Zmarł Michael Chiarello, szef kuchni znany ze swoich restauracji inspirowanych kuchnią włoską w Kalifornii, który zdobył nagrodę Emmy dla najlepszego gospodarza programu „Easy Entertainment With Michael Chiarello” i pojawił się w programach „Top Chef” i „Top Chef Masters” firmy Bravo. Miał 61 lat.
Według Gruppo Chiarello Chiarello zmarł w piątek (czasu lokalnego) w Queen of the Valley Medical Center w Napa z powodu reakcji alergicznej, która doprowadziła do wstrząsu anafilaktycznego. Przez ostatni tydzień przebywał w szpitalu, gdzie był leczony z powodu reakcji alergicznej. Szczegóły dotyczące rozwoju reakcji alergicznej nie były od razu dostępne.
„Głęboko opłakujemy stratę naszego ukochanego patriarchy Michała. Jego kulinarny geniusz, bezgraniczna kreatywność i niezachwiane zaangażowanie na rzecz rodziny były u podstaw jego istoty” – stwierdziła grupa restauracyjna w oświadczeniu.
Chiarello, absolwent Culinary Institute of America w Nowym Jorku, swoją pierwszą restaurację otworzył już w wieku 22 lat – Toby’s w Miami. Następnie otworzył kilka restauracji w okolicach Napa Valley i San Francisco, w tym Tra Vigne, Coqueta, Ottimo i Bottega. Był także właścicielem winnic rodziny Chiarello w Yountville w Kalifornii.
W 2008 roku Bottega została uznana przez magazyn Zagat za najlepszą nową restaurację, a zarówno przez magazyny Forbes, jak i Esquire, została uznana za jedną z najlepszych nowych restauracji w Ameryce. W restauracji podał Lasagnetta di Zucchine, Pesce alla Milanese i Pollo alla Diavola. Ottimo miał panini i dania rodzinne dla czterech osób, na przykład cały kurczak duszony z pomidorami i pieczony.
W 1985 roku magazyn Food & Wine przyznał Chiarello tytuł Szefa Kuchni Roku, a w 1995 roku otrzymał tytuł Szefa Kuchni Roku przyznany przez Culinary Institute of America. W 2011 roku brał udział w konkursie Food Network „Next Iron Chef”, został gwiazdą supermarketu w programie Lifetime i jurorem w programie Chopped. Magazyn Esquire przyznał mu tytuł Szefa Kuchni Roku 2013.
W 2016 roku Chiarello został oskarżony o molestowanie seksualne przez dwóch byłych pracowników Coquity. Sprawy z powództwa byłych pracowników zostały rozstrzygnięte w roku następnym.
Jego książki to między innymi „Książka kucharska LiveFire”, „Książka kucharska Tra Vigne”, „Bottega” Michaela Chiarello, „Codzienne gotowanie” Michaela Chiarello, „Napa Stories” i „Flavoured Vinegars”.
Pozostawił żonę Elaine i czworo dzieci.
„Na pamiątkę prosimy Was, abyście przyłączyli się do świętowania jego niezwykłej podróży i niesamowitego wpływu, jaki wywarł na świat jedzenia, wina i rodziny, zapraszając Was na wspólny posiłek z rodziną i przyjaciółmi, aby przypomnieć nam wszystkim, że powiązania wytworzone podczas posiłku należą do najcenniejszych skarbów życia” – stwierdził Gruppo Chiarello.