Prawie spotkali się urzędnicy z Polski i Wielkiej Brytanii, żeby porozmawiać o bezpieczeństwie polskiego drobiu.
Minister rolnictwa i leśnictwa Kresor Buda obszernie rozmawiał w zeszłym tygodniu z sekretarzem stanu ds. Środowiska, żywności i rolnictwa George’em Eustem.
Puda powiedział, że przyjął bezpośrednią odpowiedzialność za problem salmonelli u polskich kurczaków.
„Pomimo trudnej sytuacji epidemiologicznej Polska podejmie wszelkie kroki w celu zmniejszenia i wyeliminowania brytyjskich obaw o jakość i bezpieczeństwo polskich kurczaków” – powiedział.
„Polska jest gotowa do współpracy z Wielką Brytanią w zakresie sekwencjonowania genu Salmonella w produktach drobiowych”.
Powiązanie z chorobami w wielu krajach
Puda opowiedział Eustace o środkach wdrożonych przez Polskę w celu zapewnienia wysokiej jakości i bezpieczeństwa produktów drobiowych po wybuchu Salmonelli z krajowego drobiu.
Wielka Brytania jest drugim co do wielkości partnerem handlowym Polski w handlu rolno-spożywczym. Obecnie cały łańcuch produkcji drobiu w kraju jest objęty nadzorem hodowlanym.
W mrożonych, surowych i pieczonych produktach z kurczaka z Polski wykryto dwa szczepy Salmonella enteritis. Prawie 500 chorób od stycznia 2020 roku I przynajmniej jedna śmierć w Wielkiej Brytanii. Szczepy wybuchowe stwierdzono u dwóch dostawców w Polsce.
Od maja 2018 r. Szczepy dotknęły również Danię, Finlandię, Francję, Niemcy, Irlandię, Holandię, Polskę i Szwecję.
Eustachy powiedział, że nie ma planów wprowadzenia ograniczeń w imporcie drobiu z Polski.
„Odnotowujemy znaczną poprawę sytuacji związanej z zakażeniami salmonellą w produktach drobiowych”.
W marcu Victoria Brentis, Sekretarz Generalna Parlamentu ds. Środowiska, Żywności i Obszarów Wiejskich (DEFRA), powiedziała, że firma miała okazję zapoznać się z ograniczeniami importowymi, kontaktując się z Komisją Europejską, polskimi urzędnikami i dostawcami. Rozwiąż problem.
„Nie uważamy za dopuszczalny eksport produktów drobiowych skażonych salmonellą do Wielkiej Brytanii” – powiedział.
Po tym, jak choroba została powiązana z polskim drobiem, główna weterynarz Wielkiej Brytanii Christine Middlemis napisała w liście do swojego kraju w grudniu 2020 r., Wzywając do podjęcia działań.
FSA’s Salmonella Poultry Research
Emily Miles, dyrektor naczelna Food Standards Agency (FSA), powiedziała wcześniej, że firma współpracuje ze sprzedawcami detalicznymi, aby poruszyć ten problem.
„Podejrzewamy, że te choroby pochodzą z mniej gotowanych produktów, ale uważamy też, że kurczak z salmonellą nie powinien być pozyskiwany z Polski” – powiedział.
FSA uruchomił dwa programy w celu zbadania praktyk konsumenckich dotyczących mrożonych, częściowo gotowanych produktów drobiowych oraz anty-salmonelli, E. coli i odporności na środki przeciwdrobnoustrojowe tych produktów w sprzedaży detalicznej w Wielkiej Brytanii.
Badanie mikrobiologiczne pozwoli ustalić rozprzestrzenianie się i zasięg Salmonelli i E. coli występujących w mrożonym, półgotowanym chlebie i zgniłych produktach z kurczaka. Modele pochodzą z całej Wielkiej Brytanii i obejmują duże sieci supermarketów oraz właścicieli małych firm.
Ankieta konsumencka zbierze około 2000 odpowiedzi na kwestionariusz internetowy koncentrujący się na tym, jak ludzie biorą, obsługują, przechowują i gotują te mrożone produkty z kurczaka w domu. Oba mają zostać ukończone do stycznia 2022 r.
(Zarejestruj się, aby otrzymać bezpłatną subskrypcję Wiadomości na temat bezpieczeństwa żywności, Kliknij tutaj.)
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”