Pochodzący z Chicago trener K opowiada o filmie Niedźwiedź i starym polskim teatrze na Broadwayu

Pochodzący z Chicago trener K opowiada o filmie Niedźwiedź i starym polskim teatrze na Broadwayu

Mike Krzyzewski wciąż ma wspomnienia z polskiego Broadwayu w Chicago, odcinka Milwaukee Street w pobliżu Wicker Park, który niegdyś był centrum polskich restauracji i firm. Trener koszykówki Naismith Hall of Fame dorastał w tej okolicy i pomimo długiej kariery na Uniwersytecie Duke, wspomnienia z Chicago pozostają z nim w pamięci.

„Wiesz, od czasu do czasu jacyś znajomi czy członkowie rodziny przysyłają mi paczkę z polską kiełbasą, albo którymś z wędlin kanapkowych – nie wiem, czy jeszcze robią Krakowską – i to zakładam” – powiedziała. Mówi 77-letnia legenda koszykówki. Biały chleb i ja go zjedliśmy. Moja rodzina mówiła: „Powinieneś coś do tego dodać pomidora, sałatę?”, a ja odpowiedziałam: „Nie, nie, nie – to dobra kanapka z dobrym mięsem i dobrym chlebem”. Jedzenie w Chicago jest świetne.”

Krzyzewski przyjedzie do miasta pod koniec miesiąca na imprezę charytatywną Fundacja VZbiórka pieniędzy na badania nad rakiem. Wydarzenie, które tzw Epikurejczyk z ChicagoFundacja V wykorzystuje reputację miasta jako jednego z najlepszych miejsc do jedzenia w kraju. Fundacja nosi imię jednego z przyjaciół i rywali Krzyzewskiego, Jima Valvano, byłego trenera męskiej koszykówki na Uniwersytecie Stanowym Karoliny Północnej. Valvano zmarł w 1993 roku na raka przysadki z przerzutami. Krzyzewski twierdzi, że Valvano zwerbował go do pracy w fundacji ponad trzydzieści lat temu i dlatego zasiada w zarządzie Fundacji V.

Rozpoczyna się Chicago Epicurean Festival W czwartek 19 września o godz Ptaki Wydarzenie dostępne wyłącznie na zaproszenie, którego gospodarzem jest nagrodzony trzema gwiazdkami Michelin szef kuchni Grant Achatz AlineaKrzyzewski mówi, że nie mógł się doczekać spotkania z Achatzem, ponieważ czytał więcej na temat powrotu szefa kuchni do zdrowia po czwartym stadium raka – chorobie, która zmusiła chirurgów do usunięcia części języka szefa kuchni. Akatz twierdzi, że ważne jest zwiększenie poziomu wczesnego wykrywania nowotworów i podnoszenie świadomości wśród pacjentów, lekarzy i firm farmaceutycznych, a jednocześnie umożliwianie ludziom bycia najlepszymi rzecznikami w komfortowym i pewnym środowisku.

READ  Gwiazdom NRL postawiono zarzuty po tym, jak funkcjonariusz przyznał się do kłamstwa

„Jako osoba, która przeżyła mniej powszechny rodzaj nowotworu, który jest coraz częstszy – zwłaszcza wśród osób poniżej 30. roku życia – czuję, że moim obowiązkiem jest podnoszenie świadomości” – napisała Akatz, dodając: „Cieszę się, że mogę wspierać Fundację V w jej wysiłkach aby zwalczyć tę chorobę i zapewnić… lepszą jakość życia milionom ludzi każdego roku”.

Wydarzenia skierowane do publiczności obejmują pokaz gotowania i lunch z udziałem publiczności Najlepsi szefowie kuchni Absolwent Fabio Viviani i Aukcja i impreza W piątek 20 września gospodarzem Trenera K. o godz miasto Na rynku w Fulton.

Fundacja od 26 lat organizuje podobne wydarzenie w Napa Valley w Kalifornii. Fundacja zebrała 165 milionów dolarów na badania nad rakiem. W rejonie Chicago fundacja zebrała ponad 13 milionów dolarów na badania nad rakiem. Kompleksowe Centrum Onkologii Uniwersytetu w Chicago, Roberta H. Kompleksowe leczenie raka Lurie z Uniwersytetu Północno-Zachodniego, Szkoła Medyczna Feinberg na Uniwersytecie NorthwesternI Centrum Onkologii Uniwersytetu Illinois.

