CNN
–
Według nowego badania można zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci z dowolnej przyczyny o prawie 20%, po prostu jedząc więcej produktów z jednej z czterech zdrowych diet.
Osoby, które uważniej przestrzegały któregokolwiek ze zdrowych wzorców żywieniowych – które skupiają się na spożywaniu większej ilości produktów pełnoziarnistych, owoców, warzyw, orzechów i roślin strączkowych – były mniej narażone na śmierć z powodu raka, chorób układu krążenia, chorób układu oddechowego i chorób neurodegeneracyjnych.
Wyniki , Zostało to opublikowane w poniedziałek w JAMA Internal Medicine„Istnieje więcej niż jeden sposób, aby dobrze się odżywiać i uzyskać towarzyszące korzyści zdrowotne” – wyjaśnia dr David Katz, specjalista medycyny stylu życia, który nie brał udziału w badaniu.
Ludzie często nudzą się jednym sposobem odżywiania, powiedział współautor badania, dr Frank Hu, „więc to dobra wiadomość. Oznacza to, że mamy dużą elastyczność w tworzeniu własnych zdrowych diet”. Zaprojektowany z myślą o indywidualnych preferencjach żywieniowych, warunkach zdrowotnych i kulturach.
„Na przykład, jeśli jesz zdrową dietę śródziemnomorską, a po kilku miesiącach chcesz spróbować czegoś innego, możesz przejść na dietę DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) lub możesz przejść na dietę półwegetariańską ”, on, profesor żywienia i epidemiologii oraz przewodniczący Wydziału Żywienia w Harvard TH Chan School of Public Health. Możesz też postępować zgodnie z amerykańskimi wytycznymi żywieniowymi i stworzyć własny talerz zdrowego odżywiania.
W badaniu śledzono nawyki żywieniowe 75 000 kobiet uczestniczących w badaniu Badanie zdrowia pielęgniarek i ponad 44 000 mężczyzn w Badanie kontrolne pracowników służby zdrowia Ponad 36 lat. Żaden z mężczyzn i kobiet nie miał choroby układu krążenia na początku badania, a tylko kilku paliło. Wszyscy co cztery lata wypełniają ankiety żywieniowe.
„To jedno z największych i najdłużej trwających badań kohortowych oceniających zalecane wzorce żywieniowe i długoterminowe ryzyko przedwczesnej śmierci i śmiertelności z powodu poważnych chorób” – powiedział Hu.
On i jego zespół ocenili uczestników, jak dobrze przestrzegali czterech zdrowych wzorców żywieniowych w synchronizacji Aktualne wytyczne dietetyczne dla Stanów Zjednoczonych.
jedna to dieta śródziemnomorska, To podkreśla jedzenie owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin strączkowych, ryb i dużej ilości oliwy z oliwek, powiedział Hu. „Ten schemat żywieniowy koncentruje się na zdrowych tłuszczach, zwłaszcza tłuszczach jednonienasyconych, oprócz pokarmów roślinnych i umiarkowanego alkoholu” – powiedział.
Nazywa się to zdrową dietą wegetariańską, Co również koncentruje się na jedzeniu większej ilości produktów roślinnych, ale daje ujemne punkty wszystkim produktom pochodzenia zwierzęcego i wszelkiemu alkoholowi.
„To nawet nie zachęca do stosunkowo zdrowych opcji, takich jak ryby lub niektóre produkty mleczne” – powiedział Hu, dodając, że plan żywieniowy nie zgadza się z niezdrową żywnością pochodzenia roślinnego, taką jak produkty ziemniaczane.
Powiedział: „Możesz więc sobie wyobrazić, że weganie prawdopodobnie znajdują się na wyższym końcu tego wyniku diety, a ludzie, którzy jedzą dużo produktów pochodzenia zwierzęcego lub przetworzonej żywności o wysokiej zawartości węglowodanów, byliby na niższym końcu tego wyniku”.
the wskaźnik zdrowego odżywiania Ho powiedział, że śledzi, czy ludzie przestrzegają amerykańskich wytycznych żywieniowych, które kładą nacisk na zdrową żywność pochodzenia roślinnego, unikają czerwonego i przetworzonego mięsa oraz zniechęcają do spożywania dodatku cukru, niezdrowych tłuszczów i alkoholu.
the Indeks alternatywnego zdrowego odżywiania Powiedział, że został opracowany na Uniwersytecie Harvarda i wykorzystuje „najlepsze dostępne dowody”, aby uwzględnić żywność i składniki odżywcze najbardziej związane ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych.
„Wyraźnie uwzględniliśmy orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste oraz zmniejszyliśmy spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa oraz napojów słodzonych cukrem” – dodał. „Napoje alkoholowe są dozwolone w umiarkowanych ilościach”.
Po zarejestrowaniu wzorca żywieniowego każdej osoby, uczestników podzielono na pięć grup lub pięć grup, od najwyższego do najniższego przestrzegania jednego lub więcej wzorców żywieniowych.
powiedział Katz, prezes i założyciel organizacji non-profit Inicjatywa Prawdziwe ZdrowieGlobalny sojusz ekspertów zajmujących się medycyną stylu życia opartą na dowodach.
Hu powiedział, że badanie wykazało również zmniejszone ryzyko śmierci z powodu niektórych chorób przewlekłych, jeśli ludzie z czasem poprawili swoją dietę.
Powiedział, że uczestnicy, którzy poprawili zdrowotność swojej diety o 25%, mogli zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia o 6% do 13% i śmierci z powodu raka o 7% do 18%. on tam był do 7% zmniejszenia ryzyka śmierci z powodu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja.
„Zmniejszenie liczby zgonów z powodu chorób układu oddechowego było w rzeczywistości znacznie większe, co skutkowało zmniejszeniem ryzyka o 35% do 46%. powiedział.
Badanie opierało się na samoopisie uczestników dotyczących preferencji żywieniowych, a zatem wykazało jedynie związek, a nie bezpośrednią przyczynę i skutek, między nawykami żywieniowymi a wynikami zdrowotnymi. Jednak fakt, że badanie pyta o diety co cztery lata przez tak długi okres czasu, dodaje wagi odkryciom, powiedział Hu.
Jakie są korzyści z tego dużego, długoterminowego badania?
„Nigdy nie jest za późno na przyjęcie zdrowych wzorców żywieniowych, a korzyści płynące ze zdrowej diety mogą być znaczące pod względem zmniejszenia ogólnej przedwczesnej śmiertelności i różnych przyczyn przedwczesnej śmierci” – powiedział Hu.
Ludzie mają również dużą elastyczność w tworzeniu własnego wzorca zdrowego odżywiania. Ale wspólne zasady – spożywanie większej ilości pokarmów roślinnych i mniej porcji czerwonego mięsa, przetworzonego mięsa, dodatku cukru i sodu – powinny być obecne, bez względu na to, jaki rodzaj diety chcesz stworzyć”.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”