Ukończony do 2025 roku nowy zakład będzie odpowiadał siedmiu boiskom piłkarskim i powstanie na 30 hektarach gruntu położonego w miejscowości Sweet koło Środy Śląskiej. Zakład ten zapewni dodatkowe możliwości reagowania na szybki wzrost portfolio produktów spożywczych firmy, w tym marek takich jak Lace Roasted and Oven Pack Chips oraz Toridos Corn Chips.
Nowy zakład, który w przyszłości planuje uruchomić na miejscu farmę fotowoltaiczną, będzie generował pełną samowystarczalność dzięki panelom słonecznym. Ogrzewanie, chłodzenie i woda będą ponownie wykorzystywane, a woda deszczowa będzie zbierana.
Odpady ziemniaczane również zostaną wykorzystane, a pozostałe łuski zostaną wykorzystane w specjalnym generatorze biomasy do zasilania zakładu, który następnie zostanie przetworzony na nawóz niskoemisyjny, który zostanie przekazany rolnikom, aby pomóc w uprawie kolejnej uprawy firmy .
„Najnowsze zielone technologie”
Prezes PepsiCo Poland Mikey Jaszkik powiedział:Nowy projekt Z dumą korzystamy z najnowszych zielonych technologii.
„Już teraz w 100% wykorzystujemy energię wiatru do zasilania czterech istniejących elektrowni i siedziby głównej w Warszawie. W wybranych zakładach produkcyjnych zainstalowano dodatkowe panele słoneczne. Te innowacje zneutralizują węgiel ze Środy Śląskiej do 2035 roku.
Plonami dla nowego zakładu produkcyjnego będą pracować polscy rolnicy w ścisłej współpracy z PepsiCo.
Świeże produkty kukurydziane
Ponadto do 2027 r. firma chce pozyskać 27 215 ton kukurydzy do produkcji chipsów toridos, rozpoczynając nowe relacje w zakresie produktów kukurydzianych. Dzięki nowej budowie, która jest obecnie w budowie, PepsiCo znacznie rozszerzy swój polski program rolny w nadchodzących latach do 7500 hektarów i ponad 100 gospodarstw.
„Cieszymy się ze strategicznego wyboru Środy Śląskiej przez PepsiCo i mocno wierzymy, że nasza współpraca przyniesie obopólne korzyści”. Powiedział Adam Ruleski, burmistrz Adam Rulaska.
„Zapewni to dobre i trwałe zatrudnienie dla setek osób w aglomeracji Środy Śląskiej czy Wrocławia, a rolnikom z naszego subregionu zapewnią wysoką jakość produkcji i rozsądny dochód”.
Tymczasem jest Winterbotham Darby Otwórz drugi zakład produkcyjny na bazie roślinW ramach inwestycji o powierzchni 5m w zakładzie produkcyjnym Milton Keynes, jego marka substytutu mięsa Squeaky Bean.
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”