Czasem porywczy Krzyzewski twierdzi, że istnieją podobieństwa między gęstością restauracji a sportem. Zaobserwowano to także w Niedźwiedźserial telewizyjny nakręcony w Chicago, w którym przez ostatnie dwa sezony trener K był obsadzany w roli bez jego wiedzy. Przypadkowo jego środkowa córka, Lindy, nosi przydomek „Niedźwiedź”. Chociaż Krzyzewski nie pojawia się w programie, jego książka pt. Kierowanie sercem: skuteczne strategie trenera K w koszykówce, biznesie i życiu Staje się źródłem inspiracji i wsparcia dla Sydneya Adamu granego przez Ayo Edebiri. Krzyzewski i Edibiri dzielą tę samą agencję talentów CAA, a trener przesłał książkę podpisaną przez aktorkę.

„Pasja i entuzjazm włożony w ten program jest niesamowity i dlatego zdobyli tak wiele nagród” – mówi Krzyzewski „Dążą do doskonałości i wiedzą, że aby osiągnąć doskonałość, potrzebują tego wszyscy w zespole dążcie do tego i pracujcie jako zespół. Jest wiele „z presji w tych kuchniach”.

READ  Ryan Nielsen uwielbia potencjalną przeprowadzkę Chrisa Wooda do Newcastle, a Gary Lineker nie jest jego fanem

Dodaje, że świat kulinarny „również jest bardzo innowacyjny. Nie robisz tylko hamburgera czy hot doga – można zrobić o wiele więcej” – mówi Krzyzewski. – Chociaż hot dogi i hamburgery z Chicago też są dobre. (Krzyzewski przyznaje, że uwielbia pizzę, ale nie przepada za chicagowską pizzą na głębokim talerzu.)

Krzyzewski mówi, że gdy dorastali, rzadko jadali w restauracjach, ale lubili domowe pierogi i kiszoną kapustę. Rodzina była lubiana Biały orzełpopularne miejsce wydarzeń wśród Polonii w północno-zachodniej części Niles. Choć ojciec Krzyzewskiego, William, był operatorem windy, ostatecznie zanurzył się w świat gościnności. Prowadził lokal, w którym serwowano głównie śniadania i lunche na wynos pracownikom fabryk niedaleko Kalifornii i Cermak w Little Village: „Nie robił nic innowacyjnego” – mówi Krzyzewski. „To była naprawdę ciężka praca”.

Jego ojciec prowadził bar Cross' Tap w pobliżu Damen i 21st Place w Lower West Side. William Krzyzewski był znany jako „Krzyż” – jego syn twierdzi, że w czasie II wojny światowej jego rodzinę dotknęła dyskryminacja rasowa.

Krzyzewski, absolwent Akademii Wojskowej Stanów Zjednoczonych w West Point, twierdzi, że nauczył się cieszyć różnymi rodzajami jedzenia, korzystając z wojskowych racji żywnościowych. Pomaga mu to przebywać z dala od Chicago w świecie Konferencji Wybrzeża Atlantyku.

„Dzięki mojemu doświadczeniu jako oficer armii, a następnie podróżowaniu po Stanach Zjednoczonych i szkoleniom, zdałem sobie sprawę, że lubię różne potrawy pochodzące z różnych kultur” – mówi Krzyzewski. „Jestem także fanem Las Vegas, które ma jedne z najlepszych restauracji na świecie, więc naprawdę dobrze się zaaklimatyzowałem”.

Chociaż Krzyzewski twierdzi, że nie jest zainteresowany posiadaniem restauracji, cieszy go widok przyjaciół, rodziny i byłych zawodników publikujących zdjęcia swoich posiłków w mediach społecznościowych.

„Uwielbiam, gdy ludzie tak robią. Pokazuje to również, że dobrze się bawisz z przyjaciółmi i dlatego chcesz, aby Twoi przyjaciele dobrze się bawili z rodziną i przyjaciółmi, aby mogli dzielić się z nimi tym doświadczeniem” – mówi Krzyżewski.

READ  Kiwi łyżwiarz Zoi Sadowski-Synnott zdobywa prestiżowy tytuł Dew Tour

Epikurejczyk z Chicago W czwartek 19 września i piątek 14 września. Bilety są dostępne Dostępne w Internecie.

Angela Tate

„Dożywotni biegacz. Pionier piwa. Guru micasica. Specjalny w popkulturze w ogóle”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *