Polacy inicjują przejście na DVB-T2 wśród kontrowersji

Polacy inicjują przejście na DVB-T2 wśród kontrowersji

Polska ukończyła pierwszy standard DVB-T2 z czteropoziomowego przejścia.

Jak informuje ogólnokrajowa firma transmisyjna Emidel, stało się to w Dolnośląskim i Lubuskim Wyotzhipu i dotyczyło multipleksów MUX1, MUX2 i MUX4. Nie obejmuje on jednak MUX3, który dystrybuuje kanały nadawcy publicznego TVP i pozwoli na korzystanie ze standardu DVB-T do końca 2023 r. po decyzji UKE z zeszłego tygodnia.

Decyzja UKE została ostro skrytykowana przez środowisko biznesowe. W oświadczeniu Wydział Nadawania Telewizji Naziemnej Stowarzyszenia Przedsiębiorców Krajowej Izby Gospodarczej i Elektroniki i Telekomunikacji (KIGEiT), do którego należą wiodący nadawcy komercyjni w kraju, opisał jej charakter i przebieg.

Dodał: „Proces przygotowania do przejścia na standard DVB-T2/HEVC trwa już od jakiegoś czasu. Od miesięcy prowadzona jest kampania społecznościowa informująca widzów o wymaganiach technicznych i krokach, jakie należy podjąć, aby utrzymać dostęp do aktualnych kanałów telewizyjnych.

KIGEiT dodał: „Wprowadzenie tak znaczących zmian bez uprzedzenia i bez konsultacji z nadawcami przede wszystkim rodzi niepewność wśród widzów, a także negatywnie wpływa na stabilność rynku telewizyjnego w Polsce.

„Ponadto negatywne skutki tej sytuacji będą odczuwalne z różnym nasileniem przez wszystkich widzów i nadawców działających w multipleksach objętych procesem restrukturyzacji. Z tych powodów sala wzywa do przesunięcia terminu rozpoczęcia odsprzedaży.

KIGEiT zakończył z prośbą do Prezesa UKE o „natychmiastowe rozpoczęcie rozmowy ze wszystkimi uczestnikami rynku”.

Wiadomości o telewizji szerokopasmowej SNTN powstało w 2020 roku, a jednym z jej członków założycieli jest właściwie TVP, pozostali Cyfrowy Polsat, Kino Polska TV, TVN i Telewizja Puls.

Polska spodziewa się przejścia na DVB-T2 do końca czerwca.

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *