Śrota Śląska, Polska – PepsiCo, Inc. 31 maja otworzył swój piąty zakład produkcyjny w Polsce.
Firma zainwestowała ponad 238,6 miliona dolarów w to, co nazywa „najbardziej zrównoważonym środowiskowo, zaawansowanym technologicznie i innowacyjnym obiektem PepsiCo w Unii Europejskiej”, z czego 30,3 miliona dolarów przeznaczono na rozwiązania środowiskowe. Inwestycja przyczynia się do poszerzenia asortymentu produktów i zwiększenia wolumenów produkcji na 20 rynków europejskich. Jak podaje PepsiCo, łączna powierzchnia zakładu – łącznie z powierzchnią biurową, magazynem i nowoczesną oczyszczalnią ścieków – to ok. 13,5 arów (odpowiednik siedmiu boisk piłkarskich), natomiast przylegająca do niego hala produkcyjna to ok. 6 arów. Obiekt będzie zatrudniał 450 osób, głównie z regionu, i będzie w pełni operacyjny do 2025 roku, poinformował PepsiCo.
„Z dumą informujemy, że niespełna 20 miesięcy po założeniu, w zakładzie PepsiCo w Swytem koło Śroty Śląskiej ruszyła produkcja chipsów ziemniaczanych i nachosów Doritos” – powiedział Tomasz Krselczyk, starszy dyrektor End-to-End. Łańcuch dostaw w PepsiCo. „To bardzo ważny dzień dla wszystkich pracowników PepsiCo, a zwłaszcza dla 150-osobowego zespołu projektowego. Dziękuję naszemu generalnemu wykonawcy firmie Budimex, Biuru Projektowemu ARUP, LSSE, PAIH oraz przedstawicielom władz samorządowych, bez których pomocy i wsparcia nie mogliśmy ukończyć tego projektu.
Fabryka PepsiCo dysponuje trzema zaawansowanymi technologicznie i energooszczędnymi liniami produkcyjnymi: dwie linie produkują w ciągu godziny 12 500 torebek chipsów ziemniaczanych Lay’s, a trzecia – pierwsza w Polsce – 30 000 torebek nachosów Doritos. Fabryka przekąsek produkuje ten konkretny produkt. W zakładzie zastosowano innowacyjny system odzysku ciepła z procesu prażenia ziemniaków, który do ogrzewania budynku rafinerii wykorzystuje 100% biogaz z produkcji produktów opartych na surowcach naturalnych. Energia elektryczna wytwarzana z linii produkcyjnych to 3 MW, co stanowi 60% zapotrzebowania na ciepło dla całego budynku, a dodatkowo 3,2 MW wytwarzane z elektrycznego kotła parowego znacznie zmniejsza ślad węglowy zakładu.
Zakład wykorzystuje podziemny zbiornik do gromadzenia i odzyskiwania wód opadowych na potrzeby zakładu, co obejmuje oczyszczanie i odprowadzanie zebranych wód opadowych w systemie nanofiltracji do wykorzystania w procesach technicznych takich jak obieg chłodniczy. Według PepsiCo, to dla atmosfery. Innymi sposobami recyklingu wody w zakładzie są sadzonki ziemniaków, które są ponownie wykorzystywane do mycia początkowych ziemniaków, a także gorąca woda z procesu chłodzenia oleju jadalnego do mycia. Innym przyjaznym dla środowiska źródłem wody, które zakład zainstalował, są urządzenia absorpcyjne zwane agregatami chłodniczymi, które pochłaniają ciepło z otoczenia i przekształcają je w chłodne powietrze w celu wentylacji przestrzeni produkcyjnej, powiedział PepsiCo.
„Polska jest strategicznym rynkiem o ogromnym potencjale wzrostu, w który inwestujemy od ponad 30 lat” – powiedział Silviu Popovici, prezes PepsiCo Europe. „Otwarcie tego nowego, przyjaznego dla środowiska zakładu przekąskowego to kamień milowy dla PepsiCo w Europie. Dziękuję naszym partnerom i pracownikom, którzy pomogli w realizacji założeń produkcji żywności zgodnie z naszą wizją PEP+. Jestem dumny, że obiekt powstał w tak krótkim czasie – powiedział.
PepsiCo ogłosiło, że do 2022 roku zainwestuje 46 mln USD w odnawialne źródła energii w czterech zakładach i centrali firmy w Warszawie, aby w ramach programu Reflex produkować nadające się do recyklingu opakowania rPET, zbierać i przetwarzać odpady opakowaniowe po przekąskach. źródła energii oraz własne farmy fotowoltaiczne. PepsiCo współpracuje z rolnikami i społecznościami w całej Polsce, a ponad 70 gospodarstw uczestniczy w programie rolniczym firmy. PepsiCo jest obecnie znany jako jeden z największych odbiorców ziemniaków w Polsce do produkcji przekąsek, a nowy zakład zapewni dodatkowe możliwości wspólnej dystrybucji ziemniaków. PepsiCo będzie nadal inwestować w rozwiązania przyjazne dla środowiska, m.in. w turbiny wiatrowe, zdecentralizowane biogazownie wykorzystujące biomasę pozostałą z procesu produkcyjnego czy rozbudowę rafinerii produkującej bionawozy. Celem firmy jest osiągnięcie przez obiekt zerowej emisji netto do 2035 roku.
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”