaj więcej o zatruciach pokarmowych tutaj.
„Obrońca popkultury. Pytanie o pustelnika w komedii. Alkoholista. Internetowy ewangelista”.