Oświadczenie mówi, że zdrowe odżywianie serca zaczyna się od Twoich nawyków

Nie oznacza to całkowitego rezygnacji z posiłków na wynos lub pięciominutowego zestawu posiłków ze sklepu spożywczego. Wytyczne dietetyczne zachęcają ludzi do dostosowania tych nawyków do swojego stylu życia.

W oświadczeniu określono 10 cech wzorców żywieniowych sprzyjających zdrowiu serca – w tym wytyczne dotyczące łączenia zbilansowanej diety z ćwiczeniami; Większość składników odżywczych jest spożywana z pożywieniem, a nie z suplementami; jedz produkty pełnoziarniste, zredukuj sód, dodatek cukru i alkoholu; stosowanie nietropikalnych olejów roślinnych; Jedz żywność minimalnie przetworzoną i przetworzoną.

„To, co jest teraz naprawdę ważne, to to, że ludzie wprowadzają zmiany, które mogą być zrównoważone w dłuższej perspektywie”, powiedziała Alice Lichtenstein, dyrektor Laboratorium Żywienia Sercowo-Naczyniowego Uniwersytetu Tufts i przewodnicząca nowej grupy piszącej oświadczenia American Heart Association.

Grupa pisząca oświadczenia oceniła literaturę i opracowała 10 cech wzorców żywieniowych zdrowych dla serca. Grupa rozszerzyła również wytyczne, uznając potrzebę zrównoważonego rozwoju i wyzwania społeczne, które mogą stanowić przeszkody. Aby osiągnąć prawidłowe odżywianie.

Liechtenstein powiedział, że zachowania żywieniowe zmieniły się od czasu, gdy American Heart Association opublikowało oświadczenie z wytycznymi żywieniowymi 15 lat temu. Wcześniej głównym wyborem było jedzenie poza domem lub jedzenie na miejscu, ale nawyki żywieniowe były mniej spójne w ostatnich latach. Pojawił się trend – zaostrzony przez pandemię – w kierunku większej liczby wygodnych posiłków, takich jak dostawa, zestawy posiłków i dania na wynos.

Wprowadź daleko idące zmiany

Lichtenstein powiedział, że nowe wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego skupiają się na robieniu tego, co działa dla Ciebie, bez względu na ograniczenia dietetyczne lub adaptacje kulturowe, które chcesz wprowadzić. Liechtenstein zniechęca ludzi do dokonywania drastycznych zmian w oparciu o dietę – zamiast tego ciągłe wysiłki na rzecz włączenia tych zdrowych nawyków mogą być bardziej korzystne na dłuższą metę.

Laurie Wright, przewodnicząca Wydziału Żywienia i Dietetyki na Uniwersytecie Północnej Florydy i rzecznik krajowy Akademii Żywienia i Dietetyki, podziela to długoterminowe nastawienie. Wright, który nie był zaangażowany w oświadczenie American Heart Association, podkreślił nacisk na budowanie nawyków stylu życia, niezależnie od wieku i pochodzenia ludzi.

„Kiedy mówimy o stylu życia lub stylu życia, nie mówimy tylko o diecie – rzecz przejściowa” – powiedział Wright. „To jest naprawdę styl życia i może naprawdę objąć całą twoją osobowość”.

Uważne jedzenie:

W oświadczeniu stwierdzono, że zdrowy dla serca sposób odżywiania może przynieść inne korzyści, promując bardziej zrównoważone dla środowiska praktyki. W tym roku po raz pierwszy wytyczne American Heart Association uwzględniły zrównoważony rozwój. Liechtenstein powiedział, że wciąż jest miejsce na badania nad roślinnymi alternatywami, takimi jak produkty pochodzenia zwierzęcego pochodzenia roślinnego, które nie zawsze są najzdrowszymi opcjami. Ale ogólnie rzecz biorąc, spożywanie większej ilości pełnowartościowej żywności i mniejszej liczby produktów zwierzęcych może przynieść korzyści zdrowiu i środowisku.

W oświadczeniu po raz pierwszy dostrzeżono również wyzwania społeczne, takie jak brak bezpieczeństwa żywnościowego, dezinformacja o diecie i rasizm strukturalny, które mogą mieć wpływ na dietę i dostęp do żywności. a 2020 Northwestern University Study Okazało się, że czarne i latynoskie gospodarstwa domowe są bardziej zagrożone brakiem bezpieczeństwa żywnościowego.

Przetwarzaj 1 korektę za każdym razem

Bardziej kompleksowa edukacja żywieniowa od najmłodszych lat może zaszczepić zdrowe nawyki żywieniowe na całe życie. Liechtenstein powiedział, że koncentruje się na zapobieganiu, a nie na rozwiązaniach krótkoterminowych.

Nauka mówi, że ucząc dzieci gotowania, będą dokonywać zdrowszych wyborów jako dorośli (podkreślone przez CNN)

Powiedziała, że ​​zdrowa żywność staje się coraz wygodniejsza. Mrożone owoce i warzywa, które mogą być tańsze niż świeże, są stosunkowo pożywne. Produkty mleczne zawierają zarówno produkty niskotłuszczowe, jak i beztłuszczowe. Substancje smakowe są również łatwo dostępne jako alternatywa dla sody.

Wdrożenie wszystkich tych zmian naraz może być mylące, ale Lichtenstein powiedział, że ta zmiana może zaczynać się od jednego elementu na raz. Przeczytaj etykietę jednej z przekąsek, które kupujesz co tydzień, takich jak krakersy, i jedz opcję pełnoziarnistą. Lub wybierz opcje o obniżonej zawartości tłuszczu i cukru, jeśli są dostępne. Utrzymanie tych nawyków polega na dokonywaniu drobnych korekt i stopniowych zmian.

„Pomyśl o całym swoim schemacie diety, a nie o poszczególnych jedzeniu lub składnikach odżywczych” – powiedział Lichtenstein. „Musimy tylko skorzystać z tego, o czym być może nie zdawaliśmy sobie sprawy”.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *